kallivoka

Μια βόλτα στο Οινόραμα


Αντιπαθώ να με ρωτούν ποιες είναι οι ομορφότερες οινικές στιγμές που έχω περάσει γιατί μπερδεύομαι. Σίγουρα ξεχωρίζω την επαγγελματική γευσιγνωσία των Petrus, αλλά δεν ξέρω αν την προτιμώ από την κάθετη δοκιμή των Pendonds με φιλική παρέα ή την γουλιά Remy Martin Louis XIII που ήπια απευθείας από την καράφα baccarat ή ακόμα και το  Chateauneuf du Pape Chateau du Beaucastel που ήπια παραμονή πρωτοχρονιάς ερωτευμένη στο Παρίσι. Αυτό που μπορώ ωστόσο να πω με σιγουριά είναι ότι θυμάμαι σαν και τώρα την πρώτη έκθεση κρασιού που επισκέφθηκα πολλά χρόνια πριν.  Αντικειμενικά δεν ήταν κάποια σπουδαία. Γιατί μου άρεσε τόσο; Μάλλον επειδή με έβαλε σε ένα κόσμο. Άλλο από εκείνο που είχα μάθει έως τότε για το κρασί. Θυμάμαι την αμηχανία μπροστά στα πτυελοδοχεία.  Τα αρώματα κόκκινων φρούτων ή εσπεριδοειδών που ξαφνικά ανακάλυπτα στο ποτήρι! Το γέλιο κάποιων οινοποιείων ή  τις σχεδόν συντονισμένες κινήσεις των …«άλλων», που γνώριζαν. Γι’ αυτό μαγεύτηκα. Ίσως γιατί λατρεύω τα ταξίδια. Και αυτό ήταν  σαν ταξίδι στα μάτια μου.

Όλα αυτά τα θυμήθηκα σήμερα, διαβάζοντας την ανακοίνωση για το φετινό Οινόραμα στις 7-10 Μαρτίου σε νέο χώρο, στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας.
Το Οινόραμα είναι η μεγαλύτερη έκθεση κρασιού που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια. Αν αγαπάτε το κρασί αξίζει να πάτε μια και σας δίνετε η ευκαιρία να δοκιμάσετε τα κρασιά και τα αποστάγματα των περισσότερων Ελλήνων παραγωγών. Είναι εμβληματική έκθεση γιατί από το 1994 μέχρι σήμερα έχει συνοδέψει το ελληνικό κρασί στη φάση της αναγέννησής του και εν συνεχεία της εξύψωσής του σε ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα της πατρίδας μας, ένα από τα λίγα ―αν όχι το μόνο― που μπαίνει συστηματικά και επώνυμα, με τη μνεία Made in Greece, σε ξένα σπίτια ανά την υφήλιο.

Πώς να οργανώσετε την επίσκεψή σας
Αν θέλετε πραγματικά να επωφεληθείτε από την επίσκεψή σας και να μην χαθείτε πρέπει να την οργανώσετε. Άλλωστε στην έκθεση δεν έρχεστε για να πιείτε. Αλλά για να δοκιμάσετε. Επομένως μη φοβάστε! Φτύστε ελεύθερα! Μόνο έτσι θα έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε αρκετά κρασιά. Επίσης κρατήστε σημειώσεις για να θυμάστε εκείνα που σας έκαναν εντύπωση και ξεχωρίσατε. Είναι τόσα πολλά είναι φύση αδύνατον να θυμάστε ποια σας άρεσαν.  Ταυτόχρονα όμως, επειδή αποκλείετε τα δοκιμάσετε τα 3000 κρασιά που θα υπάρχουν,  ο καλύτερος τρόπος είναι να βρείτε ένα «θέμα» για την επίσκεψή σας . Από το να ξεκινήσετε με λευκά κρασιά το πρωί και να περάσετε στα κόκκινα το απόγευμα. Μέχρι να πιάσετε μια περιοχή (Νεμέα για παράδειγμα ) και να δοκιμάσετε όλα τα κρασιά της για να μπορείτε να τα συγκρίνετε μεταξύ τους. Αν έχετε στοίβες από αδιάβαστα περιοδικά κρασιού στο σπίτι, ρίξτε τους μια ματιά πριν πάτε. Θα σας βοηθήσει πολύ.

Περισσότερα για την έκθεση
Εκατοντάδες οινοπαραγωγοί απ’ όλη τη χώρα συμμετέχουν φέτος στο Οινόραμα με χιλιάδες διαφορετικές ετικέτες κρασιού που αναδεικνύουν όλες τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις και προελεύσεις. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στο χώρο της αμπελουργίας και της οινοποίησης, ενώ για πρώτη φορά το λάδι, η ελιά και τα σχετικά μηχανήματα και εφόδια θα είναι επίσης παρόντα μέσω της «Ελαιοτεχνίας», έκθεση που συνδιοργανώνεται με το Οινόραμα στον ίδιο χώρο.

Η έκθεση έχει και ένα καλοφτιαγμένο και έξυπνο πρόγραμμα παραλλήλων εκδηλώσεων, ενώ για άλλη μία φορά θα λειτουργήσει η «Πλατεία Γευσιγνωσίας», μία έκθεση μέσα στην έκθεση, όπου παρουσιάζονται μόνο για επαγγελματίες τα καλύτερα κρασιά της έκθεσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες της εστίασης παρουσιάζει η Δευτέρα 10/3, ημέρα αφιερωμένη στη θέση του κρασιού στο εστιατόριο, με συζητήσεις, διαλέξεις και σεμινάρια. Ξεχωρίζει εκείνο για όσους σκέπτονται να ανοίξουν «wine bar», η μόδα των οποίων ξεκίνησε αμέσως μετά το Οινόραμα του 2012.

Το Οινόραμα απευθύνεται σε επαγγελματίες, αλλά μπορούν να την επισκεφθούν και καταναλωτές. Η είσοδος στο Οινόραμα 2014 σε επαγγελματίες και δημοσιογράφους είναι δωρεάν με επίδειξη της επαγγελματικής τους κάρτας (προεγγραφή στο www.oenorama.com), ενώ για όσους δεν διαθέτουν πρόσκληση, το κόστος εισόδου είναι 7 ευρώ (ισχύει για όλες τις μέρες).

Οινόραμα 2014, ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Παρασκευή 7/3: 16:00-20:00
Σάββατο 8/3 και Κυριακή 9/3: 10:00-19:00
Δευτέρα 10/3: 10:00-18:00
Διοργάνωση Vinetum, info@vinetum.gr, 210 766 0560


Tags: Οινόραμα, blog, Ντένη Καλλιβωκά

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)