NEWS

''Ουσιαστική η πρώτη συζητηση Αναστασιάδη - Ακιντζί''


Ως ουσιαστική κρίθηκε η σημερινή πρώτη πρωινή συζήτηση ανάμεσα στους Αναστασιάδη και Ακιντζί, ενώ ακολουθεί άλλη μια σήμερα το απόγευμα.

Πέραν της συμβολικής παρουσίας του ΓΓ των ΗΕ ο οποίος το πρωί κηρυξε την έναρξη των συνομιλιών, ο Μπαν Κι Μουν στην κατ' ιδίαν, εναρκτήρια συνομιλία που είχε με τους ηγέτες μίλησε περισσότερο από αυτούς, κάνοντας αναφορές κεφάλαιο προς κεφάλαιο του κυπριακού και στέκοντας στα σημεία διαφωνίας των δυο πλευρών σε κάθε ένα από αυτά.

Οι ουσιαστικότερες διάφορες σύμφωνα με τον ΓΓ είναι στο εδαφικό και στο περιουσιακό, ενώ έγινε λόγος τόσο για τα οικονομικά της λύσης και την εφαρμογή αυτής. "Ειναι σημαντική η εφαρμογή την πρώτη μέρα της λύσης" φέρεται να είπε στους δυο ηγέτες ο Μπαν Κι Μουν ενώ τόνισε πως ειδικά αυτα τα ζητήματα όπως τα οικονομικά της λύσης, πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να μην φτάσει τελευταία στιγμή και να μείνουν ανοιχτά. Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει σε σειρά δημοσιευμάτων η "Κ" ειδικά για τα οικονομικά της λύσης, δεν έχει γίνει συζήτηση και πως οι μέχρι τώρα ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι, δεν έχουν τύχει διαχείρισης.

Οι δε τοποθετήσεις Αναστασιάδη και Ακιντζί με τη σειρά τους ήταν περισσότερο πολιτικές και όχι στα σημεία που διαφωνούν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δυο παρεμβάσεις των τριών και πέντε λεπτών, μικρότερη ήταν και η ομιλία του Μουσταφά Ακιντζί ενώ και η εκφορά του λόγου εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ για τις εγγυήτριες δυνάμεις τις οποίες κάλεσε το πρωί να υποστηρίξουν τους δυο ηγέτες, κρίνεται ως φυσιολογική. Ο Μπαν κι Μουν ανέφερε επίσης πως είναι η τρίτη διαδικασία στην οποία συμμετέχει ο ίδιος, ενώ αξία αναφοράς ήταν και η παρουσία του Μαικλ Μουλερ, τόσο στο χθεσινό δείπνο όσο και σήμερα, ο οποίος είναι ο διευθυντής των ΗΕ στη Γενεύη, στέλεχος για το οποίο κατά το παρελθόν η τουρκική πλευρά είχε εκφράσει δυσαρέσκεια. Σήμερα το απόγευμα στις πέντε και μισή ώρα Ελβετίας ξεκινάει επί της ουσίας η συζήτηση, με τον ΓΓ των ΗΕ να έχει ήδη αποχωρήσει από το Μοντ Πελερεν. Μεταξύ των άλλων διευθετήσεων που έχουν λάβει χώρα είναι οι συναντήσεις να γίνουν στην παρουσία ενός, συν δυο: Για παράδειγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο διαπραγματευτής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το ίδιο και από την άλλη πλευρά.

Οι διαφορετικοί όροφοι Ανάμεσα στα άλλα, φαίνεται πως έχει κανονιστεί και το ωράριο βάσει του οποίου θα γίνονται οι συναντήσεις ανάμεσα στον Αναστασιάδη και τον Ακιντζί. Από τις 10:00 το πρωί μέχρι τη 13:00 το μεσημέρι και έπειτα από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι τις 20:00. Στο ενδιάμεσο θα εργάζονται οι ομάδες που συνοδεύουν τους ηγέτες. Οι ομάδες αναμένεται να βρίσκονται με τους ηγέτες πριν και μετά από κάθε συνάντηση αυτών, για ενημέρωση και σχεδιασμό.

Παρόλα αυτά, αν και Αναστασιάδης-Ακιντζί έχουν δωμάτια σε ξεχωριστούς ορόφους αλλά επί της ουσίας οι αποστολές "κρατάνε" το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου, δύναται να υπάρξει και μεταξύ τους συνάντηση πριν των προκαθοσρισμένων ωρών. 70% των εγγράφων που παρουσιάστηκαν σήμερα αφορούν το εδαφικό ενώ αν ξεκινήσει σήμερα η συζήτηση για τα τέσσερα κεφαλαία, τότε θα προχωρήσουν στα κριτήρια αύριο.

Πηγή:kathimerini.com.cy 


Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)