ΣΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η Αθηνά Λοϊζίδου προτείνει για το τραπέζι της Κυριακής

Αθηνά Λοϊζίδου


Red velvet σε μπολάκια
Αν βαριέστε ή δεν μπορείτε να φτιάξετε το red velvet, τα γλυκά αυτά σε μπολάκια είναι η καλύτερη λύση. Δεν χρειάζονται δεξιότητες ή κάποια τεχνική, και το αποτέλεσμα είναι σίγουρη επιτυχία.

Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 12΄
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Θα χρειαστούμε 1 ταψί για κέικ διαμέτρου 15 εκ., με τη βάση του στρωμένη με λαδόχαρτο και 6 μικρά διάφανα μπολ, όπως αυτά της φωτογραφίας.

Για 6 μπολάκια

Υλικά
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. κακάο
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 αβγό
70 ml ηλιέλαιο
90 ml γάλα
100 ml sour cream
100 γρ. ζάχαρη
20 ml κονιάκ
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Λίγο red food colouring

Για το frosting
50 γρ. βούτυρο ανάλατο κομμένο σε κομματάκια
80 γρ. τυρί κρέμα
300 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το κέικ και κτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν.
2. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε το μείγμα για 50 λεπτά ή μέχρι, όταν βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ, αυτό να βγαίνει καθαρό.
3. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς και το αφαιρούμε από το ταψί.
4. Σπάζουμε το κέικ σε ψίχουλα, τα οποία ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
5. Φτιάχνουμε το frosting ανακατεύοντας όλα τα υλικά του σ’ ένα άλλο μπολ. Μεταφέρουμε το frosting σε κορνέ.
6. Γεμίζουμε τη βάση των μπολ με λίγα ψίχουλα κέικ. Πιέζουμε πάνω στα ψίχουλα λίγο frosting. Επαναλαμβάνουμε με ακόμα μια στρώση ψίχουλα από κέικ και τελειώνουμε με λίγο frosting. Βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο να παγώσουν.
7. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ακόμα λίγα κόκκινα ή ροζ cake sprinkles.

Σούπα με κάβουρα

Η ψαρόσουπα αυτή αποτελεί ένα υπέροχα γευστικό πιάτο, που θα εντυπωσιάσει τους φίλους σας.

Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 20΄
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Για 4 μερίδες

Υλικά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. καβουρόψιχα
150 ml λευκό κρασί
800 ml νερό
400 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
1 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι ζωμός λαχανικών σε σκόνη
1 κουταλάκι ξύσμα φλούδας λεμονιού
1 κουταλάκι κύμινο
2 κουταλιές φυτική κρέμα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι και την ψίχα κάβουρα. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το νερό, την πατάτα, τον ντοματοπελτέ, το θυμάρι, τη ζάχαρη, τον ζωμό, το ξύσμα λεμονιού, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
2. Αφήνουμε τη σούπα να κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 15-20 λεπτά.
3. Όταν περάσει ο χρόνος μαγειρέματος, προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε.
4. Περνάμε τη σούπα σε δόσεις στο μπλέντερ για να γίνει βελουτέ. Ζεσταίνουμε και σερβίρουμε πολύ ζεστή.

Χοιρινά σουβλάκια από ψαρονέφρι

Μου αρέσουν πολύ τα σουβλάκια, ειδικά όταν είναι μαλακά και εύγευστα. Πιο κάτω σας παραθέτω τον δικό μου τρόπο και αυτοσχέδια λύση για πολύ εύγεστα σουβλάκια. Δεν μυρίζουν βέβαια κάρβουνα, αλλά θα σας αρέσουν εξίσου.

Για 4 μερίδες

Υλικά
2 κομμάτια χοιρινό ψαρονέφρι
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε τετράγωνα
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε τετράγωνα
3 φύλλα κρεμμυδιού κομμένα σε τετράγωνα
Ρίγανη
Ρύζι για να σερβίρουμε
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Αλατοπιπερώνουμε το ψαρονέφρι και το σφραγίζουμε κλείνοντάς το σε λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο. Το τοποθετούμε σ’ ένα ταψί.
2. Το ψήνουμε στον φούρνο στους 160 βαθμούς για 2 ώρες. Αφού ψηθεί το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί τυλιγμένο για 30 λεπτά. Αν θέλουμε, μπορούμε να κρατήσουμε το κρέας για 2 μέρες στο ψυγείο καλά τυλιγμένο, μέχρι να το χρειαστούμε.
3. Για να φτιάξουμε τα σουβλάκια, κόβουμε το κρέας σε κύβους και το περνάμε σε σμίλες εναλλάξ με τα λαχανικά.
4. Στο επόμενο βήμα πρέπει ο πάγκος μας να είναι εντελώς καθαρός και να μην έχει επάνω ή γύρω εύφλεκτα υλικά. Για να ψήσουμε τα σουβλάκια, ρίχνουμε λίγο βαμβάκι στη βάση ενός πυρίμαχου σκεύους, όπως τα παλιά πήλινα δοχεία για γιαούρτι. Περιχύνουμε με 40 γρ. οινόπνευμα και ανάβουμε μια φλόγα. Όταν η φλόγα είναι σταθερή, τοποθετούμε τις σμίλες πάνω στο δοχείο στερεώνοντάς τες και τις γυρίζουμε ανά διαστήματα για να ζεσταθούν και να καλοψηθούν τα σουβλάκια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ψήσουμε όλα τα σουβλάκια. Σερβίρουμε με ρύζι.

 

 


Tags: Αθηνά Λοϊζίδου, μενού Κυριακής