MUSTDECO ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η ακαταμάχητη γοητεία της κουρελούς


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΝΤΖΗ - COLELLA

Οι συχνές αλλαγές σ’ ένα χώρο φρεσκάρουν τη διάθεση, αλλάζουν την ενέργεια και φέρνουν έναν αέρα ανανέωσης μέσα από το νέο ύφος που μας δίνει η προσθαφαίρεση πραγμάτων.

Δεν χρειάζεται να ξοδευτείτε πολύ για να κάνετε το σπίτι πιο χαρούμενο. Απλά πράγματα σε χαμηλές τιμές, που κρύβονται καλά μέσα στις ντουλάπες ή τα μπαούλα και περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους για να πουν «φτου ξελευθερία!» μπορεί ν’ αποδειχτούν κομμάτια - κλειδιά για μια εναλλακτική εκδοχή της διακόσμησης, που ξεφεύγει ενίοτε (θελημένα όμως) από τα στερεότυπα του ντιζάιν.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ

Η φολκλόρ κουρελού ανήκει σε αυτά τα αντικείμενα. Επαναπροσδιορίζει και ταράζει τους κανόνες, που την ήθελαν έως τώρα τον φτωχό συγγενή των χαλιών, μιας και έκανε με επιτυχία ένα θεαματικό comeback και βρήκε μια θέση ακόμα και στα πιο απαιτητικά σπίτια.

Παραδοσιακή ναι, ντεμοντέ όμως όχι. Αποπνέει μια σωστή δόση νοσταλγίας που δεν θα αφήσει ασυγκίνητους, ούτε τους πιο επιφυλακτικούς γιατί κουβαλάει αναμνήσεις του παρελθόντος που δύσκολα ξεχνά κάποιος.

Τα πολύχρωμα κουρελάκια της, συνδυάζονται με όλα τα στιλ σπιτιού, γιατί μπλέκουν αρμονικά το παλιό και το νέο. Ως χειροποίητο χαλί που τηρεί το χαμηλό προφίλ του, μπαίνει σ’ όλους τους χώρους: στην κρεβατοκάμαρα, στο σαλόνι, στην κουζίνα αλλά και στο μπάνιο. Μας ξεναγεί στη simple life του και να μας κάνει να «μυρίζουμε» εντελώς ανυποψίαστα, μόνο αναμνήσεις.

Η λιτή εμφάνιση της κουρελούς, που έχει ρίζες στα '50,'60, και '70, έχει σφραγίσει όλες αυτές τις γενιές, με διαφορετικό τρόπο την κάθε μια, γιατί συμπορευόταν μαζί τους χειμώνα - καλοκαίρι.

Ανατρέξτε λοιπόν στα μπαούλα της γιαγιάς ή της μαμάς που κρύβουν θησαυρούς ανεκμετάλλευτους, και σίγουρα το υφαντό χαλάκι, θα εμφανιστεί μπροστά σας. Μην ξεχνάμε ότι κατείχε σημαντική θέση στα προικιά!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ

Αν δεν βρείτε καμία, όσο κι αν ψάξετε στο σπίτι σας ή της μητέρας ή της γιαγιάς σας, μην ανησυχήστετε. Στις λαϊκές, τα παζάρια αλλά και στα μαγαζιά που αγαπούν πολύ τα ρετρό αντικείμενα, η αγαπημένη κουρελού δεν λείπει ποτέ. Περιμένει εκεί, για να δείξει την κρυφή γοητεία της στον κάθε εστέτ επισκέπτη, που δεν θα την κοιτάξει έχοντας την αίσθηση του déjà vu, αλλά που θα αντιληφθεί τη δυνατότητά της να μεταποιηθεί και να γίνει αγνώριστη.

Η προσφιλής κουρελού, διατίθεται σε πολλά μεγέθη και ποιότητες. Χαλιά για το σαλόνι, μακρόστενα για το διαδρομο, χαλάκια εισόδου, μπάνιου και κουζίνας, αλλά και σουπλά είναι η κουρελού είναι η «πασπαρτού» λύση για το εξοχικό, αλλά και το σπίτι της πόλης που θέλει να έχει το ιδιαίτερο μοντέλο boho στιλ.

ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ

Αν τη δείτε με άλλο μάτι και την κάνετε πιο αρτιστίκ μετατρέποντάς την με ευφάνταστο τρόπο σε ό,τι έχετε σκεφτεί, τότε αυτό το ταπεινό χαλί θα υπερβεί κατά πολύ τις προσδοκίες σας.

Ντύνουν πρωτότυπα τα πορτάκια μιας παλιάς ντουλάπας ή το καπέλο ενός αμπαζούρ. Για full mood καλοκαιρινή διάθεση, μπαίνουν ως πανί στις λατρεμένες σεζλόνγκ και γίνονται εύκολα υπέροχες μαξιλάρες με πολύ στιλ και φινέτσα.

Δεν λερώνονται εύκολα, ή τουλάχιστον δεν επιτρέπουν να φαίνονται οι λεκέδες πάνω τους, πλένονται στο πλυντήριο, είναι ελαφριές και τινάζονται εύκολα. Δεν μας κουράζουν καθόλου. Όλες οι εποχές τις αγαπούν. Δεν έχουν ημερομηνία λήξης!

Η κουρελού αξίζει να βρει μια θέση στο σπίτι μας, αλλά να την απαλλάξουμε μια και καλή από τη φήμη που κουβαλά χρόνια τώρα ως η φτωχή… κουρελού.

Ντιζάιν από αργαλειό

H κουρελού είναι η «πασπαρτού» λύση για το εξοχικό, αλλά και το σπίτι της πόλης που θέλει να έχει το ιδιαίτερο μοντέλο boho στιλ. 

Η ακαταμάχητη γοητεία της κουρελούς

Tags: deco, κουρελού