ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Ελεάνα Παπαχαραλάμπους

H.O.P.E.: Οι super τροφές για καλή πέψη


  • Φυτικές ίνες, ω-3, προβιοτικά και ένζυμα παραμένουν ψηλά στη λίστα της έξυπνης διατροφής.

    Φυτικές ίνες, ω-3, προβιοτικά και ένζυμα παραμένουν ψηλά στη λίστα της έξυπνης διατροφής.

Τα αντιοξειδωτικά δεν είναι οι μοναδικές ουσίες που κάνουν καλό στην υγεία μας και μάχονται τη γήρανση. Όπως εξηγεί ο ειδικός παθολόγος Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, διευθυντής στο κέντρο Ορθοβιοτική, υπάρχουν ορισμένες ομάδες τροφών, οι λεγόμενες H.O.P.E. (την ονομασία εφηύρε η εναλλακτική γιατρός Μπρέντα Γουάτσον από τα αρχικά των λέξεων «High fibres», «Omega acids», «Probiotics» και «Enzymes»), που περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης κρυφής φλεγμονής. Η τελευταία μάλιστα μπορεί να μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το διαπερατό έντερο είναι μια μορφή κρυφής φλεγμονής. «Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας δεν παράγει στον ίδιο βαθμό τα κατάλληλα ένζυμα που βοηθούν στην πέψη των τροφών και προκαλείται βλάβη στο τοίχωμα του εντέρου, με αποτέλεσμα να περνούν στο αίμα ακόμα και τοξίνες» επισημαίνει ο γιατρός. Ο ίδιος εξηγεί ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι ορατό στην κολονοσκόπηση, που μπορεί να δείχνει μια φυσιολογική εικόνα, αλλά μόνο στο sibo test (εξέταση αναπνοής). Η λύση που προτείνεται είναι να εστιάσουμε στις τροφές H.O.P.E. Ποιες είναι αυτές;

Φυτικές ίνες: Τις λαμβάνουμε από τα φρούτα, τα λαχανικά αλλά και τα δημητριακά πρωινού. Συμβάλλουν στη σωστή πεπτική λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα ισορροπημένο βάρος. Όταν εισέρχονται στο έντερο, απομακρύνουν τις τοξίνες. Σύμφωνα με τη δημιουργό της δίαιτας κ. Γουάτσον, καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 25 γραμμ. φυτικών ινών.

Λιπαρά οξέα: Πρόκειται για τα ω-3, ω-6 και ω-9, αλλά αυτά που είναι πιο σημαντικά για εμάς είναι τα ω-3, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Τα τελευταία τα παίρνουμε από τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες), τα ιχθυέλαια, το λιναρόσπορο, τους ηλιόσπορους κ.λπ.

Προβιοτικά: Είναι τα φιλικά βακτήρια που διατηρούν υγιή τα κύτταρα στο έντερο, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βοηθούν στην αποτοξίνωση των άχρηστων ουσιών, αξιοποιούν τα θρεπτικά συστατικά. Η έλλειψή τους μπορεί να είναι η αιτία πίσω από τη διάρροια, την υποτροπή μυκητιάσεων, τις κολπίτιδες που δεν υποχωρούν, την κακή πέψη. Μπορούμε να τα πάρουμε από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το κεφίρ, το ξινόγαλα, καθώς επίσης και την πέτσα του γιαουρτιού.

Ένζυμα: Τα χρειαζόμαστε γιατί βελτιώνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού και βοηθούν στη διαδικασία της πέψης. Τα βρίσκουμε σε ωμές τροφές (π.χ. φρούτα).

 

ΠΗΓΗ: papelle.gr


Tags: διατροφή, super foods, υπερτροφές

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)