NEWS

Το ΚΑΣ είπε το ''ναι'' για επίδειξη μόδας στο Ηρώδειο από τη Μαρέβα Μητσοτάκη, η ίδια όμως αρνήθηκε...


  • O KAΣ έδωσε την έγκριση να πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας του brand Zeus and Dione της Μαρέβα Μητσοτάκη, η ίδια όμως αρνήθηκε.

    O KAΣ έδωσε την έγκριση να πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας του brand Zeus and Dione της Μαρέβα Μητσοτάκη, η ίδια όμως αρνήθηκε.

Την έγκρισή του έδωσε ο ΚΑΣ για την παραχώρηση του περιβάλλοντος χώρου του Ηρωδείου για επίδειξη μόδας της εταιρείας Zeus&Δione, της Μαρέβας Μητσοτάκη και της Δήμητρας Κολοτούρα. Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, φέρεται να αρνήθηκε την ''πρόσκληση'' να συμμετάσχει στην ελληνική εβδομάδα μόδας, ώστε να μην προκαλέσει τα αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις. 

Η συνεδρίαση της 9ης Ιανουαρίου του ΚΑΣ εξέτασε τη σχετική εισήγηση η οποία μελετούσε την “Έγκριση ή μη αιτήματος της εταιρείας «ATHENS XCLUSIVE DESIGNERS WEEK» για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της πλατείας έμπροσθεν του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού και της κλίμακας ανόδου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας του οίκου «Zeus and Dione», στις 2 Απριλίου 2018”.  

Το brand που έχει ως κέντρο την Ελλάδα αλλά είναι πλέον γνωστή στο εξωτερικό εμπνέεται από αρχαιοελληνικά θέματα. Το αρχικό αίτημα της εταιρείας ήταν να παραχωρηθεί για την επίδειξη το ίδιο το Ηρώδειο. Ωστόσο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αθηνών αντιπρότεινε τον αύλειο χώρο του Ωδείου, κάτι που οι διοργανωτές της 23ης Διεθνούς Εβδομάδας Μόδας (Ζάππειο, 29 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2018) αποδέχτηκαν, με το σχετικό αίτημα να αφορά πλέον την προσωρινή παραχώρηση της πλατείας που βρίσκεται μπροστά από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, καθώς και της σκάλας ανόδου.

Κατόπιν τούτου, η ΕΦΑ Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη της και την κείμενη νομοθεσία, δεν είχε καμία αντίρρηση στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης καθώς, όπως αναφέρθηκε στο ΚΑΣ, ο ελληνικός οίκος είναι μια σοβαρή περίπτωση στον χώρο της μόδας, με ενδύματα που εμπνέονται από την αρχαία ελληνική μυθολογία και πολιτισμό, αναδεικνύοντας την ελληνική παράδοση και κληρονομιά. Θετική στο αίτημα ήταν και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην επίδειξη μόδας του οίκου «Zeus & Dione» θα συμμετέχουν 40 μοντέλα, που θα περπατήσουν κατά μήκος της πλατείας, σε κυκλική διαδρομή, η οποία θα καλύπτει περίπου το μήκος των χαμηλών σωζόμενων καταλοίπων του μετασκηνίου του Ηρωδείου.

Οι προσκεκλημένοι θα καθίσουν σε 150-200 καθίσματα, που θα τοποθετηθούν εκατέρωθεν της διαδρομής, ενώ η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από ζωντανή άρπα. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης ένα πάνελ για να μπορούν να αλλάζουν τα μοντέλα, ένας πάγκος για προσφορά νερού και ένα αυτοστήρικτο banner.

Μεταξύ των όρων που τέθηκαν, ήταν όλες οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν να είναι ελαφρές και μεταφερόμενες, να μην υπάρξει καμία φθορά στα χαμηλά αρχαία κατάλοιπα, η μεταφορά του εξοπλισμού να γίνει με όχημα βάρους μικρότερου των 8 τόνων και να καταβληθούν τα αναλογούντα τέλη υπέρ ΤΑΠΑ, δηλαδή 1.760 ευρώ. Η συνολική διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι 2 ώρες, ενώ η επίδειξη θα διαρκέσει 20-30 λεπτά, με έναρξη στις 12.30.

Με δεδομένη την αρνητική απάντηση του ΚΑΣ κατά το παρελθόν σε αιτήματα παραχώρησης ανάλογων χώρων σε διεθνείς οίκους μόδας, όπως τελευταία με τον οίκο μόδας Gucci, η θετική εισήγησή του για τη συγκεκριμένη εκδήλωση «μεταφράζεται» ως ένδειξη άμβλυνσης της στάσης του Συμβουλίου σχετικά με τη χρήση αρχαιολογικών χώρων για αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Όπως εξήγησε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, «πέρυσι, ανάμεσα στα πολύ δύσκολα θέματα που εξετάσαμε, ήταν και το θέμα του οίκου μόδας Gucci, που ζήτησε τον Παρθενώνα και μόνον αυτόν, παρά το γεγονός ότι το ΚΑΣ πρότεινε και άλλους χώρους».

«Και τότε είχαν γραφτεί διάφορα, είχαμε πολλούς υποστηρικτές, αλλά και κάποιους που έλεγαν ότι έπρεπε να το είχαμε δώσει. Δεν είναι το ΚΑΣ αρνητικό σε σοβαρές εκδηλώσεις μόδας, αλλά βεβαίως να μπορούν να συνάδουν με τον χώρο που ζητούν», διευκρίνισε χαρακτηριστικά.


Tags: επίδειξη μόδας, Ηρώδειο, Athens Exclusive Designers Week, fashion show, ελληνική μόδα, Zeus and Dione

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)