Γλυκά

Συνταγή: Μαρία Αργύρη

Μπουκίτσες καταϊφάκια


  • Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος

    Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος

Μερίδες: 50 κομμάτια Προετοιμασία: 35' Χρόνος: 40' Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο Κόστος: 10.50€

Υλικά

1 πακέτο φύλλο καταΐφι
250 γρ. βούτυρο γάλακτος
30 γρ. αμύγδαλα
30 γρ. φουντούκια

  • Σιρόπι

4½ κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 ξύλο κανέλας
1/2 φλούδα λεμονιού ακέρωτου
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Διαδικασία

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τον χυμό λεμονιού, σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά (ο χρόνος μετράει αφού αρχίσει να κοχλάζει). Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Τραβάμε μια μικρή λωρίδα φύλλο καταΐφι, το ξαίνουμε με τα δάχτυλά μας και το ανοίγουμε να αφρατέψει. Το τυλίγουμε γύρω από τον δείκτη μας, φτιάχνοντας ουσιαστικά μια μικρή φωλιά. Το βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο φύλλο, βάζοντας τις φωλίτσες κολλητά τη μία δίπλα στην άλλη. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε στο κάθε καταϊφάκι από ένα κουταλάκι. Βάζουμε μέσα στην κάθε φωλιά ένα φουντούκι ή ένα αμύγδαλο. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Bγάζουμε τα καταϊφάκια από τον φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο να αποκτήσουν θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τα σιροπιάζουμε σιγά-σιγά με χλιαρό σιρόπι και τα αφήνουμε στο ταψί να ρουφήξουν το σιρόπι. Τα σκεπάζουμε για να παραμείνουν μαλακά.

Μυστικά:

  • Επιλέγουμε τον ξηρό καρπό της αρεσκείας μας. Ωραία επιλογή είναι και το φυστίκι Αιγίνης
  • Όση ώρα ξαίνουμε τις λωρίδες φύλλου, σκεπάζουμε το υπόλοιπο με βρεγμένη πετσέτα για να μην ξεραθεί.
  • Αν θέλουμε να κάνουμε μεγαλύτερες τις φωλιές, βάζουμε μέσα 2-3 αμύγδαλα.

 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr.

 


Tags: γαστρονόμος, συνταγές, γλυκά