NEWS

Κωνσταντινούπολη: 36 οι νεκροί της τρομοκρατικής επίθεσης


Την στιγμή που η διεθνής και η τουρκική κοινή γνώμη είχε στραμμένη την προσοχή της στην αποκατάσταση των τουρκοισραηλινών σχέσεων, στο ενδεχόμενο της ομαλοποίησης των ρωσοτουρκικών σχέσεων και τα πρώτα θετικά μηνύματα στον άξονα Άγκυρας-Κάϊρου, ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση της Τουρκίας δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα. Το βράδυ της Τρίτης, γύρω στις 21:50, επτά τρομοκράτες έπληξαν την «αχίλλεια πτέρνα» της Τουρκίας, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ατατούρκ, το οποίο ενώνει όχι μόνο την Τουρκία αλλά ολόκληρη την Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια με ολόκληρη την υφήλιο. 

Ο ενδεχόμενος ρόλος του Ισλαμικού Κράτους

Τους 36 έφτασε ο αριθμός των νεκρών της πολύνεκρης αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 140.  Στις 01.20 διάφορα τουρκικά και ξένα ενημέρωσης άρχισαν να μεταδίδουν την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι ο αριθμός των νεκρών πλέον ήταν 50. 
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατέβαλλαν προσπάθειες για να καλύψουν τις εξελίξεις παρά την συσκότιση που επιβάλλει η τουρκική κυβέρνηση. Οι πρώτες ενδείξεις και τα πρώτα δημοσιεύματα έδειχναν ότι πίσω από την μεγάλη επίθεση ενδέχεται να κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μπόζνταγ πραγματοποίησε αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο δίχως όμως να κατονομάσει την οργάνωση.

Δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση

Στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε εκτάκτως στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρωθυπουργό, τον Επιτελάρχη του τουρκικού στρατού, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και των διάφορων υπηρεσιών του τουρκικού κράτους. Οι πρώτες αναφορές που έφτασαν στον Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν έκαναν λόγο για τρεις ξεχωριστές επιθέσεις, στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις της πτέρυγας των διεθνών πτήσεων του αεροδρομίου καθώς και μια ακόμη επίθεση στην στάση του μετρό. Γύρω στις 01.00 στο Προεδρικό έφτανε η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι ο αριθμός των τρομοκρατών ενδέχεται να είναι 7. Οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι τα ίχνη τριών εκ των τρομοκρατών ενδέχεται να έχουν χαθεί, τρεις να έχουν σκοτωθεί και ένας να έχει συλληφθεί. 

Το μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα έρχεται στην χειρότερη συγκυρία για την τουρκική κυβέρνηση. Αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση στην τουριστική βιομηχανία και απομονωμένη στην «σκακιέρα» της Μεσοποταμίας, η κυβέρνηση του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ επιχειρεί να λάβει νέες πρωτοβουλίες στο πεδίο της διπλωματίας για να ενισχύσει το προφίλ της κυβέρνησης του. Ωστόσο, η νέα επίθεση επισκιάζει τις εν λόγω προσπάθειες. Έχοντας την επίγνωση αυτής της πραγματικότητας, αλλά και της κρισιμότητας της κατάστασης, τα ξημερώματα της Τετάρτης, αμέσως μετά την συνάντηση τους με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ και οι υπουργοί του αποφάσισαν να αναχωρήσουν για την Πόλη. 

Με αφορμή την νέα επίθεση, ο Πρόεδρος Ερντογάν δέχεται πυρά και κριτική από πολλές κατευθύνσεις εντός της Τουρκίας. Μέσα σε ένα χρόνο, ο ίδιος και οι συνεργάτες του απέτυχαν να εμποδίσουν δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα. Ενώ την ίδια στιγμή επιλέγουν όχι μόνο να αποποιηθούν των ευθυνών τους, αλλά και να αποσιωπήσουν όλες τις εστίες αμφισβήτησης οι οποίες στρέφονται κατά των ιδίων. Το μεγάλο χτύπημα στο Αεροδρόμιο του Ατατούρκ αναμένεται να εντατικοποιήσει την εν λόγω διένεξη. 

Τα επόμενα βήματα της Άγκυρας

Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα της τουρκικής κυβέρνησης, το σίγουρο είναι ότι σε λίγο καιρό, στο βόρειο κομμάτι της Συρίας και στο Ιράκ θα δούμε να ξετυλίγονται σαρωτικές εξελίξεις. Στην περίπτωση του Ιράκ, η Τουρκία ετοιμάζεται να εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο της Μοσούλης. Τουρκικές δυνάμεις εκπαιδεύουν αντάρτες και πολιτοφυλακή σε απόσταση αναπνοής από την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, την Μοσούλη. Αυτές οι δυνάμεις θα λάβουν μέρος στην επικείμενη επιχείρηση της απελευθέρωσης. Την ίδια στιγμή, η προσοχή της Άγκυρας στρέφεται στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Οι πληροφορίες της Κ αναφέρουν ότι μέσα από την συνεννόηση το με Ισραήλ και την Ρωσία, η Τουρκία επιδιώκει πλέον να εμπλακεί πιο «ενεργά» στις εξελίξεις στο βόρειο κομμάτι της γειτονικής χώρας. Η επίθεση στο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και η ενδεχόμενη εξακρίβωση του ρόλου του Ισλαμικού Κράτους ενδέχεται να εντατικοποιήσει την εν λόγω προσπάθεια.

Πηγή: kathimerini


Tags: κωνσταντινούπολη, άγκυρα, τρομοκρατική επίθεση