ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Βανίλια: Το φυτό με τις αφροδισιακές ιδιότητες


  • Η βανίλια ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές, τονώνει το νευρικό σύστημα και μας βοηθάει να χάσουμε βάρος

    Η βανίλια ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές, τονώνει το νευρικό σύστημα και μας βοηθάει να χάσουμε βάρος

Η βανίλια  είναι μια τροπική ορχιδέα που με χαρακτηριστικό άρωμα, γεύση και θεραπευτικές ιδιότητες. Η λέξη βανίλια προέρχεται από το υποκοριστικό της ισπανικής λέξης Vaina που σημαίνει θήκη. Μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά οφέλη αποδίδονται στη βανίλια εδώ και αιώνες. Στην αρωματοθεραπεία, η βανίλια θεωρείται ότι βελτιώνει τη διάθεση και προτιμάται όταν κανείς θέλει να τονωθεί ενεργειακά.

Όπως εμπειρικά όλοι γνωρίζουμε, η βανίλια είναι επίσης από τις πιο χαλαρωτικές και ευχάριστες οσμές,κάτι που έχει αποδειχτεί και από αμερικανική έρευνα που έγινε προ δεκαπενταετίας.Ο φρέσκος καρπός της βανίλιας, δεν έχει άρωμα, αλλά αποτελείται από πολλούς μικρούς σπόρους που βρίσκονται μέσα στο κοτσάνι και περιέχουν υψηλό ποσοστό αιθέριου ελαίου. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τη βανίλια για τον αρωματισμό ενός αφεψήματος, που πολλούς αιώνες μετά έγινε γνωστό και στον υπόλοιπο κόσμο.

O κύριος χαρακτηρισμός της βανίλιας ως αφροδισιακού την ακολουθεί από την εποχή των Αζτέκων και επισφραγίστηκε από έρευνα του νευρολόγου Άλαν Χιρς στο Σικάγο, που απέδειξε την προτίμηση (τον ερωτικό ερεθισμό για την ακρίβεια) των ενήλικων ανδρών στη μυρωδιά της, σε σχέση με άλλες γλυκές μυρωδιές, όπως της λεβάντας, της κολοκυθόπιτας, της μαύρης γλυκόριζας και των ντόνατς. Επιπλέον, η βανίλια βοηθά τη χώνεψη, ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές και τονώνει το νευρικό σύστημα.

Ιδιότητες και Οφέλη

Άγχος: Το υπέροχο άρωμα και η γεύση της ωφελεί το νευρικό σύστημα και ανακουφίζει από το άγχος και το στρες.

Ελεύθερες ρίζες: Η βανίλια περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύτιμα για τη μείωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Αφροδισιακές ιδιότητες: Η βανίλια έχει χαρακτηριστεί ως φυσικό σεξουαλικό διεγερτικό. Έρευνες που έγιναν σε άνδρες ανέφεραν ότι η βανίλια τους βοήθησε να αποκαταστήσουν τη σεξουαλική τους λειτουργία.

Απώλεια βάρους: Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται και για την απώλεια κιλών, σύμφωνα με μια θεωρία που ονομάζεται “Σύνδρομο Χριστουγεννιάτικο δείπνο”. Σύμφωνα με το σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου δείπνου το άρωμα της βανίλιας καταστέλλει την όρεξη. Το άρωμα της βανίλιας μειώνει την όρεξη για γλυκά και σοκολάτα.

Εγκυμοσύνη: Μικρές δόσεις βανίλιας στο γιαούρτι ή στα σπιτικά γλυκά είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι υψηλότερες δόσεις από εκχύλισμα βανίλιας είναι ασφαλή γι’αυτό καλύτερα να μη καταναλώνουμε περισσότερη βανίλια απ’ό,τι θα φάμε ως μέρος μιας συνταγής.

 


Tags: βανίλια

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)