ΟΜΟΡΦΙΑ

Έχετε ευαίσθητο δέρμα; Μάθετε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την περιποίηση του

Δέσποινα Ισοπούλου


Σχεδόν το 39% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη απαντούν ότι έχουν ευαίσθητο δέρμα (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, L Misery et al., J Europ Acad Dermatol, 2016), ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από ότι θα περίμενε κανείς, ενώ ένας στους δυο ανθρώπους έχει παρουσιάσει ευαισθησία στη ζωή του. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη (MD, PhD, Δερμοϊατρική Αθηνών,
Επισκ. Λέκτορας Boston University, USA) απαντά στις ερωτήσεις μας σχετικά με το ευαίσθητο δέρμα και την ιδανική περιποίηση αυτού, ώστε να ελαχιστοποιείται η δυσάρεστη αίσθηση που συχνά προκαλεί και που επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.


-Τι είναι το ευαίσθητο δέρμα; 


Ευαίσθητο θεωρείται το δέρμα που πάσχει από συχνή αίσθηση νηγμού, καύσου, κνησμού και ακόμη και πόνου, κυρίως στο πρόσωπο, ως απάντηση σε ερεθίσματα που δεν θα έπρεπε να τα προκαλούν και που δεν μπορούν να εξηγηθούν από κάποια νόσο. Σπανιότερο παρατηρούμε ερύθημα.

-Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ευαίσθητο δέρμα;

Εκτός από τους ενδογενείς παράγοντες, όπως οι ορμόνες, το στρες και η συναισθηματική φόρτιση, οι υπόλοιποι είναι οι γνωστοί περιβαλλοντικοί παράγοντες (ατμοσφαιρική ρύπανση, η θερμοκρασία, ο αέρας και η UV ακτινοβολία) και οι παράγοντες lifestyle (τα λάθος καλλυντικά, η διατροφή και το αλκοόλ).

Ένα δέρμα λιπαρό, με τάση ακμής που κοκκινίζει εύκολα, είναι ένα ευαίσθητο δέρμα; Ή διαφοροποιείται ως προς τη συμπεριφορά και τις ανάγκες του; 

Ίσως να είναι ευαίσθητο - ίσως απλά (συν)υπάρχει και κάποια άλλη δερματοπάθεια, όπως η ροδόχρους νόσος ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Σωστό θα ήταν αυτό να το εκτιμήσει ειδικός Δερματολόγος και να προσδιοριστούν οι ανάγκες με ακρίβεια.  

 - Δεδομένου ότι το ευαίσθητο δέρμα επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ποια διαδικασία περιποίησης μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του;

Το ευαίσθητο δέρμα χρειάζεται και αυτό ενυδάτωση, ουσίες για πρόληψη / διόρθωση γήρανσης και σίγουρα αντηλιακή προστασία. Στο ευαίσθητο δέρμα ισχύει ο κανόνας "Less is more" -πρέπει να εφαρμόζονται λίγα και καλά προϊόντα. 

Τι προϊόντα είναι αυτά; Υπάρχουν συστατικά που πρέπει να αποφεύγονται;

Συστήνεται ενυδατικό, αντιγηραντικό και πάντα αντηλιακό. Δύσκολα το ευαίσθητο δέρμα ανέχεται ερεθιστικά προϊόντα, όπως τα σκληρά σαπούνια ή τα ρετινοειδή.

Toleriane Sensitive, La Roche Posay

 

 

Καθώς ο δερματικός φραγμός είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες, όταν αυτός αποδυναμώνεται, χάνει την ικανότητα του να τους καταπολεμά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ή και να επιδεινώσει την ευαισθησία του δέρματος και τη δυσφορία.

Πρώτο βήμα στην επανόρθωση είναι η προστασία του φυσικού αυτού φραγμού, αλλά και η διαφύλαξη του μικροβιώματος, της κοινότητας, δηλαδή, βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών που σχηματίζουν ένα φυσικό οικοσύστημα στην επιφάνεια του δέρματος, απαραίτητο για την υγεία του.  Η ειδική στην περιποίηση του ευαίσθητου δέρματος εταιρία, La Roche-Posay, κατέχει την τεχνογνωσία για την επανόρθωση του ευαίσθητου δέρματος, την οποία συγκέντρωσε στη νέα της κρέμα Toleriance Sensitive. Σε συνεργασία με το Τμήμα Έρευνας & Καινοτομίας της L’Oréal, η La Roche-Posay διαπίστωσε ότι η χρήση δερμοκαλλυντικών προϊόντων με πρεβιοτικά συστατικά επηρεάζει θετικά το μικροβίωμα.

Οι πρεβιοτικές ιδιότητες του Toleriane Sensitive συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επανεξισορρόπηση του δέρματος, για πιο υγιές δέρμα με αίσθηση μεγαλύτερης άνεσης. Από την πρώτη εφαρμογή, το δέρμα αποκτά αίσθηση θρέψης και άνεσης, ενυδατώνεται, καταπραΰνεται και γίνεται πιο απαλό. Μετά από έναν μήνα, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά Toleriane της La Roche-Posay είναι σχεδιασμένη για το πολύ ευαίσθητο δέρμα, εξασφαλίζοντας εξαιρετική ανοχή και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ευαισθησίας.


Tags: ευαίσθητο δέρμα, περιποίηση, ενυδάτωση

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)