DECO ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΝΤΖΗ - COLELLA

Τετράγωνοι, στρογγυλοί, οβάλ και σ’ όποιο άλλο σχήμα βάζει ο νους μας, οι καθρέφτες έχουν πάντα τον ίδιο σκοπό: Να «μεγαλώνουν» τους χώρους μας, χαρίζοντάς τους ταυτόχρονα βάθος και φως.

Η ιστορία του ανθρώπου ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με την εικόνα του και το είδωλό του. Ο πρώτος καθρέφτης, κατά τον μύθο του Νάρκισσου, ήταν το νερό. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ένα καλογυαλισμένο μέταλλο για να καθρεφτίζονται, αλλά ο γνωστός σε μας καθρέφτης δημιουργήθηκε και τελειοποιήθηκε στη Βενετία, από τα έμπειρα χέρια τεχνιτών γυαλιού. Από εκεί διαθόθηκε σιγά-σιγά σε όλο τον κόσμο.
Ο καθρέφτης ως σύμβολο του καλού και του κακού, του φωτός και της ζωής, της αρμονίας και της ένωσης αρσενικού θηλυκού σε γάμο (στην Ανατολή κυρίως), αλλά και ως αντικείμενο λαγνείας, μαγείας και ψευδαίσθησης, γοήτευε πάντα τον ανθρώπινο νου και την φαντασία. Μπήκε στη λογοτεχνία, στο σινεμά, στο θέατρο, αλλά έγινε και θέμα μελέτης στην ψυχολογία από τον Φρόιντ και τον Γιουνγκ.
Εμείς σήμερα θα τον αναλύσουμε ως ένα σημαντικό στοιχείο, στο πλαίσιο της διακόσμησης.

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ… ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ
Μικροί; Χρήσιμοι στο να καθρεφτίζουν μόνο το πρόσωπό μας και να μας μιλούν γι’ αυτό. Μεγάλοι; Τότε το θέμα αλλάζει, γιατί γίνονται τάση και με τα οπτικά «εφέ» τους μεγαλώνουν και δίνουν βάθος σ’ έναν χώρο.
Σε maxi διαστάσεις, μοντέρνοι, κλασικοί, ρομαντικοί, μίνιμαλ, ασυνήθιστοι σε σχήμα και υλικό, με κορνίζα ή όχι, οι καθρέφτες επιλέγονται πάντα ανάλογα με το στυλ και τα έπιπλα του σπιτιού μας.
Όποιο ύφος και αν υποστηρίζουν, κρεμασμένοι στον τοίχο μόνοι τους ή οι πολλοί μαζί ώστε να δημιουργούν μια σύνθεση, δίνουν την αίσθηση του βάθους και του πλάτους στο χώρο γιατί αιχμαλωτίζουν το φως και το αντανακλούν παντού.
Οι καθρέφτες «απεχθάνονται» την κλειστοφοβία, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να μπαίνουν σε σκοτεινούς διαδρόμους και δωμάτια, γιατί αναδεικνύουν μόνο τα δυσάρεστα σημεία τους. Πέρα από αυτό, οι καθρέφτες δεν γνωρίζουν απαγορεύσεις. Έχουν ελεύθερη πρόσβαση σ’ όλο το σπίτι και χάρη στην χρησιμότητά τους και τη λάμψη τους δεν θα έχουν το ρόλο ενός συμπληρωματικού στοιχείου διακόσμησης, αλλά τον πρωταγωνιστικό.

ΕΙΔΩΛΑ ΠΑΝΤΟΥ
Η επιλογή ενός καθρέφτη είναι εύκολη υπόθεση. Η τοποθέτησή του, όμως, μπορεί και να απογοητεύσει, αν ο καθρέφτης μπει σε λάθος μέρος. Γι’ αυτό να θυμάστε πως το ύφος του σπιτιού είναι το στοιχείο που θα μας καθοδηγήσει ορθότερα ώστε να βρούμε τον κατάλληλο καθρέφτη για το χώρο μας.
- Το country στυλ αγαπά πολύ τους καθρέφτες με κορνίζες σ’ όλες τις φυσικές αποχρώσεις του ξύλου, πλούσια στολισμένο, χωρίς να διστάζει ενίοτε να του ανεβάζει τους τόνους βάφοντάς στον σε χρυσό, ασημί και μαύρο. Τον τοποθετεί πάνω απ’ το τζάκι ή την κονσόλα για ήρεμες αλλά σικ καταστάσεις.
- Το shabby look λατρεύει την τεχνική παλαίωσης. Οι ξύλινοι σκαλιστοί καθρέφτες φλερτάρουν με το λευκό και τα δροσερά παστέλ χρώματα, δίνοντας την αίσθηση του ρομαντικού επιμελώς ατημέλητου ύφους.
- Το μίνιμαλ ύφος αντιθέτως σοκάρει με τις επιλογές του - που πρέπει να γίνονται με μέτρο - και προτείνει τους υβριδικούς καθρέφτες, που «απογειώνουν» με τον πιο μοντέρνο τρόπο έναν χώρο: για παράδειγμα πάνω σε έπιπλα, στα φύλλα μιας ντουλάπας, σε πόρτες ή παραβάν, ως επένδυση για τα καλοριφέρ, αλλά και πλακάκια μπάνιου. Τα διάσημα σκαμπό και οι καρέκλες της συλλογής «Mirror Chair» δια χειρός Nendo, μιας ομάδας Ιαπώνων σχεδιαστών, έχουν κλέψει τις εντυπώσεις στις πρόσφατες διεθνείς εκθέσεις γιατί είναι μια ντιζαϊνάτη, αλλά παράλληλα χρηστική πρόταση.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Ο βασικός γνώμονας τοποθέτησης ενός καθρέφτη σ’ ένα χώρο είναι το φως, γι’ αυτό πρέπει να επιλέγεται ένα σημείο όπου θα μπορεί να το αιχμαλωτίζει και να το διαχέουν παντού, δίνοντας την αίσθηση ότι ο ήλιος κατοικεί στο σπίτι μας. Σε έναν στενό τοίχο, οι μακρόστενοι και κάθετα τοποθετημένοι καθρέφτες με σέξι καμπύλες, αντικαθιστούν επάξια έναν πίνακα ζωγραφικής, ενώ οι μεγάλες επιφάνειες προτιμούν τους τεράστιους καθρέφτες με ή χωρίς κορνίζα ή πολλούς μικρούς σε διαφορετικές διαστάσεις και σχήματα που δένουν μεταξύ τους, για να κολακέψουν και να δώσουν κίνηση στον χώρο.
Η κακιά βασίλισσα του παραμυθιού, τα επτά χρόνια γρουσουζιάς που φέρνουν όταν σπάσουν, είναι παρελθόν και ανασταλτικός παράγοντας, μπροστά στην ομορφιά και το στυλ που θα χαρίσουν απλόχερα και στο δικό μας βασίλειο!

Δώστε κλίση
Κρεμάστε τον καθρέφτη στον τοίχο και με κλίση προς τα κάτω έτσι ώστε να δείχνει περισσότερο το ίδιο το δωμάτιο, αλλιώς θα βλέπετε μονίμως το ταβάνι, που δεν είναι και… ό,τι πιο ενδιαφέρον.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Tags: deco, αφιέρωμα, καθρέφτες