ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αθηνά Οικονομάκου: ''Δεν σκέφτομαι ουτοπικά''

Κωνσταντίνος Αρτσίτας


  • ''Ο Φίλιππος είναι ένα σπουδαίο παιδί κι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος''

    ''Ο Φίλιππος είναι ένα σπουδαίο παιδί κι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος''

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Αρτσίτα
Φωτογραφία Γιώργος Καλφαμανώλης

Επέστρεψες με ένα σήριαλ στο Mega. Πώς είναι η κατάσταση όσον αφορά στην τηλεόραση και τις παραγωγές;
Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, γι’ αυτό κι έχουμε σταματήσει τα γυρίσματα πριν τα Χριστούγεννα. Και είναι δύσκολο να ξεκινήσουμε πάλι, αφού έχει περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα οικονομικά προβλήματα όπως και τα προβλήματα με τα κανάλια είναι πολλά, ωστόσο κάνουμε όλοι υπομονή και ελπίζουμε για το καλύτερο.

Είσαι μία από τους ηθοποιούς στους οποίους χρωστούν χρήματα;
Μου χρωστούν ναι, από δύο προηγούμενες δουλειές. Δεν είναι μαζεμένα χρήματα από πολλά χρόνια. Και δεν μου χρωστούν πολλά λεφτά. Φαντάζομαι ότι θα τα πάρω.

Έχεις επιλέξει να μην κάνεις πολλές δουλειές φέτος. Γιατί πήρες αυτή την απόφαση;
Από τη στιγμή που παίζεται το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» και θα έκανα και καθημερινά γυρίσματα για τη «Χειρότερη εβδομάδα της ζωής μου» δεν το θεώρησα απαραίτητο να κάνω και κάτι άλλο παράλληλα. Δηλαδή να μην δουλεύω δεκαεφτά ώρες την ημέρα, αλλά δέκα. Οπότε αποφάσισα να κάνω μόνο αυτό, για να κάνω και άλλα πράγματα, όπως ένα ταξίδι για παράδειγμα. Βέβαια, στην τελική έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, αφού σταμάτησε και η σειρά.

Θεωρείς πως η γενιά των ηθοποιών στην οποία ανήκεις αδικείται λόγω της κρίσης;
Φυσικά και αδικείται. Όμως επειδή μες στην κρίση ψάχνεις άλλους τρόπους να επιβιώσεις και να εξελιχθείς, καθώς τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά που έβρισκες εύκολα δουλειά και πληρωνόσουν καλά, οι νέοι αναγκάζονται να ψαχτούν περισσότερο. Έτσι βγαίνουν στη φόρα και νέα ταλέντα κι αυτό είναι ένα από τα θετικά της όλης κατάστασης.

Τι θέση παίρνεις στην άτυπη διαμάχη κάποιων ηθοποιών ότι το θέατρο είναι ανώτερο της τηλεόρασης;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον αυτή η διαμάχη, αυτό συνέβαινε παλαιότερα. Με τα χρόνια βλέπουμε πως και οι πιο κουλτουριάρηδες ηθοποιοί έχουν κάνει κατά κόρον τηλεόραση. Εγώ από την αρχή υποστήριζα πως ο ηθοποιός πρέπει να ασχολείται και με το θέατρο και με την τηλεόραση και με τον κινηματογράφο. Από κει και πέρα είναι θέμα επιλογής και γούστου, αν και πιστεύω πως οι ηθοποιοί που υποστηρίζουν μόνο το θέατρο είναι εκείνοι που δεν τους δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να κάνουν τηλεόραση. Δηλαδή η τηλεόραση δεν τους ήθελε, όχι εκείνοι την τηλεόραση.

