FOOD & DRINK

Οι Πασχαλινές συνταγές της Ερμιόνης

Ντένη Καλλιβωκά


Η Ερμιόνη Τυλιπάκη, food blogger και συγγραφέας του βιβλίου στην κουζίνα των γεύσεων μας δίνει δύο συνταγές για το Πάσχα. Ένα νηστίσιμο κέικ και μια πασχαλινή φωλιά!

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτα

Υλικά για 1 στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση:
250 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250 γραμμ. χυμό πορτοκάλι
300 γραμμ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
250 γραμμ. ταχίνι
400 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
3 κουταλιές κακάο
25 γραμμ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μικρό αντικολλητικό σκεύος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς με αέρα.
Βάζουμε το ταχίνι, το χυμό και την άχνη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε διαδοχικά τη λιωμένη σοκολάτα, το αλεύρι, την κανέλα, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
Ενώνουμε όλα τα υλικά με μια ελαστική σπάτουλα και αδειάζουμε το μίγμα σε μια στρογγυλή φόρμα σιλικόνης με τρύπα στη μέση.
Ψήνουμε το κέικ στο κατώτερο 1/3 του φούρνου για 50-60’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, περιμένουμε λίγη ώρα να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.


Πασχαλινές φωλίτσες με καρύδα και πραλίνα φουντουκιού

Υλικά για 10 φωλίτσες:
1 συσκευασία (397 γραμμ.) ζαχαρούχο γάλα
240 γραμμ. καρύδα τριμμένη
το ασπράδι από 1 μεγάλο αυγό
1 πρέζα αλάτι
2 βανιλίνες
10 κουταλιές πραλίνα φουντουκιού
20 σοκολατένια αυγουλάκια

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα, το ασπράδι, τη βανιλίνη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη και στη συνέχεια προσθέτουμε και την τριμμένη καρύδα. Δουλεύουμε το μίγμα με τα χέρια μας, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες. Τις τοποθετούμε στο ταψί και με την παλάμη μας τις πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν. Προσεκτικά πιέζουμε το κέντρο τους με τον αντίχειρά μας, ούτως ώστε να σχηματιστεί η φωλιά.
Ψήνουμε τα μπισκότα για 30′ περίπου ή μέχρι να αποκτήσουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Όταν πρόκειται να τα σερβίρουμε, βάζουμε πρώτα από 1 κουταλιά πραλίνα φουντουκιού και από πάνω τοποθετούμε ομοιόμορφα τα 2 σοκολατένια αυγουλάκια.
Διατηρούμε τις φωλίτσες σε αεροστεγές δοχείο.

 


Tags: Ερμιόνη Τυλιπάκη, food blogger, στην κουζίνα των γεύσεων , πασχαλινές συνταγές, Ντένη Καλλιβωκά

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)