kallivoka

Ένας πρέσβης του κονιάκ


Ο Alexandre Quintin είναι ο international  ambassador του οίκου Rémy Martin, ενός από τους σημαντικότερους παραγωγούς κονιάκ στην Γαλλία με ιστορία 250 ετών! Συναντηθήκαμε στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα και τον ρώτησα όλα όσα είχα στο μυαλό μου σχετικά με τον βασιλιά των αποσταγμάτων, το κονιάκ και τον οίκο Remy Martin.
 
Ο Alexandre έχει διευθύνει κοκτέιλ-μπαρ σε όλη την Ευρώπη για δέκα χρόνια και προωθεί την Remy Martin τα τελευταία 7. Και το έκανε μάλιστα τόσο καλά που τελικά πήρε πρόσφατα προαγωγή στην θέση του international  ambassador του οίκου. Είναι γεννημένος στην Γαλλία, μεγάλωσε στην περιοχή της Καμπανίας και τα τελευταία 15 χρόνια ζει στο Λονδίνο μαζί με την Ισπανίδα σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά. Ταξιδεύει, λατρεύει την Κούβα και τα πούρα και έχει μαύρη ζώνη στο Τάε Κβο Ντο. Έναν τέτοιο πολυσχιδή τύπο, διάλεξε ο οίκος Remy Martin σαν International brand ambassador, του πιο «πολυτελούς» ποτού στον κόσμο.
Ο Alexandre, πρόσφατα  επισκέφτηκε τη χώρα μας με σκοπό να ταξιδέψει και να εκπαιδεύσει  τους επαγγελματίες του χώρου της γαστρονομίας και του bartending, στον κόσμο του Cognac. Έτσι, το Cigar Room του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια, υποδέχτηκε 45 από τους κορυφαίους sommelier προκειμένου να γνωρίσουν σε βάθος τα διάσημα προϊόντα του οίκου, Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish και Rémy Martin XO. Η εμπειρία ολοκληρώθηκε με το άνοιγμα του πολυτιμότερου αποστάγματος του Οίκου του Louis XIII.
Συναντηθήκαμε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία  και τον ρώτησα όλα όσα είχα στο μυαλό μου σχετικά με τον βασιλιά των αποσταγμάτων, το κονιάκ και πιο συγκεκριμένα τον οίκο Remy Martin.
Το ότι ένας κλασσικός και τόσο καθιερωμένος οίκος επιλέγει να έχει έναν brand ambassador που είναι μεν bon viveur αλλά από την άλλη προέρχεται από τον χώρο του μπαρ, του αρέσουν οι πολεμικές τέχνες και έχει ένα πολύ μοντέρνο  προφίλ, μήπως αυτό σημαίνει ότι θέλουν ένα καινούργιο τρόπο για να «κοιτάμε» το παλιομοδίτικο- κατά βάση- Κονιάκ;
Η άποψη που έχουμε στην Ευρώπη για το κονιάκ είναι ότι είναι ένα ποτό παλιομοδίτικο, της υψηλής κοινωνίας, κυρίως ανδρικό,. Αλλά σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο το κονιάκ απολαμβάνει μια απίθανη αναβίωση. Ο κόσμος πίνει κονιάκ σε μπαρ, σε Long drink και αυτά συμβαίνουν ήδη. Η Ευρώπη παραμένει πιο συντηρητική, ίσως επειδή όλα ξεκίνησαν εδώ. Έτσι είναι η δουλειά των brands, όπως του Remy Martin να παίρνουν κατηγορίες όπως του VSOP και να το προωθούν με μια πιο νέα ματιά. Να δείχνουμε  στους mixologists και τρόπους να το χρησιμοποιούν έτσι ώστε  και η νέα γενιά να μυηθεί στην αγάπη για το κονιάκ.

