MUSTDECO DESIGN

Η άλλη άποψη


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΝΤΖΗ - COLELLA

Οι στατιστικές μίλησαν

Έως και 1000 χρόνια χρειάζονται για να διασπαστεί μια πλαστική οδοντόβουρτσα που καταλήγει μετά τη χρήση της στη θάλασσα. Θλιβερή η διαπίστωση των επιστημόνων που υποστηρίζει ότι ώς το 2050 αυτά τα αήττητα σκουπίδια θα υπερτερούν αριθμητικά των ψαριών. Γνωρίζοντας ότι το 95% της ρύπανσης της Μεσογείου προέρχεται από τα πλαστικά μιας χρήσης, επιμένουμε να πίνουμε ακόμα τον καφέ μας με πλαστικό καλαμάκι; Η πρόταση της Ε.Ε. για την απόσυρση συγκεκριμένων ειδών πλαστικού μιας χρήσης, είναι σημαντικό βήμα για την απελευθέρωση του πλανήτη από αυτόν τον εφιάλτη.

Νερό στον δρόμο

Το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, η Κοπεγχάγη, το Λονδίνο, το Μιλάνο, η Ρώμη, η Ν. Υόρκη και το Τόκυο, θέλοντας να μειώσουν σημαντικά την πώληση εμφιαλωμένου νερού σε μπουκάλια μιας χρήσης, θέτουν σε λειτουργία δημόσιες κρήνες και βρύσες στις πόλεις τους. Ο Ιταλός Εμανουέλε Πιτσολορούσο εμπνεύστηκε από αυτή την πρωτοβουλία και δίνει το δικό του στίγμα με όπλο το ντιζάιν. Δημιούργησε τα Phil the bottle, παγουρίνια χωρίς BPA, που επιδέχονται πολλά ξαναγεμίσματα. Κάθε πόλη που λέει «stop» στα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης, έχει το δικό της Phil the bottle, πάνω στο οποίο αναγράφονται όλες οι δημόσιες βρύσες και κρήνες πόσιμου νερού. Μια από τις βρύσες του Λονδίνου φέρει την υπογραφή του Μιχαήλ Αναστασιάδη.

Το… αιώνιο παγουρίνο

Η ειδική, όμως, έκδοση του παγουρίνου με τη λέξη Anywhere ταξιδεύει παντού τη φιλοσοφία του «ξαναγεμίστε»! Ελπίζουμε σύντομα και στη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτό το πρόγραμμα! Παρόμοια αλλαγή πλεύσης ακολουθεί και ο χώρος της κοσμετολογίας. Η αγγλική Lush είναι μια από τις εταιρείες που κατήργησε τη συσκευασία. Τα χειροποίητα προϊόντα της για την περιποίηση σώματος και προσώπου, σε Fluo χρώματα και υπέροχα αρώματα, πουλάνε «γυμνά». Η συσκευασία, ως γνωστόν, εξυπηρετεί το μάρκετινγκ αλλά βλάπτει το περιβάλλον.

Απορρυπαντικά «όνομα και πράγμα»

Την ίδια άποψη έχει και η ιταλική εταιρεία απορρυπαντικών Saponando, με έδρα και στην Ελλάδα, που κάνει refilling στα προϊόντα της, εξοικονομώντας έτσι εκατομμύρια μπουκάλια που καταλήγουν στις χωματερές. Αγοράζεις άπαξ το μπουκάλι και το ξαναγεμίζεις όσες φορές θέλεις.

Μάσκαρα για… δέκα χρόνια

Και για τα μάτια σας μόνο, η Πίπα Μπρίτζες   παρουσίασε στο Global Grand Show 2018 στο Ντουμπάι, την Infinity Mascara. Μια μάσκαρα που διαρκεί δέκα ολόκληρα χρόνια. Το αγαπημένο σωληνάριο όλων των γυναικών ξαναγεμίζει κάθε 3-6 μήνες. Το αναλώσιμο βουρτσάκι αντικαθίσταται από ένα απλικατέρ-δαχτυλήθρα που καθαρίζεται εύκολα μετά από κάθε εφαρμογή. Στα ίδια βήματα βαδίζει και η εταιρεία-κολοσσός Chanel με τις νέες της κομψές βιοδιασπώμενες συσκευασίες Sulapac από ξύλο και φυσικές ύλες.

Φυτέψτε την οδοντόβουρτσά σας

Τώρα για την πλέον ένοχη πλαστική οδοντόβουρτσα, τι να πω; Απλά ρυπαίνει. Η οδοντόβουρτσα, με βιοδιασπώμενη bamboo λαβή και μαλακές ίνες χωρίς BPA, είναι η οικολογική λύση. Και για να παινέψουμε το σπίτι μας, η ελληνική οδοντόβουρτσα, BeMyFlower πρωτοτυπεί σε όλα! Μετά τη χρήση την ανακυκλώνεις, απλώς φυτεύοντάς την στο χώμα. Άσε που μπορείς κιόλας να την παραλάβεις στο σπίτι σου κατόπιν παραγγελίας. Αν πάλι δεν προτιμήσεις τις BeMyFlower που λιπασματοποιούνται και επιλέξεις μια άλλη μάρκα, να ξέρεις ότι πριν τις πετάξεις στον κάδο απορριμμάτων, πρέπει να αφαιρέσεις με το τσιμπιδάκι των φρυδιών τις νάιλον ίνες της.

Πηγή: ΤηλεΏρες

Η άλλη άποψη

Tags: deco, μπαμπού