ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αθανασία Αμβροσίου: «Σε ένα παιχνίδι, πρέπει να προσαρμοστείς με τους κανόνες του»

Δέσποινα Άσπρου


Αν η ζωή είχε χρώμα, για την Αθανασία Αμβροσίου θα ήταν σίγουρα πολύχρωμη.

Η Αθανασία είναι μια γυναίκα, που «φωνάζει από μακριά» πως ξέρει τι θέλει και πως έχει τον τρόπο και τα μέσα για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Με σπουδές στο σχέδιο μόδας στο Middlesex University στο Λονδίνο, με μεγάλες συνεργασίες στο εξωτερικό και μια πορεία 16 χρόνων στο σχέδιο μόδας, δίκαια θεωρείται μια από τις πιο ταλαντούχες σχεδιάστριες στο νησί μας.

Δυναμική και αυθόρμητη. Αυτή είναι η Αθανασία Αμβροσίου, η γυναίκα που κέντρισε την προσοχή μας μέσα από την συμμετοχή της στο «Project Runway Greece» και τώρα έφτασε η ώρα να την γνωρίσουμε καλύτερα.

 

Για αρχή θα ήθελα να μας πεις λίγα πράγματα για εσένα. Ποια είναι τελικά η Αθανασία Αμβροσίου;

Έχω αποφοιτήσει από το Middlesex University στο Λονδίνο, έχω το δικό μου στούντιο στην οδό Αγκύρας στη Λεμεσό και διδάσκω σχέδιο μόδας, ως επικεφαλής του κλάδου στο CDA College. Ασχολούμαι με τη μόδα πάνω από μια δεκαετία, έζησα στο Λονδίνο και δούλεψα με καταξιωμένους σχεδιαστές, από τους οποίους πήρα πάρα πολλά εφόδια. Στον λίγο ελεύθερο χρόνο που έχω προσπαθώ να περνώ ευχάριστα με καλούς φίλους.

 

Ποιο θεωρείς το βασικό σου ελάττωμα και ποιο το κυριότερό σου προτέρημα;

Tα ελαττώματα και τα προτερήματα του καθενός πηγάζουν μέσα από τον χαρακτήρα, αλλά και το πώς ο καθένας βιώνει την καθημερινότητά του με όλα όσα έχει να αντιμετωπίσει. Νιώθω τυχερή γιατί οι γονείς μου, μας έμαθαν μέσα από κάθε δυσκολία, να βρίσκουμε ακόμα και στα ελαττώματά μας τον τρόπο να βγάζουμε κάτι καλό, κάτι θετικό.

 

Μόδα ή στυλ;

Δεν υπάρχει μόδα χωρίς στυλ και στυλ χωρίς μόδα.

 

Ως Αθανασία ποιο είναι το προσωπικό σου στυλ;

Είναι αδύνατον να προσδιορίσω το προσωπικό μου στυλ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαι πολύ απλή στην καθημερινότητά μου, αλλά από την άλλη είμαι και πολύ δημιουργική. Τολμώ να φορέσω και να υποστηρίξω πολύ ιδιαίτερα κομμάτια, αναλόγως της περίστασης.

 

Η μόδα υπήρχε πάντα στην ζωή σου ή ήταν κάτι που προέκυψε στην πορεία;

Η δημιουργικότητά μου ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια, λόγω του ότι ο πατέρας μου ασχολείται με τη ζωγραφική και την αγιογραφία. Στην πορεία μεγαλώνοντας, άρχισα να μετατρέπω τα ρούχα μου και κάπως έτσι κατάλαβα ότι μου αρέσει η μόδα.