Με ποιο τρόπο το κάνετε αυτό;
Με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πέρσι αλλάξανε το Iconic  VSOP Remy Martin  σκουρόχρωμο πράσινο μπουκάλι  που υπήρχε από το 1927 και το αντικαταστήσαμε με ένα καινούργιο μοντέρνο διάφανο μπουκάλι . Επίσης το τελείωμα του κονιάκ γίνεται σε παλιά βαρέλια (mature cask) και έτσι αντί για πικάντικό είναι φρουτένιο. Πράγμα που το κάνει πιο προσιτό και εύκολο για να το χρησιμοποιούν οι mixologist στα κοκτέιλ.  Ταυτόχρονα δουλεύουμε πολύ με bartenders από όλο τον κόσμο. Έχουμε ambassadors που δουλεύουν με τα καλύτερα μπαρ και επενδύουμε πολλά χρήματα στο να διδάξουμε το πώς μπορεί να χρησιμοποιείται το Remy Martin στο μπαρ. Η εκπαίδευση είναι το κλειδί. Και ακόμη και αν στο μυαλό του κόσμου το κονιάκ είναι παλαιομοδίτικο δεν είναι στο μυαλό των brands. Και έχουν και ευθύνη να ανανεώσουν αυτή την εικόνα!


Και πιο ήταν το αποτέλεσμα. Είδατε βήματα στην Ευρώπη;
Η πόλη που ηγείται στους νεοτερισμούς είναι το Λονδίνο και μετά το Βερολίνο και το Παρίσι. Αλλά έμαθα ότι και στην Ελλάδα είστε πολύ μπροστά στον χώρο του κοκτέιλ.


Από τα ταξίδια σας θυμάστε να δοκιμάσατε κάπου ένα κοκτέιλ με Remy που θα σας μείνει αξέχαστο;
Υπάρχει ένα μπαρ στο Λονδίνο, το Bamboo, speakeasy, πρώην μπουρδέλο με ατμόσφαιρα 1920. Τώρα έχει εκπληκτική ατμόσφαιρα και  ο μπάρμαν είναι απίστευτος και φτιάχνει εκπληκτικά κοκτέιλ με κονιάκ. Γεμάτα φρεσκάδα, ζωντάνια. Δοκιμάστε το  Secret Garden. Υπέροχο! Επίσης στο Geοrges V πέρσι ο bartender, μου έφτιαξε  ένα εξαίσιο Sazerac με Remy Martin.
Στο Κονιάκ πάλι, πίνουμε πιο απλά πράγματα, όπως VSOP με ginger ale και με μια φλούδα λεμονιού. Μπορούν να το φτιάξουν όλοι στο σπίτι. Είναι δροσερό και πολύ ευχάριστο. Συχνά τα απλά πράγματα είναι τόσο ωραία.


Στο μπαρ, με τι άλλο ταιριάζει;
Στο μπαρ ταιριάζει με φρεσκοστημένο χυμό μήλου, ειδικά τα νέα κονιάκ έχουν αρώματα μήλου, και έτσι ταιριάζουν εξαιρετικά με μήλο.  Επίσης είναι εξαιρετικό και παγωμένο! Αντί ζεστό σε ποτήρι balloon. Βασικά είναι ωραίο να σπας του κανόνες. Να σκέπτεσαι ότι είναι δικό σου και ότι μπορείς να το πιείς όπως θέλεις. 

Γιατί είναι τόσο ιδιαίτερο το κονιάκ;
Όταν άρχισα την καριέρα μου σαν επαγγελματίας bartender πριν από 17 χρόνια, το αγαπημένο μου ποτό ήταν το ρούμι. Που ήταν πιο απλό ποτό- προέρχεται από ζάχαρη- αλλά ανήκε στην κατηγορία των παλαιωμένων ποτών και με οδήγησε τελικά στο κονιάκ. Και εκεί όλα απέκτησαν άλλο νόημα. Το να έχεις εξαιρετικό κρασί να αποστάζεται να παλαιώνει και να δίνει ένα απόσταγμα, αυτό μας οδηγεί στο πιο πολύπλοκό οινοπνευματώδες. Και ειδικά από την κατηγορία του XO και μετά μιλάμε για άλλο επίπεδο.


