ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα

Ανοίγοντας το κεφάλαιο AIDS

Γαβριέλα Αγησιλάου


  • Στη Κύπρο υπερδιπλασιάστηκαν τα νέα περιστατικά μέσα στην τελευταία πενταετία

    Στη Κύπρο υπερδιπλασιάστηκαν τα νέα περιστατικά μέσα στην τελευταία πενταετία

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS αναλύουμε τα πάντα γύρω από αυτό το συγκεκριμένο κεφάλαιο

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο οποίος προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Το AIDS είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και δεν αποτελεί πλέον μία θανατηφόρο ασθένεια, αλλά μία χρόνια νόσο, για την οποία κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση. Οι σύγχρονες θεραπείες δεν προσφέρουν ίαση από την HIV λοίμωξη, αλλά καλύτερη ποιότητα ζωής σε επίπεδο διαβίωσης και σωματικής υγείας.

Πώς μεταδίδεται ο HIV;

– Με τις σεξουαλικές επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, είτε είναι κολπική, στοματική ή πρωκτική, με κάποιο οροθετικό άτομο (άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV).

– Με την κοινή χρήση συριγγών και βελονών ή άλλων εργαλείων για τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών με κάποιο οροθετικό άτομο.

– Από την οροθετική μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Πώς δεν μεταδίδεται ο ιός;

– Από κοινωνικές επαφές (χειραψία, αγκαλιά, φιλί).

– Από την απλή συναναστροφή στο σπίτι, στον εργασιακό χώρο, στο σχολείο, στο μετρό ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, όπου συναθροίζονται άνθρωποι.

– Από τη θάλασσα ή την πισίνα.

– Από τις τουαλέτες.

– Από κουνούπια ή άλλα έντομα.

– Από ιδρώτα, σάλιο και δάκρυα.

– Από ρούχα, πετσέτες, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, συσκευές.

Πώς μπορώ να προφυλαχτώ;

– Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, είτε αυτή είναι κολπική, είτε στοματική, είτε πρωκτική.

– Σε περίπτωση χρήσης λιπαντικού, αυτό να είναι με βάση το νερό (υδατοδιαλυτό λιπαντικό). Μη χρησιμοποιείς βαζελίνη ή κρέμες σώματος, γιατί καταστρέφουν το προφυλακτικό.

– Μη μοιράζεσαι με άλλους αντικείμενα που μπορεί να έχουν υπολείμματα από αίμα, όπως οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια.

Τι να κάνω για να διαπιστώσω αν έχω μολυνθεί από τον HIV;

Κάνε το ειδικό τεστ για τον HIV. Το τεστ πραγματοποιείται δωρεάν σε οποιοδήποτε Κέντρο Αναφοράς AIDS και στις Μονάδες Λοιμώξεων των νοσοκομείων, είτε ιδιωτικά σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι απολύτως εμπιστευτικό και προστατεύεται από το ιατρικό απόρρητο.

Θυμήσου:

– Ο ιός μας αφορά όλους. Κάθε άνθρωπος που δεν χρησιμοποιεί προφυλάξεις μπορεί δυνητικά να έχει μολυνθεί από τον ιό του HIV και να μην το έχει αντιληφθεί.

– Το προφυλακτικό είναι προσωπική ευθύνη και των δύο ερωτικών συντρόφων. Φροντίστε και οι άντρες και οι γυναίκες να το έχετε μαζί σας. Δε μειώνει και δεν προσβάλλει τον/την σύντροφό σας. Αντιθέτως, είναι έκφραση αγάπης και ωριμότητας.

– Δεν αφήνουμε το φόβο της μόλυνσης να μας αποτρέψει από τον υγιή έρωτα και την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής. Αρκεί να είμαστε κατάλληλα εφοδιασμένοι με γνώση, σύνεση και… το προφυλακτικό μας.

– Δεν υπάρχει τρόπος να διακρίνουμε ή να αναγνωρίσουμε τον φορέα του ιού από τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά. Όταν προσπαθούμε να μαντέψουμε με κριτήριο την εμφάνιση, τον σωματότυπο ή τα συμπτώματα κάποιας ασθένειας είναι πολύ πιθανό να κάνουμε λάθος.

