ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Της Χαράς Μαλιώτη

Εσείς δοκιμάσατε τα προϊόντα σόγιας;


  • Γνωρίστε τα προϊόντα σόγιας και τα οφέλη τους.

    Γνωρίστε τα προϊόντα σόγιας και τα οφέλη τους.

Της Χαράς Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση 
στις Διατροφικές Διαταραχές
 

Τα προϊόντα σόγιας είναι ένα βασικό μέρος της ασιατικής διατροφής και η πρόοδος στην τεχνολογία τροφίμων έχει κάνει τα τρόφιμα με βάση τη σόγια μέρος της παγκόσμιας σύγχρονης διατροφής.

Γνωρίστε τα προϊόντα σόγιας και τα οφέλη τους.
Η σόγια είναι ένα όσπριο με καταγωγή την Ασία, που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια στη διατροφή των λαών της Άπω Ανατολής. Έχει ψηλή διατροφική αξία, αν το συγκρίνουμε με τα άλλα όσπρια. Είναι, επίσης, πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ο φωσφόρος, το κάλιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, αλλά και ψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

ΣΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ
Η στεφανιαία νόσος είναι ένας δολοφόνος με παγκόσμια δράση. Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου είναι τα ψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα (LDL). Καταναλώνοντας, όμως, προϊόντα με σόγια ως μέρος μιας υγιεινής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά διατροφής, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την κακή χοληστερόλη.

Η σόγια πιστεύεται ότι μειώνει τη χοληστερόλη με δύο τρόπους
Μείωση της παραγωγής της χοληστερόλης στο συκώτι. Τα τρόφιμα με σόγια καταναλώνονται κανονικά στη θέση άλλων τροφίμων με υψηλότερα κορεσμένα λιπαρά τρόφιμα, όπως το κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα περισσότερα τρόφιμα σόγιας εκ φύσεως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και συμβάλλουν στην πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών, που βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Αυτά τα συνδυασμένα οφέλη μπορούν να μειώσουν τη LDL χοληστερόλη μέχρι και 10%, αν καταναλώνετε 15-25 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας ανά ημέρα, που είναι περίπου δύο ποτήρια γάλα σόγιας.

ΣΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Πολλές χώρες με υψηλή κατανάλωση σόγιας έχουν, επίσης, ένα χαμηλό ποσοστό ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων του μαστού και του προστάτη. Το 2012, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κατανάλωση σόγιας αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου μαστού, ή ότι τα τρόφιμα σόγιας είναι ακατάλληλα για εκείνους που είτε κινδυνεύουν
από καρκίνο του μαστού, είτε είναι ασθενείς με καρκίνο του μαστού, είτε είναι επιζώντες του καρκίνου του μαστού.

ΣΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΟΣΤΑ
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της βελτιωμένης υγείας των οστών και της πρόσληψης σόγιας. Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά σόγια φαίνεται να έχουν ψηλότερη οστική πυκνότητα και χαμηλότερα ποσοστά καταγμάτων από εκείνους με χαμηλή πρόσληψη.

ΣΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ
Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει καμία επιβλαβής επίδραση από την κατανάλωση τροφίμων σόγιας σε υγιείς ανθρώπους με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορούν να συνεχίσουν να καταναλώνουν τρόφιμα με σόγια, αλλά πρέπει να το αναφέρουν στο γιατρό τους και να έχουν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών να παρακολουθούνται. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι ισοφλαβόνες που βρίσκονται στη σόγια μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των συνθετικών ορμονών του
θυρεοειδούς. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ισοφλαβόνες της σόγιας μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση για άτομα με ήπια υπολειτουργία του θυρεοειδούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια προϊόντα έχουν σόγια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η σόγια βρίσκεται σε τροφές όπως το γάλα σόγιας, σάλτσα σόγιας, πάστα σόγιας, tempeh (που είναι κάτι σαν ένα κέικ σόγιας) και τόφου. Η σόγια επίσης μερικές φορές προστίθεται σε τρόφιμα όπως το ψωμί, τα δημητριακά και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κρέατος σε χορτοφαγικά προϊόντα, όπως μπιφτέκια σόγιας.


Tags: προϊόντα, σόγια, διατροφή, υγεία, σώμα, ομορφιά, πρόσωπο, γυναίκα, διατροφολόγος, project xealth

Σχόλια

(Πρέπει να για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)