ΥΓΕΙΑ

Βαλσαμόχορτο: Γιατί θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά θεραπευτικά βότανα


  • Το κόκκινο χρώμα, με το οποίο χρωματίζεται το έλαιο, οφείλεται σε δύο ουσίες, την υπερικίνη και την υπερφορίνη.

    Το κόκκινο χρώμα, με το οποίο χρωματίζεται το έλαιο, οφείλεται σε δύο ουσίες, την υπερικίνη και την υπερφορίνη.

To σπαθόλαδο ή αλλιώς βαλσαμέλαιο, είναι από τα πιο ευεργετικά έλαια. Aπό την αρχαιότητα είναι γνωστό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ στις μέρες μας κερδίζει έδαφος ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Στην εναλλακτική ιατρική είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδες και επουλωτικές του ιδιότητες και θεωρείται ιδανικό για πληγές και χτυπήματα, μώλωπες, εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, εγκαύματα, φλεγμονές, τσιμπήματα.. Βοηθά στην ανακούφιση των ρευματισμών, των πόνων των αρθρώσεων, της ψύξης, της ισχιαλγίας.

Το βαλσαμέλαιο χρησιμοποιείται και στο ντεκολτέ των γυναικών ως απαραίτητο προϊόν καλλωπισμού, ενώ ενδείκνυται για καθημερινή χρήση σε πρόσωπο και σώμα, ενώ είναι ακόμη υγρά από το ντους, γιατί έτσι το νερό κλειδώνει την υγρασία στο δέρμα, απλώνεται ευκολότερα και ελαχιστοποιείται η αίσθηση του λαδιού.

Το κόκκινο χρώμα, με το οποίο χρωματίζεται το έλαιο, οφείλεται σε δύο ουσίες, την υπερικίνη και την υπερφορίνη. Οι ουσίες αυτές θεωρούνται πως δρουν ως αντιβιοτικά, αντισηπτικά, βακτηριοκτόνα και αντιφλεγμονώδη και πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, ιδίως η υπερφορίνη. H υπερικίνη μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία. γι' αυτό και το βαλσαμόλαδο πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο όταν δεν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο και καλύτερα τις βραδινές ώρες.

 

 


Tags: υγεία, σπαθόλαδο, βαλσαμόχορτο, ιδιότητες