Πιστεύεις ότι ο κινηματογράφος έχει εξελιχθεί στη χώρα μας; Έχει δώσει καλά δείγματα;
Έχει εξελιχθεί αρκετά και είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Βέβαια, οι Έλληνες περιμένουν να διακριθεί μια ταινία στο εξωτερικό και μετά να την παρακολουθήσουν. Δηλαδή μόνοι μας δεν στηρίζουμε τον ελληνικό κινηματογράφο. Γίνονται δουλειές, παρόλο που τα χρήματα είναι πολύ λίγα, καθώς το κοινό είναι περιορισμένο και τα κέρδη μικρά. Τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα όσο ανανεώνονται τα πρόσωπα και έρχονται νέες ιδέες, αν και πιστεύω πως έχουμε πολύ καλούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς στην Ελλάδα.

Τι είναι αυτό που σε κάνει περιζήτητη σε νέες δουλειές που γίνονται;
Δεν ξέρω! Κάθε άνθρωπος της γενιάς μου σε αυτό το επάγγελμα έχει τα πάνω και τα κάτω του. Εγώ ίσως τώρα είμαι στην άνοδό μου, αλλά γρήγορα κι αυτό θα φύγει, δεν θα μείνει για πάντα. Οι σχέσεις που κτίζω στον χώρο κρατάνε. Ίσως είναι και θέμα χαρακτήρα. Σε όλες τις δουλειές υπάρχει πολύ καλό κλίμα με ανθρώπους που σε
σέβονται γι’ αυτό που κάνεις αλλά και γι’ αυτό που είσαι. Κι αυτό είναι νομίζω που μετρά στη δική μου περίπτωση. Ότι χαίρονται και χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί τους.

Είσαι και μια πολύ όμορφη γυναίκα. Σε βοήθησε αυτό να προχωρήσεις στην καριέρα σου;
Σίγουρα βοηθά η εξωτερική εμφάνιση, όμως για να πετύχεις μετρούν περισσότερα πράγματα. Δηλαδή αν ανοίγεις το στόμα σου και δεν μπορείς να μιλήσεις ή να παίξεις θα σε ξεβράσει ο χώρος γρήγορα. Απλά θα υπάρχεις και θα κάνεις κάποιες δουλειές μες στα χρόνια κι αυτό με δυσκολία. Αλλά παίζει σημαντικό ρόλο να είσαι και μια κοπέλα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή παραπανίσια κιλά στο συγκεκριμένο επάγγελμα, γιατί παίρνεις πιο εύκολα κωμικούς ρόλους. Σίγουρα δεν παίζει ρόλο μόνο η ομορφιά.

Πρόσφατα έχεις κάνει κι ένα νέο επαγγελματικό βήμα, ασχολείσαι και με τα κοσμήματα, σωστά;
Ήταν μια ιδέα που μου ήρθε το περασμένο καλοκαίρι, καθώς σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω πέρα από την υποκριτική για λόγους δημιουργικότητας, αλλά και βιοποριστικούς. Γιατί κάποια περίοδο που δεν θα σε ικανοποιεί μια πρόταση ή δεν θα έχεις δουλειά να μην είσαι αναγκασμένος να πεις το «ναι». Έχω μια φίλη που ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων, οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι μαζί. Χρησιμοποιούμε υλικά που φέρνω από τα διάφορα ταξίδια μου στο εξωτερικό που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, και φτιάχνουμε χειροποίητα κοσμήματα με πολύτιμους λίθους. Τα πρώτα κομμάτια είναι ήδη έτοιμα και θα μπουν στο e-shop. Όλοι οι κόμποι και οι χάντρες περνούν από τα χέρια μου. Δεν κάνω μια δουλειά με μια εταιρεία απλά χρησιμοποιώντας το όνομά μου ή επιλέγοντας προσωπικά κάποια κομμάτια. Είναι το «παιδί μου» και είμαι πολύ υπερήφανη γι’ αυτό, γιατί όποιος αγοράσει κάτι τέτοιο με την υπογραφή μου υπάρχει ουσία, μιας και σ’ αυτό έχω δουλέψει πολύ.

Ο έρωτας; Είναι ένα σημαντικό κομμάτι για σένα;
Εννοείται, άλλωστε το έχω πει πολλές φορές. Σου δίνει δύναμη και με άλλη γενναιότητα αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες. Σε επηρεάζει θετικά και αρνητικά, όμως όταν είσαι ερωτευμένος και περνάς καλά είσαι στην καλύτερή σου φάση.

