ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ

Ελεάνα Παπαχαραλάμπους

3 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την πλαστική χειρουργική


  • H πλαστική χειρουργική εκτός από το να βελτιώσει την εμφάνιση μας αισθητικά έχει μια μακρά ιστορία.

    H πλαστική χειρουργική εκτός από το να βελτιώσει την εμφάνιση μας αισθητικά έχει μια μακρά ιστορία.

Με τον όρο πλαστική χειρουργική οι περισσότεροι μάλλον σκέφτονται ακριβές και πολλές φορές περιττές ιατρικές επεμβάσεις. Αυτό που φαίνεται να ξεχνάμε είναι πως η πλαστική χειρουργική εκτός από το να βελτιώσει την εμφάνιση μας αισθητικά έχει μια μακρά ιστορία στην οποία οι γιατροί δημιούργησαν προοδευτικές χειρουργικές μεθόδους και χρειάστηκε να παλέψουν πολύ για να τους λάβει στα σοβαρά η ιατρική κοινότητα.

Σήμερα διαβάζουμε μερικές πληροφορίες που ίσως να μη γνωρίζαμε για την πλαστική χειρουργική δίνοντας στον εαυτό μας την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε την εικόνα που έχουμε για αυτή την ειδικότητα.

Ο ειδικός όρος πλαστική χειρουργική δεν έχει να κάνει με το πλαστικό υλικό

Οι πρώτες καταγεγραμμένες τεχνικές πλαστικής χειρουργικής μας ταξιδεύουν πίσω στον 16ο αιώνα όταν ο Ιταλός Gaspare Tagliacozzi αποκατέστησε μια κατεστραμμένη μύτη ενός ασθενή του χρησιμοποιώντας ιστό από τον έσω βραχίονα. Ο ίδιος φαίνεται να μελέτησε ένα εγχειρίδιο με ρίζες στην Ινδία το οποίο είχε γραφτεί σχεδόν 1,000 χρόνια πριν. Ο όρος «πλαστική» χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περιγράψει αυτές τις τεχνικές το 1837, 18 χρόνια πριν την εφεύρεση της πλαστική ουσίας.
Ο όρος προκύπτει από την ελληνική λέξη πλαστικός, που σημαίνει διαμορφώνω, δίνω σχήμα και οι ο εξειδικευμένοι πλαστικοί χειρουργοί ήταν αρχικά επικεντρωμένοι κατά κύριο λόγο στην επανόρθωση κατεστραμμένων σημείων του σώματος. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα οι εξελίξεις στην αναισθησία και στην αποστείρωση έδωσαν το κατάλληλο έδαφος για να δοκιμασθούν περισσότερες τεχνικές.

Η μακρά ιστορία της αύξησης στήθους

Η πρώτη επιτυχής αύξηση μαστών ήταν περισσότερο επανορθωτικής φύσεως παρά αισθητικής με την αφαίρεση ενός μεγάλου όγκου και ενός σημαντικού ποσοστό του μαστού να αφαιρείται. Ο Γερμανός χειρουργός Vincenz Czerny χρησιμοποίησε ένα λίπωμα με μεγάλο μέγεθος από την πλάτη της ασθενούς για να επανορθώσει το μαστού. Η απόπειρα ήταν επιτυχής μόνο και μόνο γιατί το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν βιολογικό υλικό της ίδιας. Αυτό συνέβη το 1895 και οι πλαστικοί πέρασαν τα επόμενα 70 χρόνια να ψάχνουν το υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτές τις επεμβάσεις.

Ο πλαστικός χειρούργος που έκανε τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή

Συζητήσεις για την οδηγητική ασφάλεια έγιναν το επίκεντρο της επικαιρότητας μετά την δημοσίευση του άρθρου «And Sudden Death» από τον συγγραφέα Joseph C. Furnas ο οποίος αποπειράθηκε να συμμορφώσει τους απρόσεκτους οδηγούς. Αυτό που δεν σκέφτηκε ο Furnas αποτέλεσε το κλειδί για την επιτυχία του πλαστικού Claire Straith ο οποίος είχε αφιερώσει την καριέρα του στην επανόρθωση προσώπου μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα, αν βελτιώναμε την ασφάλεια του αυτοκινήτου θα βοηθούσε αισθητά!
Μετά από επιστολή της στο Walter P. Chrysler, πέντε διαφορετικά μοντέλα Chrysler βγήκαν στην αγορά το 1937 με σχεδιασμένα χαρακτηριστικά για να διαφυλάσσουν την μέγιστη ασφάλεια όπως στρογγυλεμένα χερούλια, λαστιχένια κουμπιά έναντι των μεταλλικών κ.α.

ΠΗΓΗ: papelle.gr


Tags: πλαστική χειρουργική, ομορφιά

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)