ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Νένα Ισμυρνόγλου

Γιουβέτσι με σπανάκι και ντοματίνια


  • Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

    Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Προετοιμασία: 30' Χρόνος: περίπου 40'

Ελαφρύ και χορταστικό. Vegetarian γιουβέτσι με λαχανικά της εποχής, χωρίς κρέας, μόνο λίγο κεφαλοτύρι για τη νοστιμιά.

Υλικά

350 γρ. κριθαράκι, κατά προτίμηση χοντρό
400 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο (για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμο σπανάκι καθαρισμένο, συσκευασμένο σε σακουλάκια, στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ)
500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
200 γρ. κεφαλοτύρι, χοντροτριμμένο
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σπανάκι με τον άνηθο και το δυόσμο, τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια μας, να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα ντοματάκια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κριθαράκι, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 - 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να λαδωθεί καλά.

Απλώνουμε σε ένα μέτριο βαθύ ταψί το σπανάκι με τον άνηθο και το δυόσμο, προσθέτουμε το κριθαράκι με τα ντοματίνια, το κεφαλοτύρι και τα ανακατεύουμε ώστε να σκορπιστούν τα υλικά ομοιόμορφα. Προσθέτουμε 1.200 ml ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά. Ελέγχουμε και, αν σωθούν τα υγρά πριν γίνει το κριθαράκι, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.

 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr 


Tags: γαστρονόμος, γιουβέτσι, χορτοφάγος, συνταγές