ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τρύφωνας Μοδέστου: ''Πιστεύω ότι αδικήθηκα στο Project Runway Greece''

Δέσποινα Άσπρου


Είναι ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια, χαρά και ζωή, που σε κάνει να τον συμπαθήσεις αμέσως. Από την πρώτη κιόλας ματιά, σου είναι ξεκάθαρο πως ο άντρας αυτός ασχολείται με τον κόσμο της μόδας... πώς αλλιώς να δικαιολογήσεις το μοναδικό του στυλ;

Με σπουδές στο Λονδίνο και συνεργασίες με μεγάλους σχεδιαστές σε Αγγλία και Νέα Υόρκη, η καριέρα που κατάφερε να κτίσει στην Κύπρο δεν μας εκπλήσσει. Η αγάπη του για την μόδα βέβαια, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Με νοσταλγία στα μάτια, μου μιλάει για τα παιδικά του χρόνια και θυμάται πώς ουσιαστικά «μεγάλωσε» στο κατάστημα ενδυμάτων της μητέρας του. Αποτέλεσμα αυτού; Να λατρέψει την μόδα... και ενώ αρχικά επέλεξε να ασχοληθεί με την χημεία, τελικά η βιομηχανία της μόδας τον κέρδισε.

Με πάθος και σπίθα στα μάτια ομολογεί πως το πρώτο σχέδιο που υλοποίησε ήταν στo πλαίσιo ενός project του στο πανεπιστήμιο Kingston, όπου και σπούδαζε fashion design. Τότε έγινε η αρχή... από εκεί και πέρα, η πορεία του λαμπερή.

 

Καταρχάς θα ήθελα να μου πεις πού και πώς σε βρίσκουμε αυτή τη στιγμή.

Αυτή την περίοδο βρίσκομαι στην Κύπρο δημιουργώντας την χειμερινή μου συλλογή για το 2019. Η συγκεκριμένη συλλογή ονομάζεται “Allure” και χαρακτηρίζεται απο κομμάτια chic και απίστευτα θηλυκά που ακόμα και η πιο απαιτητική γυναίκα θα τα λατρέψει. Σε αυτή τη συλλογή η κάθε γυναίκα θα μπορεί να βρει κομμάτια που αναδεικνύουν το πάθος και τη γοητεία της.

Πρόσφατα συμμετείχες στο «Project Runway Greece». Τι κράτησες από την συμμετοχή σου στο εν λόγω reality;

Έμαθα πώς είναι να συνυπάρχεις έγκλειστος σε ένα χώρο με τόσες διαφορετικές προσωπικότητες και αφετέρου ανακάλυψα νέες πτυχές του χαρακτήρα μου οι οποίες με βοηθούν στη δουλειά μου. Η πιο ευχάριστη στιγμή τα διθυραμβικά σχόλια απο το fashion icon Τάμτα που ήταν guest judge στο παιχνίδι. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν οι ομαδικές δοκιμασίες για τον λόγο οτι πολλοί διαγωνιζόμενοι με διαφορετική αισθητική αντίληψη για τη μόδα έπρεπε να δημιουργίσουν ένα άρτιο και σωστό αποτέλεσμα μέσα σε πολύ λίγες ώρες.

Αν και κατά την άποψή μου είχες όλα τα φόντα, τελικά δεν κατάφερες να φτάσεις στον τελικό. Πώς ένιωσες όταν αποχώρησες;

Ένιωσα ανακούφιση γιατί μετά απο 2,5 μήνες έγκλειστος στο παιχνίδι και με τις τόσες επίπονες ψυχολογικά δοκιμασίες θα επέστρεφα πίσω στην επαγγελματική μου βάση όπου συνεχίζω την πορεία μου ως σχεδιαστής μόδας. 

Θεωρείς ότι αδικήθηκες;

Ναι, πιστεύω οτι αδικήθηκα στο  «Project Runway Greece» διότι ήμουν ο μόνος άρτια καταρτισμένος σχεδιαστής τόσο στο τεχνικό όσο και στο γνωστικό κομμάτι και αυτό οφείλεται στις σπουδές μου σε ένα απο τα καλύτερα πανεπιστήμια του Λονδίνου και στην μέχρι τώρα επαγγελματική μου εμπειρία και πείρα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό μέχρι σήμερα.

