ΤΑΞΙΔΙ

Ζεν... Ικαρία


  • Λίγα μέτρα από την παραλία του Να διακρίνονται τα ερείπια από το ναό της Αρτέμιδος. (Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ)

    Λίγα μέτρα από την παραλία του Να διακρίνονται τα ερείπια από το ναό της Αρτέμιδος. (Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ)

  • (Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ)

    (Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ)

Κείμενο: Αλεξία Αμβραζη

Με τον διεθνή Τύπο να έχει στρέψει τα φώτα επάνω της, έπειτα από έρευνα που την κατατάσσει ανάμεσα στα τέσσερα μέρη σε όλο τον κόσμο με τους μακροβιότερους κατοίκους, οι Ικαριώτες νιώθουν λίγο...άβολα. Περίεργο; Καθόλου. Οι ίδιοι, εξάλλου, ήταν «ζεν» πολύ πριν έρθει αυτή η τάση στον τόπο τους.

Πήγα στην Ικαρία καλεσμένη της επιτυχημένης δασκάλας της γιόγκα Φωτεινής Μπήτρου (www.purefitness.gr), για να παρακολουθήσω ένα καλοκαιρινό τμήμα διάρκειας έξι ημερών που έκανε στο νησί. Ανυπομονούσα να αφήσω πίσω μου τη χαοτική καθημερινότητα της Αθήνας και να απολαύσω την προσαρμογή μου στον αργό και τόσο ευεργετικό ρυθμό της, γνωρίζοντας το αγαπημένο μου νησί με έναν εντελώς νέο τρόπο από ό,τι στις παλαιότερες επισκέψεις μου. Αρπαξα λοιπόν το στρώμα μου και ξεκίνησα για ένα ταξίδι που περιλάμβανε γιόγκα, θεραπείες new age, επαφή με τη φύση και βέβαια εξαιρετικό φαγητό - ένα στοιχείο που η έρευνα Blue Zone (το πρότζεκτ στη διάρκεια του οποίου οι ερευνητές μελέτησαν τη μακροζωία και την ευεξία σε διάφορα μέρη και έκανε την Ικαρία γνωστή σε όλο τον κόσμο) χαρακτήρισε βασικό παράγοντα της μακροζωίας των κατοίκων του νησιού.

Διαλογισμός, γιόγκα και οικολογία

Από τις πρώτες κιόλας μέρες διαπίστωσα μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στο σκηνικό του νησιού, που σηματοδοτούνται από την άφιξη όλο και περισσότερων εναλλακτικών επαγγελματιών, όπως ρεφλεξιολόγων, θεραπευτών μασάζ και σιάτσου, ανθρώπων που παρασκευάζουν φυσικά καλλυντικά από τα προϊόντα της ικαριώτικης φύσης, και οικολόγων που εγκαταστάθηκαν στο νησί για έναν πιο απλό, αυτάρκη και φυσικό τρόπο ζωής. Ολοι αυτοί είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν ένα «νέο ρεύμα», όπως το λένε, που απευθύνεται σε ταξιδιώτες που θέλουν σώμα και πνεύμα να βρίσκονται σε αρμονία, με οικολογικές ευαισθησίες, που αγαπούν να μαθαίνουν ακόμα κι όταν ταξιδεύουν. Αποφάσισα, λοιπόν, να δω την πρόσκληση στο καταφύγιο γιόγκα σαν μια ευκαιρία να εξερευνήσω αυτό το «νέο σκηνικό» που ανθεί εκεί και αφορά στο «ευ ζην», γνωρίζοντας τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του.

Κατρίν Γκέρνερ
Πρώτα ήταν το «αυγό»

Κάθε πρωί και απόγευμα η Φωτεινή Μπήτρου δίδασκε τους 40 μαθητές της (αριθμός ρεκόρ για σεμινάριο γιόγκα σε νησί), Ελληνες και ξένους, φιλοξενούμενη στο «The Egg», έναν παραθαλάσσιο πολυχώρο στην Καλαμουρίδα για χορό, διαλογισμό, γιόγκα και ολιστικές θεραπείες, τον πρώτο του είδους του στην Ικαρία. Πολλοί από τους μαθητές γνώριζαν τη γιόγκα πρώτη φορά -αναζητώντας τρόπους να βελτιώσουν το σώμα τους και την υγεία τους-, ενώ παράλληλα έκαναν τις εξερευνήσεις τους στο νησί. Το «The Egg» ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου το 2013 από τη Γερμανίδα Katrin Gerner, η οποία στη διάρκεια του χειμώνα εργάζεται ως καλλιτεχνική διευθύντρια για διαφημιστικές εταιρείες στην πατρίδα της - κάτι που είναι εμφανές στη μοντέρνα δημιουργική διακόσμηση του χώρου. Ο χώρος λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι και χρησιμοποιείται από ντόπιους δασκάλους χορού, ομάδες γιόγκα, ξένους εκπαιδευτές και θεραπευτές. «Υπήρξε κάτι πολύ δυνατό που με τράβηξε εδώ», λέει η κυρία Gerner. «Συνειδητοποίησα ότι, εκτός από τα πολλά δώρα που προσφέρουν το νησί και οι άνθρωποί του, προσελκύει ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη που έχουν τον ίδιο στόχο: να έρθουν σε επαφή με την εσωτερική τους ειρήνη».