Τι κάνει  την εταιρία Remy Martin ξεχωριστή
Η φιλοσοφία είναι διαφορετική. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση . Για αυτό το λόγο εμείς μπορούμε  να παλαιώνουμε το κονιάκ μας όσο θέλουμε. Και την ποιότητα του κονιάκ δεν την υποδεικνύουν οι μέτοχοι αλλά η cellar master. Αλλά και πράγματα που σε εμάς παραμένουν σταθερά εδώ και χρόνια. Όπως το « terroir ». Από την άλλη πλευρά έχει την οικονομική δύναμη να κάνει παγκόσμιες καμπάνιες και να δημιουργεί καινούργια προϊόντα ή και προϊόντα πολύ εξέχοντα. Ποιος μπορεί να φτιάξει στις μέρες μας ένα προϊόν όπως το Louis XIII που είναι 100 ετών. Ποιος μπορεί να περιμένει 100 χρόνια πριν ρίξει ένα προϊόν στην αγορά;

Τι κάνει ένα κονιάκ καλό
 Η Rémy Martin παράγει μόνο eaux-de-vie από σταφύλια από τα καλύτερα αμπέλια της Grande και Petite Champagne, από όπου παράγεται και η σαμπάνια. Όπως και στην Reims το έδαφος εκεί πολύ πορώδες και έχει πολύ κιμωλία, πράγμα που βοηθά στην παραγωγή ενός εξαιρετικού κονιάκ με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Επίσης όσο περισσότερο  μένει ένα κονιάκ στο βαρέλι παίρνει πιο έντονα αρώματα. Εμείς στα κελάρια μας έχουμε αποστάγματα που παλαιώνουν πάνω από ένα αιώνα. Όλα πρέπει να είναι ισορροπημένα. Τα αρώματα, η φρεσκάδα, τα μπαχαρικά.


Με ποιο από τα ποτά του Remy Martin θα μυούσατε έναν αμύητο στο χώρο του κονιάκ.
Αν κάποιος δεν έχει προκαταλήψεις (είναι ανδρικό,  είναι για άνδρες, για μετά το φαγητό,) θα του έδινα ένα VSOP. Επίσης να του έδειχνα πωw σαν το δοκιμάσει. Παλιά σαν ανθρώπινα όντα ξέραμε να μυρίζουμε άριστα. Αλλά στα χρόνια το ξεχάσαμε. Επειδή τρώμε καθημερινά και κρίνουμε το φαγητό μας καθημερινά νομίζουμε ότι ξέρουμε, Αλλά θέλει μια διαδικασία για να μυηθούμε πραγματικά.  Με τον παρακάτω τρόπο
Κοιτάξτε το: Κουνήστε το ποτήρι και δείτε τα πυκνά δάκρυα που σχηματίζονται, που υποδεικνύουν την πολυπλοκότητα του κονιάκ.
Μυρίστε το: Αναζητήστε αρώματα λουλουδιών και μπαχαρικών. Αρώματα λευκών λουλουδιών και φρέσκων φρούτων υποδεικνύουν ένα νεότερο κονιάκ. Αρώματα που «μαρμελαδίζουν» υποδεικνύουν ένα παλαιωμένο κονιάκ. Συχνά υπάρχουν και αρώματα βανίλιας που ωστόσο καλό είναι να μην επικρατούν. Μετά έρχονται τα αρώματα  κανέλλας και ξηρών καρπών. Αν δυσκολεύεστε να τα αναγνωρίσετε κλείστε τα μάτια και συνδυάστε την μυρωδιά με το χρόνο, τον τόπο ή μέρη που σας θυμίζει αυτή η μυρωδιά.
Δοκιμάστε το: Μασήστε το απαλά και νιώστε στο στόμα, στα διαφορετικά σημεία της γλώσσας διαφορετικές γεύσεις. Γλύκα μπροστά, πίκρα στο πίσω μέρος, αλμυρό και ξινό στα πλάγια. Αυτό που αναζητάμε είναι η τέλεια ισορροπία στην γλώσσα

Είμαστε στην καρδιά της οικονομικής κρίσης. Τo κονιάκ για τους περισσότερους ακούγεται ακριβό, απρόσιτο. Τι έχετε να πείτε.
Σε περιόδους κρίσης ο κόσμος έχει της τάση να επιστρέφει σε αυτά που έχει μάθει. Στα οικεία, τα ασφαλή και τα αγαπημένα. Το Remy Martin έχει μια ιστορία 300 ετών και αποτελεί ασφαλή επιλογή. Το άλλο είναι ότι στην κρίση θα βγεις λιγότερο να πiεις λιγότερο αλλά όταν το κάνεις θέλεις το κάνεις έτσι όπως πρέπει. Όταν είναι να πιεις κρασί πίνεις ένα καλό, και σε αυτή την εξίσωση ταιριάζει και το Remy Martin. Αν είναι να πιεις μόνο ένα ποτό πιες το καλύτερο.