– Δεν υπάρχει εμβόλιο για το AIDS. Ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι το προφυλακτικό.

– Η διεκδίκηση του προφυλακτικού στη σχέση δεν προφυλάσσει μόνο την υγεία μας, αλλά διαμορφώνει και ένα κλίμα ειλικρίνειας, αλληλοσεβασμού και αμοιβαίας φροντίδας ανάμεσα στους συντρόφους.

Ποια είναι τα συμπτώματα του AIDS και πώς μεταδίδεται ο HIV;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα που εμφανίζονται πρωταρχικά με την προσβολή του οργανισμού από την HIV λοίμωξη , δηλαδή το AIDS είναι πυρετός, ρίγη, διάρροια, αίσθημα κόπωσης, εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου, εξανθήματα, πρησμένοι λεμφαδένες και άλλα συμπτώματα που θυμίζουν απλή γρίπη και που συνήθως διαρκούν μόνο λίγες μέρες. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να προκληθούν από άλλους ιούς και όχι απαραίτητα και μοναδικά από το AIDS.
Ο ιός βρίσκεται στο αίμα και μπορεί να συνυπάρχει στα σπερματικά και κολπικά υγρά και δύναται να εισέλθει στο σώμα μας μέσω μικροσκοπικών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα μας ή μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος.
Συγκεκριμένα ο HIV μεταδίδεται:

    Με τις σεξουαλικές επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, είτε είναι κολπική, στοματική ή πρωκτική, με κάποιο οροθετικό άτομο.
    Με την κοινή χρήση συριγγών και βελονών ή άλλων εργαλείων για τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών με κάποιο οροθετικό άτομο.
    Από την οροθετική μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Πώς μπορώ να προφυλαχτώ;

    Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, είτε αυτή είναι κολπική, είτε στοματική, είτε πρωκτική. Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό από LATEX. Η πρωκτική επαφή είναι η πιο επικίνδυνη, καθώς πάντα υπάρχει μικροτραυματισμός στην περιοχή του ορθού, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η μετάδοση του ιού.
    Σε περίπτωση χρήσης λιπαντικού, αυτό να είναι με βάση το νερό (υδατοδιαλυτό λιπαντικό). Μη χρησιμοποιείτε βαζελίνη ή κρέμες σώματος, γιατί καταστρέφουν το προφυλακτικό.
    Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ενδοφλέβιες ναρκωτικές ουσίες, μη μοιράζεστε με άλλους σύριγγες ή βελόνες.
    Μη μοιράζεστε με άλλους αντικείμενα που μπορεί να έχουν υπολείμματα από αίμα, όπως οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια.
    Σε περίπτωση που είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, συζητήστε με το γιατρό σας για τον HIV και ζητήστε πληροφορίες.

Ανδρικό προφυλακτικό

    Η σωστή χρήση του προφυλακτικού είναι πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής, που πρέπει να είναι ο άνδρας και η γυναίκα, οφείλει να γνωρίζει βασικά χαρακτηριστικά της επιλογής του. Συγκεκριμένα, το προφυλακτικό πρέπει αγοράζεται από τα φαρμακεία ή τα super markets με την ένδειξη της ημερομηνίας λήξης του. Φυλάσσεται πάντα σε μέρος που δεν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία, γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσής του, με αποτέλεσμα να σπάσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Εάν υπάρχουν υποψίες μεταβολής του ντύματός του, πρέπει να μην χρησιμοποιείται ακόμη και αν δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.
    Η σωστή τοποθέτηση του προφυλακτικού έχει ιδιαίτερη αξία και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να βγει κατά τη συνουσία. Το προφυλακτικό φοριέται μόνο όταν το πέος είναι σε στύση, ώστε να τοποθετηθεί σωστά, εφαρμόζοντας καλά μέχρι τη βάση του πέους. Με την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής και της ανδρικής εκσπερμάτισης, πρέπει να εξέρχεται του κόλπου, προτού χαλαρώσει η στύση, διότι υπάρχει ο φόβος, όταν παραμείνει εντός του κόλπου, να χυθεί το σπερματικό υγρό.

Δρ Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος & Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
www.askitis-cy.com
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77


Tags: άνδρας, γυναίκα, άποψη, AIDS, υγεία, παγκόσμια μέρα, AIDS

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)