Βεντάτα Ασπιώτη
Το χθες συναντά το σήμερα

«Η Ικαρία από την αρχαιότητα θεωρείται θεραπευτικός τόπος, λόγω των πηγών μεταλλικού νερού, της πλούσιας φύσης και των ιερών ναών», μας λέει η Βεντάτα Ασπιώτη, που θεωρείται πρωτοπόρος στη μικρή αλλά ισχυρή κοινότητα εναλλακτικών θεραπευτών του νησιού. Η κυρία Ασπιώτη είναι εκπαιδευμένη θεραπεύτρια, οργανώνει συνεδρίες, γράφει βιβλία αυτοβελτίωσης και τα τελευταία 30 χρόνια πραγματοποιεί τα σεμινάρια του ινστιτούτου Power of Light, κυρίως σε διεθνή γκρουπ αλλά και σε Ελληνες. Τα workshops που διδάσκει πραγματοποιούνται στα Artemis Studios, στο χωριό Νας, σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπου μέσα έχουν τοποθετηθεί θεραπευτικοί κρύσταλλοι και θρησκευτικά αντικείμενα από την Ελλάδα μέχρι το Μπουτάν. Στην άκρη της όμορφης παραλίας του χωριού -που προσελκύει πολλούς γυμνιστές- υπάρχει μια καταπράσινη λίμνη, ενώ στην περιοχή διακρίνονται τα ερείπια του ναού της Ταυροπόλου Αρτέμιδος -ένα από τα πρώτα ιερά της θεάς κατά την αρχαιότητα- που μαρτυρούν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Ρόμπιν Ουάτλεϊ Καν
Ασκηση με τους ντόπιους

Στα νιάτα της τραγουδούσε με τον Φρανκ Σινάτρα και ζούσε ως θεραπεύτρια στην Καραϊβική και τη Χαβάη. Την τελευταία δεκαετία, η Αμερικανίδα Robyn Whatley Kahn εγκαταστάθηκε στην Ικαρία κάνοντας συνεδρίες της θεραπείας Body Talk System, ρέικι και μασάζ Deep Tissue. «Οι άνθρωποι εδώ ξέρουν ότι η θεραπεία που κάνω έχει βοηθήσει πολλούς και με συστήνουν οι ίδιοι», λέει. Οι Ικαριώτες, που τη φωνάζουν Ουρανία, και οι επισκέπτες παρακολουθούν τα σεμινάριά της στο όμορφα ανακαινισμένο σπίτι της στις Ράχες, ανάμεσα στην καταπράσινη φύση και τα τρεχούμενα νερά. «Ολο και περισσότεροι λάτρεις της φύσης και της ευεξίας επισκέπτονται ή μετακομίζουν στο νησί για να ζήσουν το παρόν, τη ζωηρή φύση, τους ανθρώπους της, όλα όσα συμβάλλουν σε ένα περιβάλλουν που λειτουργεί θεραπευτικά». Μάλιστα η ίδια, τιμώντας την τοπική κοινότητα, κυκλοφόρησε πρόσφατα το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Eyes on Ikaria».

Βίκυ Λάζου
Πλάθοντας το παιδί μέσα μας

Επίσης στις Ράχες βρίσκεται η Βίκυ Λάζου, κεραμίστρια και δασκάλα από την Αθήνα, που διευθύνει «Το εργαστήρι του πηλού» για παιδιά και επιστρέφει στην Ικαρία κάθε καλοκαίρι με τον γιο και τον Ικαριώτη σύζυγό της. Εχει αναπτύξει μια τεχνική που επιτρέπει «στο παιδί μέσα μας» να εκφραστεί δημιουργικά μέσα από το διαλογισμό και το πλάσιμο του πηλού. Την τεχνική αυτή διδάσκει σε ομαδικές και ιδιωτικές συνεδρίες, σε ντόπιους και επισκέπτες, που αναζητούν νέους τρόπους δημιουργικής ελευθερίας. «Η ανταπόκριση είναι πολύ θετική, οι Ικαριώτες λατρεύουν να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους, όπως έχει δείξει ήδη άλλωστε το πρότζεκτ “Μουσικές αυλές”, που διοργανώνεται από την Κίνηση Πολιτών Ραχών και περιλαμβάνει μαθήματα μουσικής και συναυλίας, με τους μουσικούς να μελετούν μέσα στους κήπους των ντόπιων».

Τζόι Μπράουν
Διαλογισμός για συγγραφείς

Η Βελγίδα Joey Brown βρίσκεται επίσης στην Ικαρία, συνδυάζοντας το διαλογισμό με καλοκαιρινά σεμινάρια για συγγραφείς σε διάφορους χώρους σε όλο το νησί, βοηθώντας τους να «ξεμπλοκάρουν» και να ανακτήσουν την έμπνευσή τους. «Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στα σεμινάριά μου είναι ξένοι που ζουν καθημερινά μέσα στο στρες», λέει. «Οι Ικαριώτες είναι ήδη τόσο συνδεδεμένοι με τη γη, τη θάλασσα, τα στοιχεία της φύσης, που ίσως δεν έχουν τέτοιες ανάγκες». Και πράγματι, ένας βοσκός, ο Ηλίας, τον οποίο συνάντησα μια μέρα στην πλατεία του χωριού, μου είπε το εξής: «Κάθε βράδυ κάθομαι, βάζω να πιω ένα ποτήρι κρασί και αναλογίζομαι τη μέρα μου. Σκέφτομαι τι έκανα σήμερα. Τι θα μπορούσα να είχα κάνει καλύτερα ή διαφορετικά. Τι είναι πιο σημαντικό για μένα. Και μετά σκέφτομαι το αύριο και πώς ονειρεύομαι ότι θα είναι. Με αυτόν τον τρόπο απολαμβάνω το κρασί και το φαγητό με την οικογένειά μου και πηγαίνω για ύπνο ήρεμος».

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Tags: ταξίδι, ικαρία

Σχόλια

(Πρέπει να για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)