FOOD & DRINK

Οι καλύτεροι φούρνοι στην πόλη


Πολύσπορο, χωριάτικο, ηπειρώτικο, με αλεύρι ζέας ή βιολογικό κριθάρι, γαλλικές μπαγκέτες, αφράτα κουλουράκια, πίτες με χειροποίητο φύλλο και κριτσίνια . To αληθινό ψωμί είναι μέγιστη τέχνη …

Για ολικής με προζύμι
Πνύκα
Παγκράτι
Πρατίνου 13
Το σιτάρι αλέθεται μπροστά σας και το κριθάρι και η βρώμη κάνουν τη διαφορά. Μαζί, βέβαια, με τη μεστή γεύση που δίνει μόνο το προζύμι. Εμπνευστής ο δάσκαλος-πλέον για τους υπόλοιπους-Δημήτρης Κότσαρης που ξέρει τη τέχνη όπως λίγοι και πριν μερικούς μήνες μάλιστα την δίδαξε και στο Χάρβαρντ! Το μυστικό είναι στο δικό τους πετρόμυλο που βρίσκεται στην έδρα τους στο Παγκράτι αλλά και στους συνδυασμούς εκλεκτών σιταριών που δίνουν ένα ψωμί που φέρνει δάκρυα στα μάτια από τη νοστιμιά. Σουξέ και οι πίτες με φύλλα βέργας και σφολιάτας που φεύγουν σε χρόνο dt. Απαραίτητες οι παραγγελίες γιατί η Πνύκα έχει φανατικό κοινό.

Για σιμιγδαλένιο και σιμίτικο κουλούρι
Τάκης
Κουκάκι
Μισαραλιώτου 14
Αρτοποιότης Τάκης όπως είναι και το πλήρες όνομα! Ενας φούρνος που έκανε το Κουκάκι προορισμό. Σαλονικιός ο Τάκης έκανε μπεστ σέλλερ το σιμίτι αλλά και τα «διαφορετικά» ψωμιά, όπως το οκτάσπορο, το σιμιγδαλένιο, το γαλλικό χωριάτικο καμπαγιού και βέβαια, όλα τα ηπειρώτικα. Από το 2010 έχουν αναλάβει τυπικά τα παιδιά του-ο Τάκης είναι πανταχού παρών-αλλά συνεχίζουν να βγαίνουν καθημερινά 30 τύποι ψωμιού, απίθανα κουλουράκια, μπισκότα, κέικ, φοκάτσες και σάντουιτς.

Για καρυδόψωμο
Κατσαρός
Γλυφάδα
Σάκη Καράγιωργα 56 και Ξενοφώντος
Ιστορία 40 χρόνων στη Γλυφάδα με τον μπαμπά Γιάννη να ζυμώνει τα ηπειρώτικα-λόγω καταγωγής-και τους δύο γιούς, σπουδαγμένους στη Γαλλία, να βγάζουν τις σοκολατίνες, τις μηλόπιτες και τα μακαρόν. Το Γιαννιώτικο με ελαιόλαδο και 48 ώρες προετοιμασίας(βγαίνει μόνο το Σάββατο). Δοκιμάστε επίσης ψωμί με ντίνκελ, καρυδόψωμο μπεστ σέλλερ, τυρόψωμο και βέβαια, όλα τα παραλειπόμενα(κριτσίνια σπιρουλίνας με ηλιόσπορο!). Τα κουλουράκια και τα μπισκότα στα τοπ. Και δεύτερο κατάστημα στη Γλυφάδα, Ελευθερίου Βενιζέλου 28.

Για γαλλικές μπαγκέτες
Paul
Σύνταγμα
Πανεπιστημίου 10
Το όνομα που έφερε τη μόδα των γαλλικών φούρνων πριν πέντε χρόνια και στην Ελλάδα. Αφράτα κρουασάν, χωριάτικες μπαγκέτες, κις με τραγανή κρούστα και βέβαια, παντός είδους μακαρόν, σήμα κατατεθέν της γαλλικής τέχνης. Τα πολύσπορα καρβέλια, τα σάντουιτς και οι πίτσες με ιταλική ζύμη εξαντλούνται από νωρίς. Μόνιμο πέρασμα με ουρές παρά τα λίγα τραπέζια.

Για μαύρο γερμανικό και ψωμιά χωρίς γλουτένη
Λυκαβηττός
Κολωνάκι
Δεινοκράτους 59
Ενας από τους καλύτερους παραδοσιακούς φούρνους της Αθήνας με αδυναμία στο γερμανικό ψωμί. Ο Σταύρος Ισκιδάκης με τη γυναίκα του επιμένουν στα ιδιαίτερα αλεύρια, τιμούν την παράδοση-το ηπειρώτικο με προζύμι μυρίζει άγριο θυμάρι!-και τα κουλουράκια τους είναι αφράτα και τριφτά για να τρως ένα και να μην τελειώνεις. Θέλει υπομονή γιατί έχει μόνιμο κοινό.

 


Tags: wiz, Αθήνα, φούρνοι, ψωμί