ΣΧΕΣΕΙΣ

Είσαι έτοιμη να γίνεις μητέρα;

Γαβριέλα Αγησιλάου


  • Οι παράγοντες που πρέπει ο άνδρας και η γυναίκα να συνυπολογίσουν πριν πάρουν την απόφαση να κάνουν ένα παιδί είναι πολλοί και εξίσου σημαντικοί.

    Οι παράγοντες που πρέπει ο άνδρας και η γυναίκα να συνυπολογίσουν πριν πάρουν την απόφαση να κάνουν ένα παιδί είναι πολλοί και εξίσου σημαντικοί.

Οι τρεις σημαντικότεροι σταθμοί στη ζωή ενός ανθρώπου και ειδικότερα ενός ζευγαριού είναι η συγκατοίκηση, ο γάμος και η απόκτηση παιδιού. Αφού έχουν διεκπεραιωθεί επιτυχώς οι δυσκολίες των πρώτων χρόνων του γάμου, το ζευγάρι περνάει μια περίοδο συναισθηματικής ευημερίας, ευνοούμενο από το γεγονός ότι δεν έχει κατακλυστεί ακόμα από επιπρόσθετες ευθύνες, όπως αυτές που φέρει η γέννηση ενός παιδιού. Αυτή είναι και η περίοδος που το ζευγάρι μπορεί να πειραματιστεί και στη σχέση του αλλά και και στην επαγγελματική του πορεία. Έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει τις επιλογές του σε διάφορους τομείς χωρίς να υπάρχει η ανησυχία αλλά και το άγχος της ευθύνης που συνοδεύει τον ερχομό ενός παιδιού.

Η γέννηση του παιδιού όμως αλλάζει τα πάντα και αυτό είναι κάτι που ακούμε σχεδόν ομόφωνα από όλα τα ζευγάρια που γίνονται γονείς. Τα οικονομικά έξοδα αυξάνονται γεωμετρικά, ο ελεύθερος χρόνος μειώνεται δραματικά και ακομα και οι μικρότερες επιλογές και αποφάσεις απαιτούν προσεκτικο οικογενειακό σχεδιασμό. Η συναισθηματική και σεξουαλική σχέση και τα δυναμικά του ζευγαριού διαφοροποιούνται ραγδαία αφού το «εμείς» σημαίνει πια τρείς άνθρωποι και όχι δύο.

Το μέγεθος των αλλαγών που άμεσα επιφέρει η γέννηση ενός παιδιού, καθιστά την απόφαση τεκνοποίησης πολύ σημαντική για το ζευγάρι. Δυστυχώς, πολλοί νέοι άνθρωποι αποκτούν παιδί προτού αναρωτηθούν αν είναι χρονικά και συναισθηματικά έτοιμοι για όλες τις αλλαγές που αυτό θα φέρει στη ζωή τους. Ο άνδρας και η γυναικα πρέπει να έχουν επενδύσει πολυ στη σχέση τους, να αισθάνονται ζευγάρι, να σκέφτονται σαν ζευγάρι και να πιστεύουν στην δύναμη της σύζευξής τους πριν από μια τέτοια απόφαση. Ποτέ ένα παιδί δεν φτιάχνει έναν αποδυναμωμένο και συγκρουσιακό γάμο. Η γέννησή του, από τη μια πλευρά, κάνει την κατάσταση χειρότερη αφού προστίθεται μια ακόμα ευθύνη και ένταση και από την άλλη, συρρικνώνει τις δυνατότητες βελτίωσης της σχέσης. Η κλινική μας εμπειρία δείχνει ότι τέτοιες βιαστικές και επιπόλαιες αποφάσεις αυξάνουν την πιθανότητα ενος διαζυγίου. Σε γενικές γραμμές, ένα ζευγάρι θα ήταν καλό να έχει ζήσει τον έγγαμο βίο δύο - τρία χρόνια και να έχει δουλέψει ενεργά σε αυτόν, προτού πάρει μια τέτοια απόφαση.

Οι παράγοντες που πρέπει ο άνδρας και η γυναίκα να συνυπολογίσουν πριν πάρουν την απόφαση να κάνουν ένα παιδί είναι πολλοί και εξίσου σημαντικοί. Η ποιότητα της σχέσης τους αποτελεί αναμφίβολα τον βασικότερο παράγοντα, ενώ ο λεπτομερής οικονομικός σχεδιασμός μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές συγκρούσεις. Ερωτήματα όπως «είναι το σπίτι μας αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει το παιδί μας;», «είναι η γειτονιά μας κατάλληλη για ένα τέτοιο εγχείρημα;», «φτάνουν οι μισθοί μας να ανταπεξέρθουν στις νέες οικονομικές μας ανάγκες;», «πόσο κοστίζει η ανατροφή ενός παιδιού μηνιαίως;», «θα δουλεύουμε και οι δύο;», «ποιος θα προσέχει το παιδί όταν λείπουμε;», «τι θα γίνει με τις καριέρες μας;», «πως θα μοιράσουμε τις γονεικές μας ευθύνες;» και άλλα πολλά ερωτήματα που συνεχώς θα αναδύονται στον δρόμο της ανατροφής του. Πολλές φορές βέβαια τα πράγματα είναι πιο απλά και έχουν τον τρόπο τους να απαντιούνται στη κοινή πορεία του ζευγαριού μέσα από την επικοινωνία και τη συναισθηματική του ωρίμανση.

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος

Iνστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας Δρ Θάνος Ασκητής

Κηφισίας & Θερμοπυλών 2, Χαλάνδρι, Αθήνα
Τηλ:
www.askitis.gr

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00
Τηλ: 210 7.79.79.79


Tags: μητέρα, άποψη, γυναίκα, παιδί, εγκυμοσύνη, γονείς

Σχόλια

(Πρέπει να για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

  • σχολιάστε

Έτσι θα αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά

  • σχολιάστε

Πώς να χειριστείς την πρώιμη σεξουαλική αφύπνιση στο παιδί;

  • σχολιάστε

Τι κρύβεται πίσω από ένα ψυχολογικό σύμπτωμα;