kallivoka

Βάλτε την ρετσίνα σε κολονάτο!


  • Η αποκατάσταση της ρετσίνας

    Η αποκατάσταση της ρετσίνας

Η Ντένη Καλλιβωκά ανατρέχει στα κιτάπια της και θυμάται εκείνη την στιγμή, μιας ακαριαίας συμπάθεια με μια ρετσίνα! Την κατέγραψε τότε στο Ευ Ζην του Αθηνοράματος  και τώρα με την αποκριά και τα μερακλήδικα μεζεδάκια της την ανασύρει ξανά!

"Όλα έγιναν έναν Ιανουάριο. Πριν από αρκετά χρόνια.  Σε μια γευσιγνωσία κρασιών της Βορείου Ελλάδος, τα Βορεινά, ο συνάδελφος Νίκος Μάνεσσης με οδήγησε στο stand του οινοπαραγωγού Σ. Κεχρή και μου πρόβαλε μπρος στην μύτη μου μια πειραματική οινοποίηση Ρετσίνας.  Εκπληκτικά έντονα αρώματα από τζίντζερ πλημμύρισαν τα ρουθούνια μου. Δεν πίστευα στην μου μύτη μου. Κόντραρε την ιδεολογία μου. Είχα παρασυρθεί και εγώ από το αντι-ρετσινικό κύμα και πίστευα ότι ένα κρασί  με τόσο συγκεκριμένο μονοδιάστατο άρωμα, σαν αυτό του ρετσινιού δεν είναι για τους «γκουρμέ» που αναζητούν στο μπουκέ του κολονάτου ποτηριού τους αρώματα φινετσάτα φρούτων, και ανθών. Με έκπληξη ανακάλυψα τον Ρητινίτη, το Δάκρυ του Πεύκου και βέβαια έμαθα το χρυσό των χρυσών βραβείο που έλαβε το δεύτερο στον διεθνή διαγωνισμό κρασιών στην Θεσσαλονίκη. Το σοκ ήταν δυνατό, από αυτά που σου ανοίγουν τα μάτια (ή μήπως την μύτη) και άρχισα να το ψάχνω.

Την ρετσίνα μπορείς να  την δεις όπως μια καραμέλα μέντα. Αρωματίζει το στόμα με φυσικό τρόπο. Στην Ελλάδα το τραπέζι στρώνεται με 100 μεζέδες.  Από αχινό και ταραμοσαλάτα μέχρι μπεκρή μεζέ. Τι κρασί να πρωτοβάλεις; Τι να ταιριάξεις με τι; Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ρετσίνες είναι καλές επιλογές. Η μεγάλη αρωματική τους ένταση συνδυάζεται με  φαγητά υψηλής έντασης, σαν αυτά που παραδοσιακά δοκιμάζουμε σε μια ταβέρνα. Από την άλλη φυσικά και δεν μπορείς να πιεις την ρετσίνα με ένα σαργό. Καταστρέφεται όλη του η λεπτότητα.  Απλά πρέπει να μπορείς να ανοίγεις τα μάτια  να δοκιμάζεις τα πράγματα την σωστή ώρα που και με το φαγητό που πρέπει.
 Τότε μίλησα με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο. Όταν τα βρίσκω μπαστούνια οινικά, συχνά συμβουλεύομαι το Γιάννη. «Το πρόβλημα είναι ότι σε μια συμπλεγματική χώρα σαν την Ελλάδα υπάρχουν 2 κατηγορίες ανθρώπων. Εκείνοι που βλέπουν το κρασί και την ρετσίνα σαν ταυτόσημα, και οι άλλοι που έχουν το σύμπλεγμα της ρετσίνας, την θεωρούν το όνειδος του ελληνικού κρασιού και την έχουν διώξει και από το λεξιλόγιό τους. Για συνδυάστε την όμως με μια μακαρονάδα με αυγοτάραχο και ξύσμα λεμονιού ή με τις σαρδέλες τεμπούρα με coulis σύκου και παστό λεμόνι. Το απόλυτο γκουρμέ.» μου είπε.
Αλλά και με ανατολίτικη κουζίνα είναι πολύ καλός συνδυασμός.  Με ινδική κουζίνα, με πιάτα με σκόρδο ή μπόλικα μπαχαρικά, με stir fried  με λαχανικά και βέβαια με σουβλάκι θαλασσινών με πιπεριές, με τηγανιτό μπαρμπούνι, με σαρδέλα ψητή, με κεφτεδάκια με δυόσμο. Βέβαια μιλάμε για τις ρετσίνες νέας γενιάς και όχι  εκείνες της παλαιάς σχολής που μυρίζουν νέφτι.
Ας είμαστε ανοικτοί λοιπόν στις δοκιμές και ας κρατήσουμε την συμβουλή του Γιάννη Παρασκευόπουλου στο μυαλό « η ρετσίνα θέλει απευθείας σχέσεις και οριζόντιες επιλογές».
Βάλτε την καλή ρετσίνα σε κολονάτο ποτήρι και μεταχειριστείτε την σωστά. Λέω και εγώ.


Tags: ρετσίνα, κρασί, Ντένη Καλλιβωκά

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)