Θα τα παράταγες όλα για να αφοσιωθείς στη σχέση σου;
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παρατήσεις κάτι για να αφοσιωθείς στη σχέση σου. Μου φαίνεται παράξενο και εγωιστικό να τα αφήσεις όλα. Και γιατί εκείνος να το θέλει; Του αρκεί να είναι ευτυχισμένος μαζί σου, το ίδιο κι εσύ. Τώρα αν ήθελα να κάνω οικογένεια και να αφήσω τη δουλειά μου ένα διάστημα πίσω, φυσικά και θα το έκανα.

Δεν θεωρείς δηλαδή ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι αφοσιωμένη στην ανατροφή των παιδιών της και παράλληλα να ακολουθεί και την καριέρα της;
Όχι αντίθετα, πιστεύω ότι μπορεί να συνδυάσει και τα δύο. Απλά αν μπορείς οικονομικά τον πρώτο χρόνο να είσαι μαζί με το μωρό σου, είναι καλό να το κάνεις κι όχι να το αφήνεις σε νταντάδες και γιαγιάδες. Χρειάζεται τη μητέρα του κι αυτή δεν μπορεί να λείπει, τουλάχιστον στην αρχή. Προσωπικά, όταν θα κάνω παιδί θα επιλέξω να δουλέψω μετά τον πρώτο χρόνο, και στη συνέχεια να προσαρμόσω το ωράριό μου με τέτοιο τρόπο που να μπορώ και να δουλεύω και να το μεγαλώνω σωστά, για να μην μείνω εκτός χώρου. Βέβαια όλα αυτά που λέω είναι υποθετικά.

Ο Φίλιππος πιστεύεις ότι θα είναι καλός πατέρας;
Προφανώς! Για να είσαι μαζί με έναν άνθρωπο, και ειδικά σε αυτή την ηλικία, μετράνε πολλά πράγματα για σένα. Δεν θα μπορούσα να είμαι μαζί με κάποιον, και τόσο ανοιχτά, απλά και μόνο επειδή είναι καλός μαζί μου. Άρα όλο το μέρος του χαρακτήρα του Φίλιππου περιλαμβάνει κι αυτό το κομμάτι.

Αλήθεια, τι είναι αυτό που σε κέρδισε σ’ αυτόν;
Πολλά πράγματα. Είναι ένα σπουδαίο παιδί κι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος. Είναι πολλά τα θετικά.

Έχεις σκεφτεί την υπόλοιπη ζωή σου μαζί του;
Γενικά δεν σκέφτομαι τόσο μελλοντικά. Το προτιμώ από το να απογοητευτώ. Κοιτάω το τώρα. Το παρόν είναι πολύ ωραίο, πολύ όμορφο, περνά υπέροχα κι αυτό μου αρκεί. Τώρα πόσο θα κρατήσει δεν ξέρω, μακάρι να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται αν είναι όπως τώρα. Θα δούμε.

Πιστεύεις πως μια σχέση πρέπει απαραίτητα να καταλήξει σε γάμο;
Όχι. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά «πιστεύω» στη ζωή του. Προσωπικά, τα δικά μου «πιστεύω» είναι κάποια στιγμή να κάνω οικογένεια και παιδί, και μακάρι να με φωτίσει ο Θεός σε αυτό. Και ο γάμος θα γίνει αναγκαστικά για να έχουν τα παιδιά έναν πατέρα και μια μητέρα, αλλά και για να είναι νομικά καλυμμένα.

Δηλαδή θα σε δούμε σύντομα να ανεβαίνεις τα σκαλιά της εκκλησίας;
Δεν έχω ιδέα (γέλια). Σύντομα δεν το νομίζω.

Κυκλοφόρησαν φωτογραφίες σου όπου φαίνονται οι κοιλιακοί σου και όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Πώς το έχεις καταφέρει;
Έτσι ήμουν πάντα. Απλά δεν έχω κάνει ξανά φωτογράφιση με λάδια και μαυρισμένη επιδερμίδα ώστε να τονιστεί το σώμα. Δεν έχω λιπώδη ιστό στην κοιλιά και είμαι έτσι από το δημοτικό. Δεν έχω πάρει ποτέ κιλά παραπάνω και το σώμα μου είναι αυτό που είναι χωρίς να γυμνάζομαι.