Με ποια πούρα θα συνδυάζατε τα διαφορετικά Remy Martin
Μετά το φαγητό θα συνόδευα ένα VSOP με ένα πούρο από το Trinidad EPicurian II, για το XO θα διάλεγα ένα  Cohiba , το XO είναι πολύ στρογγυλό και πολύπλοκο και τα Cohiba έχουν φρουτένια αρώματα που ταιριάζουν εξαιρετικά. Αν ανεβαίναμε κι άλλο σε επίπεδο θα θέλαμε κάτι παλαιωμένο για να είναι πιο απαλό για να αφήνει το κονιάκ να επικρατεί. Η ιδέα είναι ότι το κονιάκ καλύπτει τον ουρανίσκο και ο καπνός δεν ακουμπά απευθείας αλλά περνά από μέσα με σκοπό να φτάνεις σε αυτό που λέμε 1+1=15, δηλαδή ο συνδυασμός του να απογειώνει και τα δύο.  

Πως θα το ταιριάζατε με φαγητό;
Το κονιάκ ταιριάζει εξαιρετικά με κρεμώδη τυριά. Για παράδειγμα με ένα  Roquefort – δίνει εξαιρετική γεύση και πληρότητα στο στόμα. Αν το σερβίρετε δροσερό ταιριάζει υπέροχα με σολομό. Προσωπικά είμαι πολύ Γάλλος. Δεν θα συνόδευα το φαγητό με κονιάκ. Αλλά θα ξεκινούσα με κοκτέιλ από κονιάκ. Και θα έκλεινα το δείπνο με κονιάκ και ένα γλυκό από μαύρη σοκολάτα. Κάποιοι θα μπορούσαν να έσβηναν και μια πουτίγκα μα το κονιάκ… αλλά τότε θα μου χάλαγαν τα δικά μου Χριστούγεννα!

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τρόπος να απολαύσετε ένα κονιάκ
Εξαρτάται, αν είναι ένα Remy VSOP  μου αρέσει πολύ μιξαρισμένο μέσα σε ένα καλό Sidecar. Το Remy Martin XO θα το έπινα μετά το φαγητό με ένα παγάκι μόνο και ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα.  Το Louis XIII,  ένα κονιάκ ενός αιώνα μπορεί να δοκιμαστεί μόνο με ένα τρόπο. Σκέτο.
Σε ποια μέρη από αυτά που έχετε ταξιδέψει θα επιστρέφατε για να απολαύσετε το φαγητό;
Κάθε μέρος του κόσμου έχει να προσφέρει κάτι . Αν πρέπει να διαλέξω, στο Vancouver είχα κάποια εξαίσια ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Τα στρείδια του Βανκούβερ ήταν υπέροχα. Θα ξαναπήγαινα στην οινική περιοχή της Νοτίου Αφρικής. Έμοιαζε λίγο με νέα Ορλεάνη, λίγο με Champagne και είχε υπέροχο απλό φαγητό και τόσο ωραίο κρασί. Στην Ευρώπη στο Παρίσι, σο Κονιάκ , στην Αθήνα. Αν είσαι ανοιχτόμυαλος και δοκιμάζεις τις τοπικές γεύσεις είναι σε πολλά μέρη εξαιρετικά.


Είναι 7 η ώρα Σάββατο απόγευμα: Τι κάνετε;
Προσπαθώ  να πείσω τα δυο μου παιδιά να κάνουν μπάνιο. Δευτέρα με Παρασκευή είμαι έξω πίνοντας και δειπνώντας στα καλύτερα μέρη του Λονδίνου για την δουλειά οπότε τα Σαββατοκύριακα είναι αφιερωμένα στην οικογένεια μου.

 

 


 


Tags: Rémy Martin, Alexandre Quintin , κονιάκ

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)