kallivoka

Goût de Good France


Πριν μιλήσω  αναλυτικά για την εξαιρετική πρωτοβουλία του  Gout de Good France, θα ξεκινήσω με μια απλή παρατήρηση . Για το γεγονός δηλαδή,  ότι  η χώρα η πιο καταξιωμένη γαστρονομικά παγκοσμίως, δεν επαναπαύεται  αλλά μαζί με τους κορυφαίους πρεσβευτές της γαστρονομίας οργανώνουν παγκόσμια event που προάγουν την κουζίνα της και την ενσωματώνουν μέσα στην κουλτούρα και τα προϊόντα των άλλων χωρών. Μπράβο τους.

Και πάμε αναλυτικά στο event. Την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, 1 300 δείπνα « γαλλικού τύπου » θα προταθούν σε εστιατόρια και πρεσβείες 150 χωρών στις 5 ηπείρους. Η πρώτη αυτή διοργάνωση «Goût de France / Good France» έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία με μια κινητοποίηση που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.  Η διοργάνωση γίνεται με πρωτοβουλία του Σεφ Alain Ducasse και του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς ανάπτυξης. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η γαστρονομία αποτελεί εμβληματικό στοιχείο της Γαλλίας και του πολιτισμού της, αποτελώντας σημαντικότατο κίνητρο για το 60% των τουριστών που επισκέπτονται την Γαλλία. Πέρα από τα εστιατόρια που συμμετέχουν, οι γαλλικές πρεσβείες θα συμμετέχουν και εκείνες στο εορταστικό γεγονός, διοργανώνοντας από την πλευρά τους δείπνα στις πρεσβευτικές κατοικίες.

Κατά την παρουσίαση της διοργάνωσης, ο Laurent Fabius δήλωσε τα εξής : « Η κληρονομιά της Γαλλίας είναι η κουζίνα, τα κρασιά (…). Το γαλλικό δείπνο έχει ενταχθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 2010. Δεν πρόκειται όμως για μια κληρονομιά που πρέπει μόνο να αναπολούμε, να δοξάζουμε ή να απολαμβάνουμε, πρόκειται για μια κληρονομιά που οφείλουμε να αναπτύξουμε και να αξιοποιήσουμε. »
Για τον Alain Ducasse : « η γαλλική μαγειρική εξελίχτηκε σε μια ελαφριά κουζίνα, που βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον της (…) κρατώντας τις καταβολές της, την γενναιοδωρία, την μοιρασιά, την αγάπη για την ομορφιά και την νοστιμιά. Πρόκειται για μια ευχάριστη παρένθεση, μια ευκαιρία να εορτασθεί η γαλλική κουζίνα σε όλον τον κόσμο. »

Εμπνευσμένο από τον γάλλο ξακουστό αρχιμάγειρα Auguste Escoffier, ο οποίος το 1912 ξεκίνησε τα  «Δείπνα του Επίκουρου / Les Dîners d’Épicure » — το ίδιο μενού, την ίδια μέρα, σε πολλές πόλεις του κόσμου και τον μεγαλύτερο αριθμό συνδαιτυμόνων — η πρωτοβουλία Goût de / Good France βασίζεται σε αυτήν την ιδέα.
Οι Σεφ θα προτείνουν στον χώρο τους ένα μενού « γαλλικού τύπου » με γαλλικό παραδοσιακό απεριτίφ, κρύο ορεκτικό, ζεστό ορεκτικό, ψάρι ή θαλασσινά, κρέας ή πουλερικό, γαλλικό τυρί (ή επιλογή τυριών), ένα σοκολατένιο γλύκισμα, γαλλικά κρασιά και χωνευτικό, παραμένοντας ωστόσο ελεύθεροι να αξιοποιήσουν την δική τους παραδοσιακή/πολιτισμική κουζίνα. Μια κουζίνα προσβάσιμη σε όλους, από τα μπιστρό έως τα καλοστρωμένα τραπέζια, φτιαγμένη με φρέσκα προϊόντα εποχής του τόπου τους, με λιγότερα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι και πρωτεϊνες. Η τιμή του μενού εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του εστιατορίου και καθένα από αυτά καλείται να καταβάλλει 5% των πωλήσεων σε μια τοπική ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα του σεβασμού της υγείας και του περιβάλλοντος. Μια διεθνής επιτροπή αρχιμαγείρων, με επικεφαλής τον Alain Ducasse, ενέκρινε τον κατάλογο των συμμετεχόντων σεφ, μεταξύ των οποίων και οι
Paul Bocuse (Γαλλία), Raymond Blanc (Ηνωμένο Βασίλειο), Thomas Keller (ΗΠΑ), Kiyomi Mikuni (Ιαπωνία), Paul Pairet (Κίνα), Joël Robuchon (Γαλλία), Nadia Santini (Ιταλία), Guy Savoy (Γαλλία


To σύνολο των εστιατορίων που συμμετέχουν παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα www.goodfrance.com.  Στις 5 ηπείρους, καθένας μπορεί να ενημερωθεί για τους συμμετέχοντες στην πόλη του/στην χώρα του και να κλείσει τραπέζι επικοινωνώντας απευθείας με το εστιατόριο της επιλογής του.

 

 

 

 

 


Tags: Goût de Good France, Γαλλική γαστρονομία, Γαλλία, Ντένη Καλλιβωκά

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)