ΥΓΕΙΑ

Αυτοί είναι οι παράγοντες κίνδυνου για καρδιαγγειακά νοσήματα

Γαβριέλα Αγησιλάου


  • Αλλάζω συνήθειες για να προστατέψω την καρδιά μου

    Αλλάζω συνήθειες για να προστατέψω την καρδιά μου

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Καρδιάς σας παραθέτουμε τους 4 πιο σημαντικούς παράγοντες κίνδυνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

  1. Παχυσαρκία: Παγκοσμίως η παχυσαρκία έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980 και υπολογίζεται ότι σήμερα 1.4 δισεκατομμύρια άτομα είναι υπέρβαρα με τα 500 εκατομμύρια να έχουν κλινική παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος >30 kg/m2). Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι το 35% των νέων ατόμων ηλικίας 20 ετών είναι υπέρβαρα και 11% παχύσαρκα, ενώ 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα. Είναι λοιπόν αναγκαίο να λάβουν χώρα παρεμβάσεις ελάττωσης της πανδημίας του αυξημένου σωματικού βάρους μέσω αύξησης της φυσικής δραστηριότητας.
  2. Κάπνισμα: 1 στους 2 καπνιστές θα πεθάνει από νόσο σχετιζόμενη με το κάπνισμα. Επιπλέον είναι πολύ σημαντική η αρνητική επίδραση του παθητικού καπνίσματος, καθώς αναλύσεις έχουν δείξει ότι προκαλεί το θάνατο σε 600.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτελεί λοιπόν κύριο στόχο των καρδιολογικών εταιριών σε όλες τις χώρες η απαγόρευση του καπνίσματος, η εκπαίδευση των νέων ατόμων για τις αρνητικές επιδράσεις του, καθώς και η ανάπτυξη προγραμμάτων διακοπής του.
  3. Αρτηριακή υπέρταση: Μέσα από διεθνείς μελέτες φαίνεται ότι είναι υπεύθυνη για το 13.5% τη συνολικής θνησιμότητας, το 44% των εγκεφαλικών επεισοδίων και το 47% των περιστατικών ισχαιμικής καρδιακής νόσου. Σήμερα το 30% των ενηλίκων άνω των 25 ετών πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και είναι ελάχιστη η μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα τελευταία 30 χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες. Βασικό ρόλο παίζουν οι υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις με ελάττωση της κατανάλωσης άλατος περί τα 5-6 γραμμάρια την ημέρα, του αλκοόλ στα 20-30 γραμμάρια ημερησίως και φυσικά την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
  4. Σακχαρώδης διαβήτης-Μεταβολικό σύνδρομο: Σήμερα 47 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα και 3.4 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται σε αυτόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 80% των θανάτων λόγω διαβήτη παρατηρούνται στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες ενώ υπολογίζεται ότι ο διαβήτης θα αποτελεί την 7η αιτία θανάτου το 2030. Για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη σημαντική θέση έχει η κατάλληλη δίαιτα, η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος.

Πρόληψη
''Αλλάζω συνήθειες για να προστατέψω την καρδιά μου!''
• Σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον για 30 λεπτά την ημέρα.
• Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων ημερησίως φρούτων και λαχανικών και περιορισμός πρόσληψης αλατιού, λιπαρών τροφών και αλκοόλ.
• Σταματάω το κάπνισμα
• Ελέγχω την πίεσή μου
• Κάνω μία φορά το χρόνο καρδιολογικό έλεγχο και ας θεωρώ ότι είμαι υγιής!

4 στις 5 καρδιακές προσβολές στους άντρες μπορούν να προληφθούν αν κάποιος κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Αν δηλαδή υπάρχει ένα σταθερό βάρος που διατηρείται, υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος, καθώς και ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ (Journal of the American College of Cardiology). Μάλιστα, στη συγκεκριμένη έρευνα τονίστηκε ότι ακόμη και ένας άντρας που στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δεν πρόσεχε τον εαυτό του, μπορεί να ωφεληθεί από απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής του.

Μαρίνα Μόσχα - Ψυχοθεραπεύτρια - Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος

Iνστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας Δρ Θάνος Ασκητής
Κηφισίας & Θερμοπυλών 2, Χαλάνδρι, Αθήνα
Τηλ:
www.askitis.gr
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00
Τηλ: 210 7.79.79.79

 

 


Tags: παράγοντες, κίνδυνου, υγεία, καρδιαγγειακά νοσήματα

Σχόλια

(Πρέπει να για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

  • σχολιάστε

Έτσι θα αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά

  • σχολιάστε

Πώς να χειριστείς την πρώιμη σεξουαλική αφύπνιση στο παιδί;

  • σχολιάστε

Τι κρύβεται πίσω από ένα ψυχολογικό σύμπτωμα;