 

Πότε ακριβώς και πώς ένιωσες όταν δημιούργησες το δικό σου ατελιέ και κατά συνέπεια brand; Υπήρξε κάτι που τότε σε φόβιζε;

Όταν επέστρεψα από το Λονδίνο στην Κύπρο, πριν από τέσσερα χρόνια, άρχισα να διδάσκω στο κολέγιο και παράλληλα έφτιαχνα ρούχα για φίλους. Στη συνέχεια δημιούργησα το δικό μου ατελιέ και με σταθερά βήματα συνεχίζω με τις δικές μου δημιουργίες. Ο χώρος μας είναι δύσκολος, ωστόσο πιστεύω  ότι τίποτα δεν πρέπει να σε φοβίζει. Έμαθα ότι πρέπει να τολμάς με τις δικές σου δημιουργίες και να στηρίζεις αυτό που σε εκφράζει.

 

Πώς πήρες την απόφαση να συμμετέχεις στο «Project Runway Greece»;

Νομίζω ότι το «Project Runway Greece» ήρθε και με βρήκε την πιο κατάλληλη στιγμή. Πιστεύω ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Ήταν μια απόφαση της στιγμής. Ήταν τόσο αυθόρμητο. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα, που δεν το είχα συνειδητοποιήσει, ακόμα και όταν είχα επιλεγεί για να είμαι στους 16 διαγωνιζόμενους.

 

Κάποια στιγμή –κατά την διάρκεια του show- σε είδαμε να λες ότι πίστευες ότι θα έφτανες στον τελικό, μιας και κατ΄εσένα ήσουν μια από τις καλύτερες διαγωνιζόμενες. Θεωρείς ότι το ταλέντο σου υπερτερούσε των άλλων;

Πίστευα πως θα είμαι στον τελικό. Γενικότερα, πιστεύω στον εαυτό μου και εισπράττω την αναγνώριση από τον κόσμο που επιλέγει τα δικά μου ρούχα. Το γεγονός μάλιστα ότι ο μέντορας είχε δικαίωμα να σώσει ένα παίκτη σε όλο το παιχνίδι και το έκανε μαζί μου, με κάνει να νιώθω περηφάνια. Ποτέ όμως δεν σκέφτηκα να συγκρίνω το ταλέντο μου με τα άλλα παιδιά. Σέβομαι και εκτιμώ το ταλέντο όλων όσων μπήκαν στο «Project Runway Greece», όμως τα σχόλια που πήρα από συμπαίκτες μου, άτομα του χώρου και από τους κριτές, θεωρώ ότι ήταν σημαντική αναγνώριση.

 

Υπήρξε κάποια στιγμή κατά την διάρκεια του show που θεώρησες ότι αδικήθηκες;

Σε ένα παιχνίδι, πρέπει να προσαρμοστείς με τους κανόνες του. Υπήρχε μια κριτική επιτροπή με αξιόλογους ανθρώπους, τους οποίους εμπιστεύτηκε η παραγωγή και το κανάλι για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Εγώ επέλεξα να μπω στο παιχνίδι και να είμαι υπό την κρίση τους. Προφανώς υπήρξαν στιγμές που αισθάνθηκα ότι μου άξιζαν καλύτερες κριτικές, όμως σέβομαι και εκτιμώ τη γνώμη ανθρώπων που έχουν γνώση. Απ’ εκεί και πέρα, ο καθένας συνεχίζει την πορεία του και κάνει τις επιλογές του.

 

Τι λοιπόν κέρδισες από την συμμετοχή σου στο «Project Runway Greece»;

Κέρδισα γνωριμίες, αναγνωρισιμότητα και είχα την ευκαιρία να δείξω τις ικανότητές μου.

 

Ποιες ήταν οι καλύτερες σου στιγμές μέσα στο Project Runway;

Υπήρξαν αρκετές καλές στιγμές και σίγουρα όταν τα σχόλια των κριτών ήταν κολακευτικά, αισθανόμουν περηφάνια για τις δημιουργίες μου. Η πιο δυνατή και ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν η Τάμτα βλέποντας τη δημιουργία μου ενθουσιάστηκε και μου είπε αμέσως ότι θα φορούσε το ρούχο μου, ενώ για την ίδια δημιουργία η Ρούλα Ρέβη μου είχε αναφέρει ότι θα ήθελε να φωτογραφίσει το φόρεμά μου.