Καθόλου δεν γυμνάζεσαι δηλαδή;
Τους τελευταίους τέσσερις-πέντε μήνες κάνω μία φορά την εβδομάδα yoga και aerial yoga. Αλλά η φωτογράφιση που είδατε δεν έχει να κάνει μ’ αυτό. Ανέκαθεν ήμουν έτσι.

Προσέχεις όμως τον εαυτό σου;
Δεν προσέχω ιδιαίτερα. Το μόνο που κάνω είναι να ξεβάφομαι πάντα το βράδυ και να χρησιμοποιώ μια ενυδατική πριν κοιμηθώ. Αυτή είναι η μόνη φροντίδα που κάνω. Σε θέμα διατροφής δεν κάνω τίποτα και δεν έχει χρειαστεί ποτέ να κάνω κάτι για αυτό, καθώς δεν θα μπορούσα κιόλας να φάω συγκεκριμένα πράγματα αν με περιόριζαν.

Είσαι φαν του Instagram, κάτι το οποίο αποδεικνύεις καθημερινά, ενώ ο λογαριασμός σου είναι από τους πιο δημοφιλείς.
Μου αρέσει να ασχολούμαι με το Instagram. Γι’ αυτό και το λειτουργώ, όχι επειδή είμαι δημοφιλής. Το ευχαριστιέμαι και περνάω πολύ καλά με το θέμα φωτογραφία αλλά και το όλο στυλ με τα hashtags, το βρίσκω πολύ δημιουργικό και με ενδιαφέρει. Από εκεί και πέρα τυχαία έγινε ό,τι έγινε. Δεν ήξερα καν τι θα γινόταν και τη δυναμική που θα μπορούσε να έχει όλο αυτό. Νομίζω ότι γι’ αυτό με αγαπάει ο κόσμος. Επειδή βλέπει ότι ό,τι ανεβάζω είναι αυθεντικό.

Σε έχουν πληγώσει κάποια σχόλια χρηστών στα social media;
Όχι. Είναι λογικό κάποιοι άνθρωποι να μην έχουν κέφια ή να μην με συμπαθούν και να ψάχνουν αφορμή για να το δείξουν. Το καταλαβαίνω απόλυτα, αλλά τα πολύ αρνητικά σχόλια τα σβήνω. Όχι μια διαφορετική άποψη που μπορεί να γραφτεί, αλλά τα σχόλια τα κακεντρεχή, γιατί δεν θέλω να μπαίνουν στο προφίλ μου για να βλέπουν διαμάχες μεταξύ εκείνων που με υποστηρίζουν κι αυτών που προσπαθούν να βγάλουν κακοήθεια. Δεν μ’ αρέσει αυτό.

Κάνεις όνειρα για το μέλλον;
Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ ενθουσιασμένη με το πρότζεκτ με τα κοσμήματα κι έχω εστιάσει εκεί. Θέλω να βρω ένα χώρο όπου θα μπορώ να δουλεύω. Από τον χειμώνα περιμένω να δω τι θα γίνει με προτάσεις, καθώς το επάγγελμά μου είναι ηθοποιός και μετά τα υπόλοιπα. Αλλά απολαμβάνω αυτή την περίοδο που δεν ασχολούμαι τόσο με την υποκριτική και κάνω κάτι αγχολυτικό και δημιουργικό. Από εκεί και πέρα στο μέλλον θα ήθελα να έχω τη δική μου οικογένεια, ένα παιδί κι ένα σύντροφο που με αγαπάει και τον αγαπώ, και πάνω απ’ όλα μια ζωή όμορφη, με υγεία. Γενικά, δεν κάνω όνειρα τρελά ούτε σκέφτομαι ουτοπικά, αλλά έχω προσιτούς στόχους.


Tags: Αθηνά Οικονομάκου, συνεντεύξεις

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)