NEWS

Α. Δερματά: Μας μιλά για την εμπειρία της ως δότης μυελού των οστών

Κωνσταντίνος Αρτσίτας


  • Όσα θέλουμε να μάθουμε!

    Όσα θέλουμε να μάθουμε!

Είναι ραδιοφωνική παραγωγός του Love fm 100,7, ενώ τις τελευταίες ώρες απασχολεί το διαδίκτυο για την πράξη ανθρωπιάς που έκανε. 

Ο λόγος για την Αφροδίτη Δερματά, η οποία χθες έγινε δότης μυελού των οστών και ευελπιστεί το μόσχευμα της να βοηθήσει τον αποδέκτη και φυσικά να του σώσει τη ζωή.

Η Αφροδίτη χθες, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό έγραψε: «Πριν 1,5 μηνα με πήρε τηλεφωνο η Μαίρη, εισαι συμβατή, μου λεει, τι συμβατή; της λέω εγω, φοβάμαι...Λιγο σάλιο εδωσα κι αυτο με φόβο ψυχής. Παμε μαζι, μου λεει, βήμα -βήμα. Kαι πηγαμε... Σημερα λοιπόν φτάσαμε στο τελος, μερικά κύτταρα μου, φεύγουν με μια ευχετήρια καρτα και πάνε να βρουν έναν άνδρα στην ηλικια μου για να του δώσουν ζωή. Δεν με ξέρει, ουτε τον ξερω αλλά τα δικά μου κύτταρα μυελού των οστών θα πολεμήσουν τον δικο του καρκίνο. Και θα τον νικήσουν ειμαι σίγουρη γιατί ειναι δεινοί πολεμιστές :) Με αγάπη λοιπόν άγνωστε, σου στέλνω το 5% των ετοιμοπόλεμων κυττάρων μου και νιωθω ήδη την ψυχη μου πιο ελαφριά!  Γιατι...Η Σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα σαν ταξιδάκι αναψυχής μ’ ένα κρυμμένο τραύμα.»

Βρήκαμε την Αφροδίτη η οποία μας απάντησε σε κάποιες βασικές ερωτήσεις, αλλά και απορίες που όλοι μας έχουμε: 

Πώς αποφάσισες να γίνεις δότης μυελού τον οστών;

Δεν το αποφάσισα ακριβώς. Σε ένα live link με τον Love fm πέρυσι έδωσε δείγμα καθώς απλά δίνεις λίγο σάλιο, ενώ πριν από 1,5 μήνα μου ανακοινώθηκε ότι είμαι συμβατός δότης. Αρχικά αγχώθηκα γιατί δεν ήξερα τι να με περιμένει, όμως όλοι μου φέρθηκαν με πολύ επαγγελμαστισμό και με βοηθήσαν λύνοντας μου κάθε απορία. Έτσι λοιπόν ακολούθησα τα βήματα ένα ένα και έτσι έφτασα σήμερα να περιμένω το μόσχευμά μου να βοηθήσει τον αποδέκτη του. 

Μίλησε μας για τη διαδικασία! Είναι επίπονη;

Δεν θα έλεγα ότι είναι επίπονη αλλά κουραστική. Για να γίνεις δότης μυελού των οστών έχεις τη δυνατότητα να ακολουθήσεις δύο διαδικασίες. Η μία γίνεται με ολική αναισθησία και η δεύτερη με «θεραπεία» ενέσεων. Εγώ ακολούθησα τη δεύτερη διαδικασία, όπου έκανα κάποιες ενέσεις, οι οποίες στην ουσία αύξησαν τα κύταρρα που θα χρειαζόμασταν στο αίμα, και στο τέλος έκανα μετάγγιση αίματος που διήρκησε 4 ώρες. Δεν ξέρω και τους ακριβείς ιατρικούς όρους, στα λέω κάπως γενικά. Η δυσκολία έγκειται στην ακινησία κατά τη διάρκεια της μετάγγισης και κάποια αίσθηση πόνου στα κόκκαλα κατά τη διάρκεια των ενέσεων. Σίγουρα χρειάζομαι λίγες μέρες ακόμα για να ηρεμήσω και να συνέλθω.

Γνωρίζεις κάτι για τον δέκτη;

Όχι και δεν μπορώ να μάθω πολλά πράγματα καθώς δεν επιτρέπεται. Απαγορεύεται να μάθω και εγώ αλλά και εκείνος στοιχεία μας. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι είναι άνδρας στην ηλικία μου, ζει στο εξωτερικό και μάλλον είναι Κύπριος. 

Πώς ήταν η αίσθηση όταν τελείωσε η διαδικασία;

Ήταν μαγική! Ένιωσα μια απίστευτη γαλήνη και ικανοποίηση με τη σκέψη ότι θα δώσω ζωή σε κάποιον άνθρωπο. 

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις σε όσους το σκέφτονται;

Θα τους παρότρυνα να το κάνουν ή να το ψάξουν, να ενημερωθούν και να πράξουν ανάλογα. Σίγουρα η αίσθηση του ότι σώζεις μια ζωή είναι μοναδική και απερίγραπτη. 


Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)