ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Ντομάτα: Τελικά αδυνατίζει ή παχαίνει

Κατρίνα Πίτρακκου


  • Καιρός να την εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας...

    Καιρός να την εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας...

Το ερώτημα αυτό έχει σταθεί καθοριστικό για τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν δίαιτα. H ντομάτα αδυνατίζει ή παχαίνει; Λατρεμένη, κόκκινη και στρογγυλή, λαχανικό (ή φρούτο για τους γεωπόνους) παντός καιρού με απίστευτα οφέλη για την υγεία. Βασικό προϊόν του μποστανιού μας, καμάρι κάθε καλού κηπουρού...

Ας λύσουμε αρχικά αυτή την παρεξήγηση. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους η ντομάτα όχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι μια μέτρια ντομάτα (200γρ) έχει μόλις 36 θερμίδες μαζί με πολύ νερό, πολλά ιχνοστοιχεία και κυρίως πολλά αντιοξειδωτικά. Άρα μας ενυδατώνει τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, που κατά κανόνα καρποφορεί, χωρίς να μας προσδίδει παραπανήσια κιλά...δώρο Θεού για να μην αφυδατωνόμαστε.

Πέρα όμως από αυτό η διατροφική αξία της ντομάτας είναι αναμφισβήτητη και έχει αποδειχθεί από πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες.

1.Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από τον καρκίνο, ρυθμίζουν το σάκχαρο, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν τα οστά.

2.Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, καλίου και μαγγανίου. Επίσης, είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο.

3.Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ­δράση, κυρίως λόγω της υψηλής της περιεκτι­κότητας σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι μια χρωστική φυτοχημική ένωση που προσδίδει και το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες. Σε μικρότερες περιεκτικότητες, υπάρχει στο καρπούζι, στις φράουλες και στο γκρέιπφρουτ. Έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθώς εξουδετερώνει την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. Τα αποτε­λέσματα του λυκοπενίου έχουν επανειλημμένως μελετη­θεί σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του πρωκτού, του μαστού, του ενδομη­τρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.

4.Ο χυμός τομάτας είναι γνωστός για την αντηλιακή επίδρασή του. Η τακτική κατανάλωση τομάτας εξασφαλίζει προστασία απέναντι στο ερύθημα (μια κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα ή εξάνθημα) που προκαλείται από την ακτινοβολίες UV. Επίσης, η εφαρμογή τοματοπολτού στο πρόσωπο για 15 λεπτά, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λιπαρής επιδερμίδας, απορροφώντας την υπερβολική λιπαρότητα και το σμήγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η τομάτα χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών αντιγηραντικών προϊόντων.


Tags: ντομάτα, οφέλη, διαιτολόγιο

Σχόλια

(Πρέπει να για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

  • σχολιάστε
  • φωτογραφίες

Δεν χορταίνουμε να βλέπουμε τα party girls στο Coachella...

  • σχολιάστε
  • φωτογραφίες

6 looks που θα θες ν' αντιγράψεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Φινλανδία: Η πιο ασφαλής χώρα του κόσμου