ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Να τρώνε σοκολάτες τα παιδιά;

Γαβριέλα Αγησιλάου


  • Τα περισσότερα αν όχι όλα τα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά, ιδιαίτερα τις σοκολάτες και σίγουρα δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε από το διατροφή τους.

    Τα περισσότερα αν όχι όλα τα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά, ιδιαίτερα τις σοκολάτες και σίγουρα δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε από το διατροφή τους.

Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη θέα της, ενώ τα παιδιά τρελαίνονται γι’ αυτήν. Ο λόγος για τη σοκολάτα η οποία μπορεί να είναι η αδυναμία μικρών και μεγάλων, ωστόσο πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν πρέπει τελικά να τις κρύβουν από τα παιδιά τους και να τους τις δίνουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις  ή να είναι λίγο πιο χαλαροί; Οι επιστήμονες απαντούν.

Τα περισσότερα αν όχι όλα τα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά, ιδιαίτερα τις σοκολάτες και σίγουρα δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε από το διατροφή τους.

Σύμφωνα μάλιστα με ψυχολόγους, τις σοκολάτες τα παιδιά τις θεωρούν ως είδος επιβράβευσης, αφού οι γονείς τους, τις «τάζουν» έπειτα από μια καλή τους συμπεριφορά. Ωστόσο πρόσφατες μελέτες απέδειξαν πως οι υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας βλάπτει σοβαρά την υγεία ενός παιδιού πόσω μάλλον αν το παιδί είναι παχύσαρκο ή έχει αυξημένη χοληστερίνη λόγω κληρονομικότητας.
Ήξερες ότι:

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας απέδειξε ότι το γενετικό μας υπόβαθρο ευθύνεται για την προτίμησή μας στη γλυκιά γεύση και αντίστοιχα την απώθησή μας στην πικρή. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε νεογνά που μόλις γεννήθηκαν και δεν είχαν εκτεθεί σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι επιστήμονες έβαλαν στη γλώσσα τους νερό με διάφορες γεύσεις (πικρό, γλυκό, αλμυρό κλπ.), για να διερευνήσουν πώς θα αντιδράσουν. Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν με το πόσο χαρούμενες ήταν οι εκφράσεις του προσώπου τους όταν δοκίμαζαν το γλυκό και πόσο δυσαρεστημένες ήταν όταν δοκίμαζαν το πικρό. Οι ειδικοί ερμηνεύουν αυτή τη φυσική τάση προς το γλυκό ως μια πρόνοια της φύσης, που θέλει να μας ωθήσει προς την κατανάλωση υδατανθράκων οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να έχουμε ενέργεια και να διατηρηθούμε στη ζωή, και να μας προστατεύσει από τα πικρά, που είναι συχνά και τα δηλητήρια.

Κάνει τα παιδιά να τρώνε σοκολάτες;
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται και στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το ρητό: «Παν μέτρον άριστον», αφού οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι με ειδίκευση στη νοσογόνο παχυσαρκία υποστηρίζουν πως αν το παιδί είναι κινητικό και φυσιολογικού βάρους, μπορεί να τρώει ακόμη και κάθε μέρα ένα μικρό κομματάκι σοκολάτας (50γρ), πριν τις 4 το απόγευμα, αφού η σοκολάτα κάνει τα παιδιά υπερκινητικά,  όχι όμως αντικαθιστώντας το κανονικό του γεύμα.

Από την άλλη αν ένα παιδί είναι παχύσαρκό ή έχει τάση προς την παχυσαρκία τότε καλό θα ήταν να το δίνουμε σοκολάτα μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα.

Άλλωστε το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος έχουν προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της υπέρτασης και της οστεοπόρωσης. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, ενώ ο χαλκός συμμετέχει στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά. Οι πολυφαινόλες, και συγκεκριμένα μια ειδική κατηγορία, τα φλαβονοειδή, που περιέχονται στο κακάο, συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, με αποτέλεσμα να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου και να μας προστατεύουν από τη γήρανση. Η θεοβρωμίνη συμβάλλει στη μυϊκή, καρδιακή και πνευματική τόνωση, και παρουσιάζει και αντιβηχική δράση.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης ένα σπουδαίο αμινοξύ το οποίο συμβάλλει στην έκκριση της σεροτονίνης από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, δημιουργώντας σε αυτόν αίσθηση καλής διάθεσης, πληρότητας, κορεσμού, και την κάνει μη εθιστική. Αυτός είναι  άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε τόσο όμορφα καταναλώνοντάς σοκολάταTags: σοκολάτες, παιδιά, διατροφολόγοι, έρευνες, άποψη, μελέτες

Σχόλια

(Πρέπει να για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

  • σχολιάστε

Έτσι θα αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά

  • σχολιάστε

Πώς να χειριστείς την πρώιμη σεξουαλική αφύπνιση στο παιδί;

  • σχολιάστε

Τι κρύβεται πίσω από ένα ψυχολογικό σύμπτωμα;