ΥΓΕΙΑ

Δρ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους

Μελανώματα: Τι πρέπει να προσέξετε και πώς αντιμετωπίζονται


  • Όταν μία ελιά έχει αλλάξει όσον αφορά σε τρία από τα πέντε αυτά στοιχεία, τότε αυτή η ελιά έχει μεγάλη πιθανότητα να έχει μεταλλαχθεί σε ένα μελάνωμα.

    Όταν μία ελιά έχει αλλάξει όσον αφορά σε τρία από τα πέντε αυτά στοιχεία, τότε αυτή η ελιά έχει μεγάλη πιθανότητα να έχει μεταλλαχθεί σε ένα μελάνωμα.

Γνωρίζατε πως συνήθως κάποιος τρίτος εντοπίζει τις αλλαγές στις ελιές μας; Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Δρ. Θεοδώρα Πετρακοπούλου, πλαστικός χειρουργός, πολύ εύκολα μπορούμε να αναγνωρίσουμε εάν κάποια ελιά μας έχει αλλάξει.

«Καλό θα είναι να κάνουμε μία αυτοεξέταση μία φορά το μήνα ή μία φορά το δίμηνο. Ξέρουμε τις ελιές που έχουμε στο σώμα μας και πολύ εύκολα μπορούμε να δούμε εάν κάτι έχει αλλάξει. Αυτό θα πρέπει να μας κινητοποιήσει να πάμε στο γιατρό» υποστηρίζει η ίδια και μας λέει ένα έξυπνο tip: «Φωτογραφίζετε το σώμα σας με ένα smartphone και κάντε τη σύγκριση στην πάροδο του χρόνου».

Ο «κανόνας του ασχημόπαπου» θέλει κάποια ελιά να είναι διαφορετική από τις άλλες, ωστόσο μόνο ο ειδικός μπορεί να πει με σιγουριά ποια ελιά είναι ή δεν είναι διαφοροποιημένη από τις άλλες. Η έγκαιρη διάγνωση είναι εκείνη που σώζει ζωές, γι’ αυτό πρέπει όλοι να δίνουμε σημασία στην αυτοεξέταση.

Ασυμμετρία, διάμετρος, χρώμα, διάσταση, εξέλιξη, είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να παρατηρεί κάποιος σε μία ελιά. Όταν μία ελιά έχει αλλάξει όσον αφορά σε τρία από τα πέντε αυτά στοιχεία, τότε αυτή η ελιά έχει μεγάλη πιθανότητα να έχει μεταλλαχθεί σε ένα μελάνωμα, υποστηρίζει η Δρ. Θεοδώρα Πετρακοπούλου.


Tags: μελάνωμα, υγεία, σώμα

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)