ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου

Στριφτή κολοκυθόπιτα με ξινομυζήθρα, δυόσμο και μαντζουράνα


  • Φωτογραφία: Jessica Morfis

    Φωτογραφία: Jessica Morfis

Προετοιμασία: 30΄ Χρόνος: 1 ώρα + 15'


Υλικά

1.400 γρ. (καθαρό βάρος) κολοκύθα, σε κύβους 2 εκ.
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
300 γρ. ξινομυζήθρα
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή
1 κουτ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
50 ml ελαιόλαδο
150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
12 φύλλα κρούστας (1 πακέτο)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και στην ίδια κατσαρόλα με το λάδι που έχει μείνει ρίχνουμε την κολοκύθα με 150 ml νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Τη βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα στο μπολ με το κρεμμύδι και αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε τα τυριά, τα μυρωδικά, το σιμιγδάλι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε το ταψί. Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε και απλώνουμε κατά μήκος της μακριάς του πλευράς 3-4 κουτ. σούπας από τη γέμιση, αφήνοντας ένα μικρό κενό δεξιά και αριστερά για να μη διαφύγει η γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό και βάζουμε στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, σχηματίζοντας στο ταψί έναν κοχλία. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη ραντίζουμε με λίγο νερό (1-2 κουτ. σούπας) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να γίνει τραγανό.

Στο ποτήρι μας ένας Ροδίτης θα ήταν ό,τι πρέπει, ακόμα και στη ρετσινάτη εκδοχή του.

 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 


Tags: γαστρονόμος, συνταγές