Κατά την διάρκεια της πορείας στο «Project Runway Greece» υπήρξε κάποιος διαγωνιζόμενος που ξεχώρισες;

Υπάρχουν συμπαίκτες μου που ξεχώρισα και έχουν φύγει απο το παιχνίδι, και κάποιοι άλλοι που ακόμα συνεχίζουν ενώ δεν πρέπει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτοί που έχουν φύγει δεν ήταν δυνατοί παίκτες.

Απ' όσο γνωρίζω έχεις βρεθεί στην Αγγλία και έπειτα στην Αμερική. Τι σε έκανε να επιστρέψεις στην Κύπρο; 

Το να ζεί κανείς σε δύο τέτοιες μεγάλες χώρες αντιλαμβάνεστε το πόσο έντονοι και κουραστικοί είναι οι επαγγελματικοί ρυθμοί οι οποίοι δεν με εκφράζουν ως καλλιτέχνη. Εκμεταλλευόμενος την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας μπορώ να βρίσκομαι ανά πάσα στιγμή παντού και πουθενά. Γι' αυτό τον λόγο προτίμησα να εγκαταστήσω στην Κύπρο την επαγγελματική μου βάση όπου εργάζομαι τοπικά και διεθνώς. 

Θεωρείς ότι ο χώρος της μόδας στο νησί μας έχει προοπτικές; 

Έχει προοπτικές αναλόγως και πώς τις εκμεταλλεύεται ο καθένας μας. Το fashion system αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά και πολιτισμικά φαινόμενα του κόσμου, το οποίο πρέπει να ‘’αγκαλιάζει’’ όχι μόνο τη μόδα όπως γίνεται στη χώρα μας αλλά να ενσωματώσει στη ζωή του ο καθένας μας γενικότερα την τέχνη γιατί χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ψυχική και πνευματική καλλιέργεια για να μπορέσει έτσι να υπάρξει τέχνη της μόδας.

Ως σχεδιαστής μόδας θα ήθελα να μου μιλήσεις για το στυλ των Κύπριων γυναικών που συναντάς στον δρόμο.

Θεωρώ ότι η Κύπρια γυναίκα πλέον είναι πιό ενημερωμένη και προσεγμένα ντυμένη σε όλες τις ώρες της ημέρας.

Ποια η άποψή σου για τις Κύπριες bloggers και τις bloggers του εξωτερικού; 

Οι bloggers γενικότερα έχουν αλλάξει ριζικά τον χώρο γιατί η επίδραση των blogs επέτρεψε σε όλους να πάρουν μέρος στον κόσμο της μόδας συμπεριλαμβάνοντας ανθρώπους απο διάφορες φυλές, φύλα και κοινωνικές θέσεις.

Ως δημιουργός φαντάζομαι ότι εμπνέεσαι από τους πάντες και τα πάντα, από εικόνες, εμπειρίες που αφομοιώνεις και μετά εκφράζεις. Βάλε μας λίγο στο κλίμα της δικής σου προσωπικής διαδικασίας. Δημιουργείς πρωί ή βράδυ; Με μουσική ή χωρίς; Συγκεκριμένες ώρες ή όποτε έρθει η έμπνευση;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα ή συγκεκριμένη περίοδος της ημέρας που δημιουργώ. Όταν έχω δημιουργικό οίστρο ξεκινάω νωρίς το πρωί ακούγοντας μουσική και τελειώνω αργά το βράδυ, κάποιες φορές μπορεί και να συνεχίσω ξαγρυπνώντας μέχρι την επόμενη ημέρα. Πηγή έμπνευσής μου μπορεί να αποτελέσει μια ευτυχισμένη ή και μια δύσκολη στενάχωρη στιγμή μου.

Τι είναι για σένα «μη διαπραγματεύσιμο» όσον αφορά στις δημιουργίες σου;

Είμαι σχεδιαστής ο οποίος λατρεύει και σέβεται τη γυναικεία φιγούρα και γενικότερα τη γυναίκα. Άρα δεν θα μπορούσα για κανέναν οποιοδήποτε λόγο να δημιουργήσω κάτι το οποίο δεν θα κολάκευε αισθητικά και δεν θα αναδεικνύει τη θηλυκότητα της κάθε γυναίκας.

Ποιο είναι το μότο σου;

Η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι ένα βιβλίο, όπου συγγραφείς είμαστε εμείς. Βρίσκουμε εμπόδια, μαθαίνουμε και προχωράμε, δεν τα παρατάμε εύκολα και απολαμβάνουμε τη διαδρομή.

 


Tags: Τρύφωνας Μοδέστου, Project Runway Greece, Κύπριος, σχεδιαστής μόδας, μόδα, στυλ, επώνυμος