 

Πιστεύεις ότι ένας Κύπριος σχεδιαστής μπορεί εύκολα να κάνει καριέρα στο εξωτερικό;

Είναι πλέον γεγονός: ο κόσμος ενημερώνεται για τις τάσεις της μόδας κυρίως μέσω διαδικτύου, κάτι που κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Οπότε ναι, υπάρχει προοπτική να ανελιχθεί ένας Κύπριος σχεδιαστής και στο εξωτερικό, φτάνει να αγαπά αυτό που κάνει, να έχει υπομονή, επιμονή και να πιστεύει στον εαυτό του και τη δουλειά του.

 

Θεωρείς ότι το ταλέντο είναι αρκετό για να πετύχει ένας σχεδιαστής στο νησί μας;

Το ταλέντο είναι το σημαντικότερο εφόδιο, αφού χωρίς αυτό δεν μπορεί κάποιος να γίνει σχεδιαστής μόδας. Χρειάζονται όμως και άλλα πολλά, όπως η οικονομική δυνατότητα και οι γνωριμίες που παίζουν πάντα πολύ σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα σε μια μικρή κοινωνία όπως η δική μας».

 

Υπήρξε κάποια στιγμή που τα βρήκες σκούρα στην μέχρι τώρα πορεία σου;

Ασφαλώς. Δεν μου ήρθε τίποτα εύκολο, μόχθησα, δούλεψα σκληρά κάτω από αντιξοότητες. Είμαι όμως χαρούμενη γιατί αυτό που έχω γίνει το κέρδισα με την αξία μου. Όταν κοπιάσεις για να πετύχεις κάτι το χαίρεσαι πραγματικά. Νιώθω τυχερή γιατί έχω δίπλα μου την οικογένειά μου και κυρίως την αδερφή μου, Κωνσταντίνα, που με στηρίζει σε κάθε μου βήμα.

 

Πιστεύεις ότι η μόδα έχει επηρεαστεί από τα social media;

Θεωρώ ότι περισσότερο γίνεται το αντίθετο, δηλαδή η μόδα επηρεάζει τα socıal media. Οι τάσεις που δημιουργούνται στο instagram είναι από τις τάσεις της μόδας.

 

Εσύ ως Αθανασία πώς αισθάνεσαι όταν βλέπεις τα ρούχα σου φορεμένα σε διάφορες γυναίκες; Υπάρχει κάποια επώνυμη που θα ήθελες πολύ να την δεις να φοράει κάτι δικό σου;

Ικανοποίηση γιατί με εμπιστεύονται και με προτιμούν. Έχω πολλές επώνυμες στο μυαλό μου που θα ήθελα να ντύσω, αλλά για ακόμη μια φορά θα πω την Τάμτα γιατί μου αρέσει ως προσωπικότητα και είναι κοντά στο δικό μου στυλ.

 

Ποια είναι τα 3 κομμάτια που εσύ – ως σχεδιάστρια μόδας- θεωρείς ότι κάθε γυναίκα θα ήταν καλό να έχει στην ντουλάπα της;

Το classıc black dress, ένα καλής ποιότητας τζιν και εννοείται ένα δερμάτινο σακάκι.

 

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα;

 Σε προσωπικό επίπεδο να δημιουργήσω την δική μου οικογένεια και επαγγελματικά, να είμαι μια καταξιωμένη σχεδιάστρια. Θα ήθελα να ανοίξω τους ορίζοντές μου και στο εξωτερικό.

INFO

Αγκύρας 72, Λεμεσός

Instagram: athanasiaamvrosiustudio

Facebook: Athanasia Amvrosiu


Tags: Αθανασία Αμβροσίου, Τάμτα, Ρούλα Ρέβη, σχεδιάστρια μόδας, συνέντευξη, Κύπρια, project runway greece, reality, show, μόδα, στυλ