Γλυκά

Συνταγή: Μαρία Αργύρη

Μπολάτο γλυκό σε στρώσεις


  • Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος

    Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος

Προετοιμασία: 30' Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά

400 γρ. σοκολατένιο άλειμμα πραλίνας (π.χ. Μερέντα, Nutella, NuCrema)
2 φλιτζ. αμύγδαλα με φλούδι, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
10 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένα
10 βερίκοκα ξερά, χοντροκομμένα
20 κάστανα, καθαρισμένα
2 μπανάνες
4 κουτ. σούπας κονιάκ
100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

Διαδικασία

Στρώνουμε καλά το μισό άλειμμα πραλίνας στον πάτο ενός μεγάλου μπολ. Από πάνω ρίχνουμε τα μισά αμύγδαλα, τα μισά δαμάσκηνα, τα μισά βερίκοκα και τα μισά κάστανα (το άλειμμα λειτουργεί σαν κόλλα). Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Ρίχνουμε τις μισές ροδέλες στο μπολ. Ραντίζουμε με το μισό κονιάκ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά (άλειμμα–αμύγδαλα–φρούτα–κονιάκ). Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Μεταφέρουμε τη σαντιγί σε μια σακούλα κορνέ και διακοσμούμε την επιφάνεια του γλυκού με ροζέτες.

Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι να σερβίρουμε. Αν μεσολαβήσουν ώρες, όταν το βγάλουμε, περιμένουμε λίγο να μαλακώσει το άλειμμα πραλίνας. Μοιράζουμε σε πιατάκια ή ατομικά μπολ, βγάζοντας μερίδες με ένα κουτάλι της σούπας.

Μυστικά:

Αντικαθιστούμε, αν θέλουμε, τα αμύγδαλα με φουντούκια ή καρύδια.
Επιλέγουμε όποιο ποτό θέλουμε στη θέση του κονιάκ (π.χ. λικέρ αμαρέτο).
Για πιο σοκολατένιο αποτέλεσμα, αντί για σαντιγί, απλώνουμε στην επιφάνεια άλλη μία στρώση σοκολατένιου αλείμματος πραλίνας.

 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 


Tags: γαστρονόμος, γλυκά, συνταγές