ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Απόψε μαγειρεύουμε

Λαζάνια με σπανάκι, κουκουνάρι και κρέμα τυριών


  • Συνταγή ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ

    Συνταγή ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ

Μια χορτοφαγική αλλά χορταστική συνταγή με σπανάκι και ελαφριά κρέμα.

Υλικά
• 18 φύλλα λαζανιών (350 γρ.) (συνήθως βρίσκουμε στην αγορά προβρασμένα και τα ψήνουμε ως έχουν, χωρίς να τα βράσουμε)

Για την κρέμα
• 850 ml φρέσκο γάλα
• 50 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο
• 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φύλλο δάφνης
• 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
• 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

Για τη γέμιση
• 700 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού, χοντροκομμένα (βρίσκουμε και έτοιμο, καθαρισμένο σπανάκι σε σακουλάκια στα σούπερ μάρκετ)
• 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
• 650 γρ. ανθότυρο, χοντροθρυμματισμένο
• 50 γρ. κουκουνάρια (καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
• 70 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
• 30 ml ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μερίδες για ταψί 24χ32 εκ.
Προετοιμασία 25΄ Μαγείρεμα 10΄ Ψήσιμο 35΄
ΔιαδικασίαΚρέμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, το φύλλο δάφνης και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί το γάλα. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και ρίχνουμε το αλεύρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθεί το αλεύρι, να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και να σχηματιστεί μια ρευστή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε απαλά.
Γέμιση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος του. Το αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε τα 400 γρ. από το ανθότυρο, τον άνηθο, τα κουκουνάρια, αλατοπίπερο και 1 κουτάλα της σούπας από την κρέμα και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Απλώνουμε στο ταψί 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ, ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα. Στρώνουμε 6 από τα φύλλα λαζανιών, έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια, και από πάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Στρώνουμε άλλα 6 λαζάνια, καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε την επιφάνεια με τα τελευταία 6 λαζάνια. Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη μπεσαμέλ, σκορπίζουμε το υπόλοιπο ανθότυρο και τη μυζήθρα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.

 


Tags: γαστρονόμος, φαγητό, υλικά, Λαζάνια με σπανάκι, κουκουνάρι και κρέμα τυριών

Σχόλια

(Πρέπει να για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)