Κυρίως πιάτα

Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου

Μαγιάτικο με ιταλική σάλτσα πικάτα


  • Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

    Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Με την ποικιλία φιλέτων και φετών ψαριών που βρίσκουμε πλέον στην αγορά, μπορούμε να μαγειρέψουμε εύκολα, πρωτότυπα και νόστιμα ψαροφαγητά.

Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 25'
Χρόνος: 10'
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Κόστος: 23.20€

Υλικά

4 φέτες ή φιλέτα από μαγιάτικο ή άλλο ψάρι λευκόσαρκο της αρεσκείας μας, φρέσκα ή κτψ, περίπου
200 γρ. το καθένα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα πικάτα

50 γρ. ελιές πράσινες, σε φέτες
50 γρ. κάππαρη, ξεπλυμένη και καλά στραγγισμένη χυμός λεμονιού (κατά βούληση)
τα φύλλα από 1/3 μάτσο φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα
1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 πεπεροντσίνo (ή άλλη μικρή πιπεριά τσίλι, φρέσκια ή ξερή) ολόκληρο
50 γρ. κρεμμύδι ξερό, πολύ ψιλοκομμένο
60 ml ελαιόλαδο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Λαδώνουμε τα φιλέτα ή τις φέτες ψάρι και τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα φιλέτα ή τις φέτες για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά ή μέχρι να γίνουν χωρίς να στεγνώσουν. Σάλτσα: Στο ίδιο σκεύος όπου ψήσαμε τα ψάρια ζεσταίνουμε το 1/3 του λαδιού και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, για 3-4 λεπτά, το σκόρδο, το πεπεροντσίνο και το κρεμμύδι. Αποσύρουμε και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά (και το υπόλοιπο λάδι). Σερβίρουμε τα ψάρια με την ιδιότυπη σάλτσα και συνοδεύουμε με βραστά αλμυρίκια.

Στο ποτήρι μας ένα Ξινόμαυρο στη ροζέ εκδοχή του.

 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr.

 


Tags: γαστρονόμος, συνταγές