ΥΓΕΙΑ

Αϋπνία: επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι αρχέγονος μηχανισμός επιβίωσης


Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν, ότι ο ύπνος των μελών της φυλής συγχρονίζονταν σχεδόν σπάνια. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες πήγαιναν για ύπνο λίγο μετά τις 10 το βράδυ και ξυπνούσαν περίπου στις 7 το πρωί. Από τις 220 ώρες παρατήρησης συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι, ότι οι ενήλικες κοιμόντουσαν ταυτόχρονα μόνο για 18 λεπτά, ενώ το 1/3 της ομάδας βρίσκονταν σε εγρήγορση ή κοιμόνταν πολύ ελαφριά σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή.

Οι μελετητές πρότειναν, ότι η ποσότητα του ύπνου των ανθρώπων που ζουν σε ομάδες εξαρτάται από την ηλικία και μεταβάλλεται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί να διασφαλίσει, ότι τουλάχιστον ένα άτομο θα παραμείνει ξύπνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα, τόνισαν, ότι ενδεχομένως η αυπνία και τα ακατάλληλα ωράρια ύπνου να αποτελούν ένα εξελικτικό σημάδι, που καταμαρτυρά ότι πριν από μερικές χιλιετίες, οι άνθρωποι προσπαθούσαν μέσω αυτών των εναλλαγών να προφυλαχτούν από τις κρυφές επιθέσεις των λιονταριών στο σκοτάδι της νύχτας.

Τέλος, οι ερευνητές υποστήριξαν, ότι τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, διότι αυξάνουν την κατανόηση μας όσον αφορά τις διαταραχές του ύπνου σε συνάρτηση με την ηλικία και το περιβάλλον στο οποίο ζει κάποιος. Μάλιστα, δεν δίστασαν να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στα άτομα τρίτης ηλικίας, που πολλές φορές παραπονιούνται στους επιβλέποντες ιατρούς τους, ότι ξυπνούν νωρίς και ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος - Μαρίνα Μόσχα. M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κηφισίας & Θερμοπυλών 2, Χαλάνδρι, Αθήνα

Τηλ: 210 77 89 890
www.askitis.gr
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00
Τηλ: 210 7.79.79.79

 

Tags: Αϋπνία, μελέτη, ύπνος, αποτελέσμα, επιστήμονες

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)