ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Όλη η αλήθεια για τα light προϊόντα

Γαβριέλα Αγησιλάου


 • Η αγορά των light

  Η αγορά των light

Η αγορά των light
Ο κατάλογος των light τροφίμων είναι μακρύς: αναψυκτικά, παγω¬τά, αλλαντικά, μαργαρίνη, μπισκότα, σάλτσες, ακόμη και μπίρες!
Παρά το γενικό κανόνα που ορίζει τα light ως προϊόντα μειωμένων θερμί¬δων, η αλήθεια είναι ότι οι μεταξύ τους διαφορές είναι μεγάλες.
Ορισμένα light έχουν πραγματικά μηδενικές θερμίδες, ενώ άλλα έχουν σχεδόν όσες και το κανονικό προϊόν του οποίου αποτελούν τη light εκδοχή!

Τι εννοούμε με τον όρο ight;
Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών ένα προϊόν ονομάζεται light, εφόσον οι θερμίδες του είναι μειωμένες κατά 30% από το αντίστοιχο πρότυπο προϊόν.
Ο όρος light μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε προϊόντα των οποίων το κύριο συστατικό είναι μειωμένο κατά 50% τουλάχιστον από το αντίστοιχο πρότυπο και θα πρέπει να δηλωθεί το συστατικό light.
Τουλάχιστον 50% λιγότερο νάτριο (αλάτι) από το αντίστοιχο «κανο¬νικό» τρόφιμο. Στο εξωτερικό, διατίθενται αρκετά προϊόντα χαμηλά σε νάτριο (π.χ. τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα), στην κυπριακή αγορά η κατηγορία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη (ελάχιστα τυριά χωρίς αλάτι).

Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες
προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος
προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα
προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι (Νάτριο)
Μια νέα κατηγορία, τα οινοπνευματώδη ποτά στα οποία έχει αφαιρεθεί μια ποσότητα αλκοόλ ή και όλο το αλκοόλ (π.χ μπύρες light).

Προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος

 • γαλακτοκομικά προϊόντα, ημιαποβουτυρωμένα (1,5% λίπος) ή και τελείως αποβουτυρωμένα με 0% λίπος, και ο όρος προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας ή μειωμένης περιεκτικότητας, αναφέρεται σε προϊόντα που περιέχουν μέχρι 25% λιγότερο λίπος.
 • Προϊόντα που περιέχουν υποκατάστατα λίπους
 • μπορεί να είναι πρωτεϊνικές ή υδατανθρακικές συνθέσεις, ή μη απορροφήσιμα συνθετικά λίπη (π.χolestra ) έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές και μείωση απορρόφησης βιταμινών
 • προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα
  ασπαρτάμη, 200 φόρες πιο γλυκιά από ζάχαρη, απορροφάται σαν πρωτεΐνη και μεταβολίζεται κανονικά. Xρησιμοποιείται σε χιλιάδες
 • προϊόντα όπως αναψυκτικά, γλυκά, κρέμες, γαλακτοκομικά
 • Σουκραλόζη«Γενικής χρήσης» γλυκαντικό που προέρχεται από τη ζάχαρη, αλλά είναι 600 φορές πιο γλυκιά
  ακεσουλφαμικό κάλιο δεν απορροφάται από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να μην προσδίδει ενέργεια. Είναι 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη.
 • Στέβια, η πιο πρόσφατη γλυκαντική ουσία. Προέρχεται από έναν θάμνο και είναι 200-300 φορές πιο γλυκιά. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί τη στέβια ασφαλή για κατανάλωση
 • Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
 • Δεν περιέχει περισσότερα από 0,12 γρ. νάτριο ανά 100 γρ. ή 100 ml.
 • Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
 • Δεν περιέχει περισσότερα από 0,04 γρ. νάτριο ανά 100 γρ. ή 100 ml.
  Light δεν σημαίνει χωρίς θερμίδες!
 • Ο ισχυρισμός ισχύει μόνο για τα αναψυκτικά, και για μερικά κρύα ροφήματα.
  Τα υπόλοιπα στερεά ή υγρά «ελαφριά» τρόφιμα έχουν θερμίδες. Παράδειγμα, η light εκδοχή ορισμένων κρύων καφέδων με σαντιγί και σιρόπι. Η «κανονική» εκδοχή σας φορτώνει με περισσότερες από 500 θερμίδες -όσες ένα γλύκισμα- και η light σχεδόν με 300!
 • Πολλοί όμως πίνουν light καφέ, πιστεύοντας ότι δεν έχει θερμίδες.

Βοηθούν στο αδυνάτισμα; Mειώνουν τη χοληστερόλη;
Πολλοί πιστεύουν ότι η ελεύθερη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αφού τα άτομα καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες των προϊόντων light συγκριτικά με αυτές που θα κατανάλωναν από τα αντίστοιχα μη διαιτητικά προϊόντα.
Ορισμένα τρόφιμα, όπως σοκολάτες και μπισκότα, μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη ή ζάχαρη αλλά όχι πάντα και σε θερμίδες.

Τα προϊόντα light μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την πρόληψη ασθενειών εφόσον καταναλώνονται με μέτρο.

Για να επιλέξετε σωστά τα light προϊόντα πρέπει:

O καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τη θερμιδική περιεκτικότητα των τροφίμων light.

Τρόφιμα, όπως η μαγιονέζα ή κρέμα γάλακτος, που περιέχουν λιγότερο λίπος και θερμίδες, εξακολουθούν να έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο σε μικρές ποσότητες.
Να επιλέγετε προϊόντα που εκτός από χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη έχουν και μειωμένες θερμίδες.
Να καταναλώνονται σε ίσες και όχι μεγαλύτερες ποσότητες από ότι τα αντίστοιχα πλήρους περιεκτικότητας.
Να μην αυξάνεται η κατανάλωση άλλων τροφίμων σαν αποτέλεσμα της χρήσης προϊόντων light.
Να συμπεριλαμβάνονται στα πλαίσια μιας θρεπτικά ισορροπημένης και ισοζυγισμένης διατροφής.

ΕΛΕΝΑΣ ΤΡΟΥΛΛΙΔΟΥ, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.)) Διευθύντρια και Υπεύθυνη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Κέντρου mydietspotHealthClinic, Τηλ.: 22 256752, Email: , www.mydietspot.com


Tags: ομορφιά, light προϊόντα, άποψη, γυναίκα, διατροφή

Σχόλια

(Πρέπει να για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 • σχολιάστε

Έτσι θα αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά

 • σχολιάστε

Πώς να χειριστείς την πρώιμη σεξουαλική αφύπνιση στο παιδί;

 • σχολιάστε

Τι κρύβεται πίσω από ένα ψυχολογικό σύμπτωμα;