kallivoka

Dry Martini: Το πιο κοσμοπολίτικο κοκτέιλ


Κοσμοπολίτικo και κλασικό όσο κανένα, Ο βασιλιάς των κοκτέιλ. Αγαπημένο ποτό εκείνων που ξέρουν να επιλέγουν. Καθαρό, φινετσάτο, σαν το κρύσταλλο. Η απόλυτη απόδειξη του γιατί «η τελειότητα  κρύβεται στην απλότητα».

Αν  και ο William Grimes κριτικός εστιατορίων στους New York Times  αναφέρει την θεωρία  ότι το Dry Martini, ανακαλύφθηκε το 1912 από τον Signor Martini di Arma di Taggia, ένα bartender στο New York's Knickerbocker Hotel κάποιες αναφορές προγενέστερες καταρρίπτουν την θεωρία. Όπως και να έχει δεν υπάρχει πιο κοσμοπολίτικο ποτό από το Dry Martini. Και δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι που είχαν τον δικό τους τρόπο να τον πίνουν. Έτσι ο Winston Churchill παρέβλεπε τελείως το βερμούτ λέγοντας ότι το τέλειο μαρτίνι είναι «να ρίχνεις ένα ποτήρι κρύο τζιν σε ένα ποτήρι του μαρτίνι, ατενίζοντας το βερμούτ», ενώ ο  η συνταγή του Alfred Hitchcock ήθελε πέντε μέρη τζιν και μια «γρήγορη ματιά σε ένα μπουκάλι βερμούτ».  Ο  Ernest Hemingway  πάλι προτιμούσε να παραγγέλνει ένα "Montgomery", που ήταν ένα μαρτίνι με αναλογία τζιν-βερμούτ 15προς 1 (ονομαζόταν έτσι από τις πιθανότητες που ήθελε ο στρατηγός Montgomery πριν από κάθε μάχη). Το μαρτίνι ήταν το αγαπημένο ποτό και του σουρεαλιστή σκηνοθέτη Luis Buñuel ο οποίος μάλιστα συμπεριέλαβε  την προσωπική του συνταγή στην ταινία «η Διακριτική γοητεία της Μπουρζουαζίας» που κέρδισε όσκαρ το  1972. Βέβαια πολύ νωρίτερα την περίοδο του  1930 στις μεγαλύτερες σάλες των Jazz&Swing Bars,  με πρωταγωνιστή τον Frank Sinatra το Martini χαρακτηρίστηκε το ποτό των “rich and the famous”. Το Bar Hemingway στο Παρίσι έγινε αμέσως το στέκι των καλλιτεχνών, πολιτικών ιδεών, αλλά και στοιχημάτων ιπποδρομιών, πάντοτε συνοδεία ενός Martini.
 
Τη φήμη του όμως, την χρωστάει και στο Hollywood, αφήνοντας πίσω μια πλούσια ιστορία στα παρασκήνια του. Το 1935 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας China Seas με πρωταγωνιστή τον Clark Gable ακούστηκε πρώτη φορά η φράση "I must get out of these wet clothes and into a Dry Martini".   Τριάντα χρόνια αργότερα επανέρχεται στον κινηματογράφο ως συνώνυμο του κατεξοχήν, bon viveur, James Bond. Από το 1962 στην ταινία Dr.No, ο διάσημος γυναικοκατακτητής πράκτορας (τότε Sean Connery) κατακρίθηκε από πολλούς για την επιμονή του να το προτιμά «shaken not stirred ”. Ο πραγματικός γνώστης προτιμά το μαρτίνι του stirred αφού έτσι δεν νερώνει το τζιν. Το dry martini πίνεται “dry”, και χρειάζεται να το διευκρινίσουμε στον bartender πόσο ξηρό το θέλουμε για να «παίξει» με την ποσότητα του βερμούτ. Σερβίρετε δροσερό προς κρύο και γαρνίρεται με μία πράσινη ελιά ή εάν θέλετε με φλούδα λεμονιού.

Στο Λονδίνο
The Bar at The Dorchester

O Guliano Morandin είναι πάνω από 20 χρόνια barman στο Τhe Bar, στο Dorchester, ένα από τα πιο classy ξενοδοχεία του Λονδίνου. Στην θητεία του έχει σερβίρει «ήταν τυχερός να γνωρίσει», όπως λέει,  αρχηγούς κρατών, πρίγκιπες, διάσημους ηθοποιούς, μοντέλα. Το martini  του είναι κλασικό και παίζει με μερικές σταγόνες ενός γαλλικού κρασιού απεριτίφ, μερικές σταγόνες χειροποίητου bitter από γκρέιπφρουτ και φυσικά τις θερμοκρασίες, την ποιότητα των υλικών και την ακρίβεια της παρασκευής.
Park Lane, Mayfair, +442076298888


Στη Νέα Υόρκη:
Death & Co

Φτιάχνουν το μαρτίνι βάζοντας σε ένα ποτήρι τριμμένο πάγο, ¾ οz γαλλικό βερμούτ, ½ οz ενός ιταλικού λικέρ με  βότανα και 2 oz  τζιν. Ανακατεύουν και σουρώνουν σε ποτήρι του μαρτίνι  και από επάνω «στύβουν» μια φλοίδα γκρέιπφρουτ για να πάρει το ποτό τα αρώματα.
433 E. 6th St., New York, NY 10009 40.726131 -73.985417


Στο Milano
Tearose café

Ο Luca Pirola ζει στην Monza την περίφημο πόλη της φόρμουλα ένα έξω από το Μιλάνο. Το δικό του μαρτίνι είναι  από τα πιο διαφορετικά και γυναικεία θα έλεγα, με ροδόνερο γκρέιπφρουτ αλλά και ροδοπέταλα σαν γαρνίρισμα στο τέλος.
Piazza Duomo 4 Monza (Milano) Tel. +39023560203


Και για να φτιάξουμε το δικό μας στο σπίτι
Cocktail Dry Martini Υλικά
*1 μέρος Noilly Prat Vermouth
*2 μέρη τζιν
*Πράσινες ελιές σε άλμη

Εκτέλεση
Τοποθετούμε μερικές ώρες πριν τo Gin στην κατάψυξη και το Noilly Prat στο ψυγείο, μαζί με τα ποτήρια του martini.
Όταν είμαστε έτοιμοι για την προετοιμασία του cocktail, προσθέτουμε το βερμούτ στο ποτήρι και ανακινούμε για να αρωματίσουμε τα τοιχώματα του. (Για Extra-Extra Dry Martini προσθέτουμε το Noilly Prat και ξεπλένουμε με αυτό το ποτήρι, συμπληρώνοντας κατόπιν το gin.)
Συμπληρώνουμε με το τζιν, φροντίζοντας να πέσει επίσης στα τοιχώματα του ποτηριού και να αρωματιστεί από το vermouth.
Περνάμε την ελίτσα από το σπαθάκι και την αφήνουμε να πέσει στον πάτο, ενώ προσθέτουμε στο ποτήρι 2 σταγόνες από την άλμη της  για να δώσει μία ιδιαίτερη αψάδα στο ποτό μας.

 


Tags: dry martini, cocktail

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)